Muutokset käyttäjien toiminnassa epävarmoina aikoina

Epävarmoina aikoina markkinat toimivat dynaamisesti ja yrityksessäsi voi tapahtua muutoksia. Tästä syystä sinun on mitattava ja ymmärrettävä asiakkaiden toiminnassa tapahtuvia muutoksia ja tarkistettava bisnesdataasi koskevat tärkeät havainnot nopeasti. Google Analytics sisältää erilaisia raportteja ja raportointivaihtoehtoja, joiden avulla voit mitata yrityksesi tärkeitä mittareita ja ryhtyä nopeasti toimiin, jotka tuottavat toivottuja tuloksia.

Tässä artikkelissa esitellään joitakin hyödyllisiä Google Analytics ‑raporttien oikopolkuja, joiden avulla voit nopeasti näyttää mittareita (esim. sivuston liikenne, käyttäjien toiminta ja tulot), jotta voit reagoida liiketoimintasi haasteisiin nopeammin ja olla avuksi asiakkaillesi.

Tämä artikkeli ei kata kaikkia raporttien ja mittareiden oikopolkuja, ja mainitut oikopolut koskevat vain verkko-omaisuuksia.

Ajanjakso

Valitse ajanjakso, jolta haluat nähdä sivuston kehityksen. Tämä ajanjakso otetaan käyttöön kaikissa näkymän raporteissa.

Jos merkittävä tapahtuma aiheuttaa äkillisen muutoksen markkinoilla ja muutos saattaa vaikuttaa liiketoimintaasi, voit analysoida muutosten vaikutusta vertailemalla toimintaa sivustollasi ennen tapahtumaa ja tapahtuman jälkeen. Valitse päivämäärävalitsimessa oleva Vertaa ajanjaksoon ‑ruutu ja valitse ajanjakso, joka sisältää yhtä monta päivää ja samat viikonpäivät kuin raportin ajanjakso. Raporttien vertailussa kannattaa käyttää dataa vähintään 1–2 viikon ajalta.

Vaikutus yleisöön

Voit katsoa tärkeimmät muutokset sivustosi käyttäjien, uusien käyttäjien, istuntojen, katselukertojen ja käyttäjätoiminnan määrissä siirtymällä kohtaan Yleisö > Yleiskatsaus. Kiinnitä huomiota käyttäjien ja istuntojen prosentuaalisiin muutoksiin, jotta saat paremman käsityksen liikenteen suhteellisista muutoksista, sillä näistä mittareista voit parhaiten nähdä, onko verkkoliiketoiminnassasi tapahtunut äkillisiä muutoksia.

Jos sinulla on esimerkiksi ravintola, joka tarjoaa kotiinkuljetuksia, sivustosi käyttäjämäärä voi kasvaa. Kun käyttäjiä on enemmän, myös tilauksia tehdään aiempaa enemmän. Tämä tieto on tärkeä, sillä sen avulla voit varmistaa, että sivustosi vastaa yrityksesi tarjonnassa mahdollisesti tapahtuneita muutoksia, että asiakkaiden tarpeisiin vastataan ja että yrityksesi on valmiina liikenteen kasvuun.

Vaikutus tuloihin

Jos omaisuudessasi on käytössä verkkokaupan seuranta, voit katsoa tuloissa, verkkokaupan konversioprosentissa ja tilauksen keskimääräisessä arvossa tapahtuneet muutokset kohdasta Konversiot > Verkkokauppa > Yleiskatsaus. Näin voit arvioida, ovatko sivustosi kautta ansaitut tulot muuttuneet merkittävästi valitsemallasi ajanjaksolla.

Jos olet jälleenmyyjä ja haluat optimoida verkkomyyntisi, tämän raportin avulla voit seurata, mitä trendejä myynnissäsi on ja onko siinä tapahtunut yhtäkkisiä pudotuksia tai kasvupiikkejä, joihin sinun on reagoitava. Esimerkiksi jos verkkokaupan konversioprosentti ja tulot ovat laskeneet, sinun kannattaa tutkia dataa tarkemmin ja selvittää, johtuuko muutos sivustosi liikenteen vähentymisestä (tässä tapauksessa kannattaa näyttää mainoskampanja). Jos taas liikenteen määrä ei ole vähentynyt, voit pyrkiä optimoimaan tuotetarjontasi tai maksuprosessin, jotta voit vastata asiakaskysyntään entistä paremmin.

Vaikutus tuotteisiin

Jos haluat tutkia muutoksia tarkemmin Verkkokaupan yleiskatsaus ‑raportista ja selvittää, miten voisit tehostaa ja optimoida myyntiä, siirry kohtaan Konversiot > Verkkokauppa > Tuotteen kehitys. Katso tuloissa tapahtuneet muutokset tuotteittain tai tuotekategorioittain tai valitse raportin vasemmassa yläkulmassa olevasta osiosta Ostokäyttäytyminen, niin näet, mitä käyttäjät ovat tehneet tuotesivuilla (esim. tuoteluettelon katselukerrat, ostoskoriin lisäämiset, ostoskorista poistamiset ja maksut). Voit valita kategorioiksi tuotenumeron (SKU), tuotekategorian ja tuotteen brändin sekä analysoida trendejä tarkemmin tuotetarjonnan mukaan. Voit myös optimoida sivustosi sen perusteella, mitä käyttäjät tekevät tai eivät tee.

Oletetaan, että olet kodintarvikkeiden jälleenmyyjä ja kokonaistulosi ovat laskeneet. Tutkittuasi tuotteiden kehitystä tarkemmin havaitset, että keittiötarvikkeiden tuotekategoriaan kuuluvien tuotteiden kehitys on kuitenkin ollut nousussa. Tällöin voit pyrkiä optimoimaan kyseisen tuotekategorian näyttämällä siihen kuuluvia tuotteita sivustosi etusivulla, näyttämällä niihin liittyvän mainoskampanjan tai keskittymällä markkinointikampanjassa erityisesti näihin tuotteisiin.

Vaikutus tavoitteisiin

Jos olet valinnut Analytics-omaisuudellesi tavoitteita, voit katsoa tavoitteisiin liittyvän kehityksen kohdasta Konversiot > Tavoitteet > Yleiskatsaus, josta näet tavoitteen toteutumisten kokonaismäärässä tapahtuneen muutoksen. Samasta paikasta voit katsoa myös tiettyihin tavoitteisiin liittyviä muutoksia. Esimerkiksi toimipisteen paikantimen käyttö on voinut olla vähäistä, kun taas tuotesivujen katselukerrat ja ostot ovat voineet kasvaa. Näin voit saada sen hyödyllisen tiedon, että asiakkaasi tekevät ostoksia verkossa enemmän kuin kivijalkakaupassa.

Jos haluat analysoida vielä tarkemmin käyttäjiesi etenemistä ostopolulla, siirry kohtaan Konversiot > Tavoitteet > Suppilon visualisointi. Sieltä näet, onko tavoitteen toteutumisissa tai sivuston konversioissa tapahtunut merkittäviä muutoksia. Esimerkiksi sivustosi kävijämäärä on voinut kasvaa, mutta harvempi käyttäjä etenee ostopolulla ostoon asti. Voit selvittää, missä vaiheessa käyttäjät jättävät ostopolun kesken ja tapahtuuko kyseisessä vaiheessa keskeytyksiä prosentuaalisesti aiempaa enemmän.

Vaikutus maantieteellisesti

Jos haluat katsoa toiminnassa tapahtuneita muutoksia maantieteellisen sijainnin mukaan, siirry kohtaan Yleisö > Geo > Sijainti ja katso, onko liikenteessä tai tuloissa tapahtunut epäsuhtaisia muutoksia eri puolella maailmaa (maa- tai kaupunkitasolla). Alla olevassa esimerkissä New Yorkissa olevia käyttäjiä koskeva prosentuaalinen muutos on lähes kaksi kertaa suurempi kuin Kalifornian vastaava luku, joten sinun kannattaa ehkä luoda tarjous New Yorkissa oleville käyttäjille.

Vaikutus liikenteen lähteisiin

Jos haluat katsoa, minkä kanavien kautta käyttäjät saapuvat sivustollesi, siirry kohtaan Hankinta > Kaikki liikenne > Liikenteen lähde / tulotapa. Näin saat tietää, mikä markkinointikanava tuo sivustollesi eniten käyttäjiä, ja voit arvioida, mihin kanaviin sinun kannattaa sijoittaa nykyistä enemmän tai vähemmän.

Jos esimerkiksi suurin osa käyttäjistä tulee sivustollesi hakuverkoston tai sähköpostin kautta, voit alkaa sijoittaa enemmän markkinointiresursseja Hakumainoksiin tai sähköpostikampanjoihin. Jos taas kaikkien kanavien kautta saatujen sivustosi kävijöiden määrä on alhaisempi kuin muina aikoina, voit käyttää resursseja muutosten tekemiseen sivustollasi taikka tarjouskampanjaan. Näin voit saada lisää liikennettä tai konversioita.

Toimialavertailu

Jos haluat katsoa sivuston tehokkuuteen liittyviä trendejä toimialallasi tai alitoimialallasi, siirry kohtaan Yleisö > Vertailu > Kanavat ja valitse toimialasi raportin vasemmasta yläkulmasta. Näin voit saada paremman käsityksen siitä, onko oman sivustosi toiminta alallasi poikkeavaa vai onko se makrotrendin mukaista. Voit myös tutustua muihin hyödyllisiin havaintoihin, kuten yleisiin kuluttajatrendeihin.