Vertrouwd raken met uw Android-telefoon

U kunt op verschillende manieren navigeren op uw telefoon. Ontdek hoe u een optie kunt kiezen waarmee u vervolgens kunt schakelen tussen apps en andere items.

Belangrijk:

Kiezen hoe u wilt navigeren

1. Open de app Instellingen op uw telefoon.
  2. Ga naar Systeem en dan Gebaren en dan Systeemnavigatie.
  3. Kies een optie:
    • Navigatie met gebaren: Geen knoppen.
    • Navigatie met twee knoppen: Twee knoppen voor Start en Terug.
    • Navigatie met drie knoppen: Drie knoppen voor Start, Terug en App-overzicht.

Tussen schermen, webpagina's en apps schakelen

Terug

Open het scherm dat u hiervoor aan het bekijken was. U kunt meer dan één keer teruggaan. Zodra u het startscherm heeft bereikt, kunt u niet verder terug.

• Navigatie met gebaren: Veeg van links naar rechts over het scherm.
  • Navigatie met twee knoppen: Tik op Terug Terug.
  • Navigatie met drie knoppen: Tik op Terug Terug.
Naar het startscherm gaan
  • Navigatie met gebaren: Veeg omhoog vanaf de onderkant van het scherm.
  • Navigatie met twee knoppen: Tik op Start Home.
  • Navigatie met drie knoppen: Tik op Start Home.
Tip: U kunt meer dan één startscherm hebben. Veeg naar rechts of links om tussen de startschermen te bladeren. Meer informatie over het toevoegen, verplaatsen en verwijderen van startschermen
Alle geopende apps vinden
  • Navigatie met gebaren: Swipe omhoog vanaf de onderkant, houd even vast en haal daarna uw vinger van het scherm.
  • Navigatie met twee knoppen: Swipe vanaf de onderkant van het scherm omhoog naar het midden.
  • Navigatie met drie knoppen: Tik op Overzicht Overzicht.

Daarna kunt u:

• Apps sluiten: Swipe omhoog over de afbeelding van de app.
  • Een app openen: Tik op de afbeelding van de app.
Schakelen tussen apps
  • Navigatie met gebaren: Veeg helemaal onderaan het scherm van links naar rechts.
  • Navigatie met twee knoppen: Als u tussen uw twee meest recente apps wilt schakelen, veegt u naar rechts op Start Home.
  • Navigatie met drie knoppen: Tik op Overzicht Overzicht. Swipe naar rechts totdat de gewenste app verschijnt. Tik erop.

Items verplaatsen

Items selecteren of verplaatsen

Tik om te selecteren

Als u iets op uw telefoon wilt selecteren of starten, tikt u erop.

Tikken om te typen

Als u iets wilt typen, tikt u op de plek waar u wilt typen. Er wordt een toetsenbord geopend.

Tikken en vasthouden

Tik op een item op het scherm en houd dit vast. Zodra het item reageert, tilt u uw vinger op.

Slepen

Tik op een item en houd dit vast. Haal uw vinger niet van het scherm en beweeg uw vinger over het scherm. Als uw vinger de gewenste positie heeft bereikt, tilt u uw vinger op. U kunt apps bijvoorbeeld verplaatsen op het startscherm door ze te slepen.

Vegen of schuiven

Beweeg uw vinger snel over het scherm zonder te pauzeren. U kunt een startscherm bijvoorbeeld naar links of rechts swipen om uw andere startschermen te vinden.

Het formaat en de richting van items wijzigen

Dubbeltikken om het formaat te wijzigen

Op sommige pagina's, zoals een webpagina of kaart, kunt u dubbeltikken om in te zoomen.

Samenknijpen en spreiden om het formaat te wijzigen

In sommige apps kunt u twee of meer vingers op het scherm plaatsen om het formaat te wijzigen. Knijp uw vingers samen om het formaat te verkleinen. Spreid uw vingers uit elkaar om het formaat te vergroten.

Draaien

Als u uw telefoon draait, kunnen de meeste schermen meedraaien. Als u het draaien wilt in- of uitschakelen, veegt u vanaf de bovenkant met twee vingers omlaag en tikt u op Automatisch draaien Draaien.

Als u een oudere Android-versie gebruikt

Kiezen hoe u wilt navigeren (Android 9)
  1. Open de app Instellingen op uw telefoon.
  2. Ga naar Systeem en dan Gebaren en dan Omhoog vegen over de startknop.
  3. Schakel Omhoog vegen over de startknop uit of in.
    • Als u deze functie inschakelt, gebruikt u navigatie met twee knoppen.
    • Als u deze functie uitschakelt, gebruikt u navigatie met drie knoppen.

Kom meer te weten over navigatie met twee of drie knoppen