Toestemmingsmodus (bèta)

Met de toestemmingsmodus (bèta) kunt u aanpassen hoe uw Google-tags zich gedragen op basis van de toestemmingsstatus van uw gebruikers. U kunt aangeven of toestemming is verleend voor Analytics- en Ads-cookies. De tags van Google worden dynamisch aangepast, waarbij cookies alleen worden gebruikt voor de opgegeven doeleinden als de gebruiker toestemming heeft gegeven.

De volgende producten ondersteunen de toestemmingsmodus:

• Google Ads*
  • Floodlight
  • Google Analytics

* omvat 'Conversies bijhouden' en remarketing in Google Ads, ondersteuning voor belconversies is in behandeling.

Nadat de toestemmingsmodus is geïmplementeerd, past de functionaliteit de volgende typen pings aan:

• Pings voor toestemmingsstatus: Pings voor toestemmingsstatus worden verstuurd vanaf elke pagina die de gebruiker bezoekt waarop de toestemmingsmodus is geïmplementeerd en ook wanneer de toestemmingsstatus wordt gewijzigd (bijv. als de gebruiker zich aanmeldt). Deze pings communiceren de toestemmingsstatus (verleend of geweigerd) voor elk toestemmingstype (zoals advertentieopslag, analyseopslag).
  • Conversiepings: Conversiepings worden verstuurd om aan te geven dat een conversie heeft plaatsgevonden.
  • Google Analytics-pings: Google Analytics-pings worden verstuurd op elke pagina van een website waarop Google Analytics is geïmplementeerd en wanneer gebeurtenissen worden geregistreerd.

Als er toestemming wordt verleend, werken de bijbehorende tags normaal.

Als toestemming voor advertentieopslag of analyseopslag wordt geweigerd, passen de bijbehorende Google-tags die zijn geïmplementeerd via gtag.js of Google Tag Manager hun gedrag daarop aan.

In alle gevallen kunnen pings het volgende omvatten:

• Functionele informatie (zoals headers die passief zijn toegevoegd door de browser):
    • Tijdstempel
    • User-agent
    • Verwijzende URL
  • Verzamelde/niet-identificerende gegevens:
    • Een indicatie of de huidige pagina of een eerdere pagina in de navigatie van de gebruiker op de site advertentieklikgegevens in de URL bevatte (bijv. GCLID/DCLID).
    • Booleaanse informatie over de toestemmingsstatus.
    • Willekeurig nummer dat elke keer wordt gegenereerd wanneer een pagina wordt geladen.

Daarnaast kunnen toestemmings- en conversiepings het volgende gedrag omvatten, afhankelijk van de status van de instellingen voor toestemming en de configuratie van uw tags.

Er is slechts één gedragsset voor als alle toestemmingsopties worden verleend:

ad_storage='granted' and analytics_storage='granted' (standaard):

• Cookies met betrekking tot advertenties kunnen worden gelezen en geschreven.
  • Er worden IP-adressen verzameld.
  • De volledige URL, inclusief advertentieklikgegevens in URL-parameters (bijv. GCLID/DCLID) wordt verzameld.
  • Cookies van derden die eerder zijn ingesteld op google.com en doubleclick.net, en first-party conversiecookies (bijv. _gcl_*) zijn toegankelijk.

Wanneer een of meer vormen van toestemming niet worden verleend, moet u rekening houden met aanvullend gedrag:

ad_storage='denied':

• Er worden mogelijk geen nieuwe cookies met betrekking tot advertenties geschreven.
  • Er worden mogelijk geen bestaande first-party advertentiecookies gelezen.
  • Cookies van derden die eerder zijn ingesteld op google.com en doubleclick.net, kunnen worden verstuurd in verzoekheaders (maar zijn beperkt tot gebruik voor spam- en bedrogdoeleinden).
  • Google Analytics leest of schrijft geen Google Ads-cookies en de Google-signalenfuncties verzamelen geen gegevens voor dit verkeer.
  • IP-adressen worden gebruikt om het IP-land af te leiden, maar worden nooit geregistreerd door onze Google Ads- en Floodlight-systemen en worden na verzameling onmiddellijk verwijderd. Opmerking: Google Analytics verzamelt IP-adressen als onderdeel van de reguliere internetcommunicatie. Meer informatie over IP-anonimisering in Google Analytics.
  • De volledige URL wordt verzameld, inclusief advertentieklikgegevens in URL-parameters (bijv. GCLID/DCLID).

ad_storage='denied' + ads_data_redaction=true:

• Er worden mogelijk geen nieuwe cookies met betrekking tot advertenties geschreven.
  • Er worden mogelijk geen bestaande advertentiecookies gelezen.
  • Verzoeken worden verstuurd via een ander domein om te voorkomen dat eerder ingestelde cookies van derden in verzoekheaders worden verstuurd.
  • Google Analytics leest of schrijft geen Google Ads-cookies en de Google-signalenfuncties verzamelen geen gegevens voor dit verkeer.
  • Advertentieklik-ID's (bijv. GCLID/DCLID) in toestemmings- en conversiepings worden verborgen.
  • IP-adressen worden gebruikt om het IP-land af te leiden, maar worden nooit geregistreerd door onze Google Ads- en Floodlight-systemen en worden na verzameling onmiddellijk verwijderd. Opmerking: Google Analytics verzamelt IP-adressen als onderdeel van de reguliere internetcommunicatie. Meer informatie over IP-anonimisering in Google Analytics.
  • Pagina-URL's met advertentieklik-ID's worden verborgen.

analytics_storage='denied':

• First-party analysecookies worden niet gelezen en geschreven.
  • Pings zonder cookies worden naar Google Analytics verstuurd voor basismetingen en -modellen.

Gerelateerde bronnen

Google Developers: taggedrag aanpassen op basis van toestemming