[GA4] Kohortutforskning

Ta reda på beteenden och resultat hos grupper av användare som har gemensamma attribut.

En kohort är en grupp användare som uppvisar en gemensam egenskap och som identifieras med hjälp av en Analytics-dimension i rapporten. Exempelvis tillhör alla användare med samma förvärvsdatum samma kohort. Med kohortutforskning kan du utforska dessa gruppers beteende i din app eller på din webbplats över tid.

Exempel på kohortutforskning.

Innehåll i artikeln:

Skapa en kohortutforskning

1. Logga in på Google Analytics.
  2. Klicka på Utforska till vänster.
  1. Klicka på Mallgalleri  högst upp på skärmen och välj mallen Kohortutforskning.
  2. Definiera kriteriet för inkludering, det vill säga villkoret för att en användare ska läggas till i en kohort.
  3. Ange kriteriet för återkomst, ett efterföljande villkor som användarna måste uppfylla för att behållas i kohorten.
  4. Bevaka hur användarnas beteende förändras över tid genom att titta på kohorter från olika datum.

Du kan till exempel se hur lång tid det tar innan nyförvärvade användare gör en transaktion på din webbplats och hur detta förändras under veckan då du kör en kampanj. Eller så kan du se hur många användare du behåller över tid och om din nya appdesign resulterar i att fler användare stannar kvar hos dig.

Så fungerar kohortutforskning

Kohortutforskningen inleds med att de användare som uppfyller dina kriterier för inkludering och återkomst hittas. Du kan skapa kohorter baserat på användarens förvärvsdatum, en händelse som användaren utlöste eller personens transaktioner eller konverteringar.

Kohorter baseras endast på data från användarens enhet. Det tas ingen hänsyn till User-ID när du skapar en kohort.

I kohortanalysen grupperas kohorterna per dag, vecka eller månad. Datatabellen visar hur många användare som tillhör varje kohort under utforskningens varaktighet.

Varje cell i datatabellen visar antalet användare som uppfyllde kriteriet för återkomst efter startdatumet. Om du till exempel väljer dag som detaljnivå och tittar på kohorten för den 1 januari, representerar kolumnen för dag 1 de användare som uppfyllde inkluderingskriteriet 1 januari och även återkomstkriteriet 2 januari.

Användare tilldelas alla kohorter för vilka de uppfyller inkluderingskriteriet. Anta till exempel att du väljer transaktioner som inkluderingskriterium och en användare slutför en transaktion varje vecka under utforskningsperioden. Då tilldelas användaren varje rad (kohort) i tabellen.

Ställa in kohortutforskningen

Inkludering i kohort

Definierar det första villkoret som en användare måste uppfylla för att inkluderas i en kohort.

• Första tryck (förvärvsdatum): första gången användaren besökte din app eller webbplats, enligt mätningen på Google Analytics-egendomen
  • Alla händelser: användarens första händelse inom datumintervallet för utforskningen
  • Alla transaktioner: användarens första transaktionshändelse inom datumintervallet för utforskningen
  • Alla konverteringar: användarens första konverteringshändelse inom datumintervallet för utforskningen
  • Övriga: en specifik händelse som utlöses av användaren

Kriterier för återkomst

Definierar det villkor för återkomst som en användare måste uppfylla för att inkluderas i en kohort.

• Alla händelser: Användaren har minst en händelse inom utforskningsperioden.
  • Alla transaktioner: Användaren har minst en transaktionshändelse inom utforskningsperioden.
  • Alla konverteringar: Användaren har minst en konverteringshändelse inom utforskningsperioden.
  • Övriga: en specifik händelse utlöstes av användaren under utforskningsperioden.
Du kan till exempel använda kohortutforskning för att ta reda på hur produktkvaliteten påverkar antalet bibehållna användare. Det gör du genom att definiera en kohort med användare som fick ett appfel och sedan avinstallerade appen.

Du vill:

• Välj en anpassad felhändelse som du har definierat i Inkludering i kohort under Övriga.
  • Välj händelsen app_remove i Returkriterier under Övriga.

Kohortens detaljnivå

Definierar kohortens inledande tidsperiod och tidsperiod för återkomst. Detaljnivån för återkomsttid är samma som för kohorten. Välj ett av följande:

• Varje dag: från midnatt till midnatt i egendomens tidszon
  • Varje vecka: från söndag till lördag, inte sju rullande dagar
  • Varje månad: från början till slutet av månaden

Kohortberäkning

Avgör hur användaraktivitet under utforskningsperioden bidrar till mätvärdesberäkningen i varje cell i utforskningen. Detta är de tre beräkningstyperna:

Standard

I varje cell ingår alla kohortanvändare som uppfyller återkomstkriterierna för den enskilda perioden, oavsett vad de gör i andra perioder. Mätvärdet visar det totala värdet för den enskilda perioden.

Löpande

Varje cell omfattar alla kohortanvändare som uppfyller återkomstkriterierna för den perioden samt alla tidigare perioder. Mätvärdet visar det totala värdet för den enskilda perioden.

Kumulativt

Varje cell omfattar alla kohortanvändare som uppfyller kriterierna för återkomst i valfri period i utforskningen. Mätvärdet visar det kumulativa totala värdet för varje period.

Uppdelning

Varje kohort delas upp i undergrupper utifrån en vald dimension så att du enkelt kan jämföra hur en kohort skiljer ut sig i den dimensionen.

Du kan till exempel dela upp kohorterna med appfel som du definierade ovan utifrån Mobilmodell för att se om det uppstår problem på specifika enheter.

Värden

Avgör det värde som ska visas i kohorttabellen. Exempelvis visar Aktiva användare hur många aktiva användare som uppfyller kriteriet för att inkluderas i varje cell i tabellen.

Det visas en förklaring av kohortkonfigurationen ovanför visualiseringen.

Tolka kohortutforskningen

Exempel 1

Exempel på kohortutforskning: inkluderingskriterier = förvärvsdatum

Mellan den 6 och 12 oktober förvärvade webbplatsen 17 093 användare.

Dessa 17 093 nya förvärvade användare hade 176 transaktioner under samma vecka de förvärvades (6 till 12 oktober).

Samma 17 093 användare hade 38 transaktioner veckan efter förvärvsveckan (13 till 19 oktober).

Exempel 2

Exempel på kohortutforskning: kriterier för återkomst = en transaktion av godtycklig typ

Mellan den 6 och 12 oktober förvärvade webbplatsen 17 093 användare.

Av de 17 093 nya förvärvade användarna under veckan från 6 till 12 oktober hade 171 minst en transaktion under samma vecka som de förvärvades (6 till 12 oktober).

Av de 17 093 nya förvärvade användarna under veckan från 6 till 12 oktober hade 31 minst en transaktion under den första veckan efter att de förvärvades (13 till 19 oktober).

Exempel 3

Exempel på kohortutforskning: transaktioner per vecka

Mellan den 6 och 12 oktober hade webbplatsen 270 användare med minst en transaktion.

Av de 270 användare som hade minst en transaktion under denna tid hade 14 minst en transaktion under följande vecka (13 till 19 oktober).

Exempel 4

Exempel på kohortutforskning: per dimension

Detta exempel visar resultatet av att lägga till Enhetskategori som uppdelningsdimension. Varje kohort delas upp efter vilken enhetstyp användaren använde när han eller hon förvärvades (dator, mobil eller surfplatta).

När du tar med en uppdelningsdimension tillskrivs användarna bara den första förekomsten av det uppdelningsvärde som gäller för dem. Anta till exempel att användare A först registreras som mobilanvändare och sedan återkommer samma dag som datoranvändare. Användare A visas bara i uppdelningen på mobilanvändare för kohorten.

Begränsningar för kohortutforskning

• Kohortutforskningen kan visa högst 60 kohorter.
  • När du använder en uppdelningsdimension visas som mest de 15 högsta värdena för den aktuella dimensionen.
  • Demografiska dimensioner omfattas av tröskelvärden. Om antalet användare i kohorten är för litet för att skydda deras anonymitet tas dessa användare inte med i utforskningen.