[GA4] Kohorttikartoitus

Saat hyödyllisiä havaintoja sellaisten käyttäjäryhmien toiminnasta ja kehityksestä, joiden käyttäjillä on jokin yhteinen ominaisuus.

Kohortti on ryhmä käyttäjiä, joilla on yhteinen ominaisuus. Tämä ominaisuus ilmaistaan raportissa Analytics-ulottuvuutena. Esimerkiksi kaikki käyttäjät, joilla on sama hankintapäivä, kuuluvat samaan kohorttiin. Kohorttikartoituksen avulla voit tutkia näiden ryhmien toimintaa sovelluksessasi tai sivustollasi ajan mittaan.

Esimerkki kohorttikartoituksesta.

Sisällys:

Kohorttikartoituksen luominen

1. Kirjaudu Google Analyticsiin.
  2. Valitse vasemmalta Tutki.
  1. Klikkaa näytön yläreunasta Malligalleria ja valitse sitten Kohorttikartoitus-malli.
  2. Määrittele sisällyttämisehto eli se, missä tilanteessa käyttäjä lisätään kohorttiin.
  3. Lisää palautusehto eli kohorttiin lisäämisen jälkeen sovellettava ehto, joka käyttäjien on täytettävä pysyäkseen kohortissa.
  4. Seuraa, miten käyttäjiesi toiminta muuttuu ajan mittaan, tutkimalla eri päivien kohortteja.

Voit esimerkiksi selvittää, kuinka pian uudet käyttäjät tekevät ostoksen sivustollasi ja miten tämä muuttuu sillä viikolla, jolloin sinulla on mainoskampanja käynnissä. Voit myös selvittää, kuinka monta käyttäjää säilytät ajan mittaan ja parantaako sovelluksesi uusi ulkoasu säilyttämisprosentteja.

Näin kohorttikartoitus toimii

Kohorttikartoitus aloitetaan tunnistamalla käyttäjät, jotka täyttävät valitut sisällyttämis- ja palautusehdot. Voit luoda kohortteja käyttäjän hankintapäivän, hänen käynnistämänsä tapahtuman, hänen maksutapahtumiensa tai hänen konversioidensa perusteella.

Kohortit perustuvat vain käyttäjän laitedataan. User-ID:tä ei huomioida kohorttia luotaessa.

Kohorttikartoituksissa kohortit ryhmitellään päivittäisellä, viikoittaisella tai kuukausittaisella tarkkuudella. Datataulukosta näet, kuinka monta käyttäjää kuhunkin kohorttiin kuuluu kartoituksen ajanjaksolla.

Datataulukon kussakin solussa näkyy, kuinka monta käyttäjää täytti palautusehdon alkamispäivän jälkeen. Jos esimerkiksi valitset tarkkuudeksi päivittäisen kohortin ja katsot tammikuun ensimmäisen päivän kohorttia, ensimmäisen päivän sarakkeessa näkyy käyttäjien osajoukko, joka täyttää sisällyttämisehdon 1. tammikuuta sekä palautusehdon 2. tammikuuta.

Käyttäjät lisätään kaikkiin kohortteihin, joiden sisällyttämisehdon he täyttävät. Jos esimerkiksi valitset sisällyttämisehdoksi maksutapahtumat, käyttäjä, joka suorittaa maksutapahtuman joka viikko kartoituksen ajanjakson aikana, sisällytetään taulukon kullekin riville (kohorttiin).

Kohorttikartoituksen määrittäminen

Kohorttiin sisällyttäminen

Tämä määrittää ensimmäisen sisällyttämisehdon, joka käyttäjän on täytettävä, jotta hänet sisällytetään kohorttiin.

• Ensikosketus (hankintapäivä): Tämä on ensimmäinen kerta, kun käyttäjä kävi sovelluksessasi tai verkkosivustollasi kyseisen Google Analytics ‑mittauskokonaisuuden mittausten mukaan.
  • Mikä tahansa tapahtuma: Tämä on käyttäjän ensimmäinen tapahtuma kartoituksen ajanjakson aikana.
  • Mikä tahansa maksutapahtuma: Tämä on käyttäjän ensimmäinen maksutapahtuma kartoituksen ajanjakson aikana.
  • Mikä tahansa konversio: Tämä on käyttäjän ensimmäinen konversiotapahtuma kartoituksen ajanjakson aikana.
  • Muut: Tietty käyttäjän käynnistämä tapahtuma.

Palautusehto

Määrittelee palautusehdon, joka käyttäjän on täytettävä, jotta hänet sisällytetään kohorttiin.

• Mikä tahansa tapahtuma: Käyttäjällä on vähintään yksi tapahtuma kartoituksen ajanjakson aikana.
  • Mikä tahansa maksutapahtuma: Käyttäjällä on vähintään yksi maksutapahtuma kartoituksen ajanjakson aikana.
  • Mikä tahansa konversio: Käyttäjällä on vähintään yksi konversiotapahtuma kartoituksen ajanjakson aikana.
  • Muut: Jokin tietty tapahtuma, jonka käyttäjä on käynnistänyt kartoituksen ajanjakson aikana.
Voit esimerkiksi tutkia kohorttikartoituksen avulla, miten tuotteen laatu vaikuttaa käyttäjien säilyttämiseen, määrittämällä kohortin, johon kuuluvien käyttäjien sovelluksessa tapahtui virhe ja jotka poistivat sen jälkeen sovelluksesi.

Tee näin:

• Valitse Kohorttiin sisällyttäminen ‑kohdasta Muut ja valitse määrittämäsi oma virhetapahtuma.
  • Valitse Palautusehto-kohdasta Muut ja valitse app_remove-tapahtuma.

Kohortin tarkkuus

Tämä määrittää, minkä ajan tarkkuudella sisällytys- ja palautusehdot täyttävää kohorttia tarkastellaan. Palautusajan tarkkuus on sama kuin kohortin tarkkuus. Valitse seuraavista vaihtoehdoista:

• Päivittäin: Keskiyöstä keskiyöhön mittauskokonaisuuden aikavyöhykkeellä
  • Viikoittain: Sunnuntaista lauantaihin (ei seitsemän edellistä päivää)
  • Kuukausittain: Kuun alusta loppuun.

Kohorttien laskeminen

Määrittelee, miten käyttäjien toiminta kartoituksen ajanjakson aikana vaikuttaa mittarin laskentaan jokaisessa kartoituksen solussa. Kolme laskentatyyppiä on eritelty alla.

Vakio

Kukin solu sisältää kaikki kohorttiin kuuluvat käyttäjät, jotka täyttävät palautusehdon kyseisen yksittäisen ajanjakson aikana riippumatta siitä, mitä he tekevät muiden ajanjaksojen aikana. Mittari ilmaisee tämän yksittäisen ajanjakson kokonaisarvon.

Juokseva

Kukin solu sisältää kaikki kohorttiin kuuluvat käyttäjät, jotka täyttävät palautusehdon kyseisen ajanjakson aikana sekä kaikkien aiempien ajanjaksojen aikana. Mittari ilmaisee tämän yksittäisen ajanjakson kokonaisarvon.

Kumulatiivinen

Kukin solu sisältää kaikki kohorttiin kuuluvat käyttäjät, jotka täyttävät palautusehdon minkä tahansa kartoituksen ajanjakson aikana. Mittari ilmaisee kunkin ajanjakson kumulatiivisen kokonaisarvon.

Erittely

Tämä jakaa kunkin kohortin alaryhmiin valitun ulottuvuuden perusteella, jotta voit helpommin vertailla sitä, miten nämä kohortin alaryhmät eroavat toisistaan kyseisen ulottuvuuden osalta.

Voit esimerkiksi eritellä määrittämäsi sovellusvirhekohortit mobiililaitteen mallin mukaan nähdäksesi, koskeeko ongelma tiettyjä laitteita.

Arvot

Nämä määrittelevät mittarin, joka esitetään kohorttitaulukossa. Esimerkiksi Aktiiviset käyttäjät ‑mittari ilmaisee, kuinka moni aktiivinen käyttäjä täyttää ehdot, jotta hänet voidaan sisällyttää taulukon kuhunkin soluun.

Näet visualisoinnin yläpuolella kuvauksen kohortin määrityksistä.

Kohorttikartoituksen tulkitseminen

Esimerkki 1

Esimerkki kohorttikartoituksesta: sisällyttämisehdot = hankintapäivä.

Sivusto hankki 17 093 käyttäjää 6.–12. lokakuuta.

Näihin 17 093 uuteen käyttäjään liittyi 176 maksutapahtumaa sillä viikolla, jolloin heidät hankittiin (6.–12. lokakuuta).

Samoihin 17 093 käyttäjään liittyi 38 maksutapahtumaa hankintaa seuraavalla viikolla (13.–19. lokakuuta).

Esimerkki 2

Esimerkki kohorttikartoituksesta: palautusehdot = mikä tahansa maksutapahtuma.

Sivusto hankki 17 093 käyttäjää 6.–12. lokakuuta.

Näistä 17 093 uudesta käyttäjästä, jotka hankittiin viikolla 6.–12. lokakuuta, 171:een liittyi vähintään yksi maksutapahtuma sillä viikolla, jolloin heidän hankittiin (6.–12. lokakuuta).

Näistä 17 093 uudesta käyttäjästä, jotka hankittiin viikolla 6.–12. lokakuuta, 31:een liittyi vähintään yksi maksutapahtuma ensimmäisellä viikolla sen viikon jälkeen, jolloin heidät hankittiin (13.–19. lokakuuta).

Esimerkki 3

Esimerkki kohorttikartoituksesta: viikoittaiset tapahtumat.

Sivustolla kävi 6.–12. lokakuuta 270 käyttäjää, joihin liittyi vähintään yksi maksutapahtuma.

Näistä 270 käyttäjästä, joihin liittyi kyseisenä aikana vähintään yksi maksutapahtuma, 14:ään liittyi vähintään yksi maksutapahtuma myös seuraavalla viikolla (13.–19. lokakuuta).

Esimerkki 4

Esimerkki kohorttikartoituksesta: erittelyulottuvuus.

Tässä esimerkissä näkyy, millaisia vaikutuksia on laitteen kategorian lisäämisellä erittelyulottuvuudeksi. Kukin kohortti eritellään sen mukaan, mitä laitetyyppiä käyttäjä käytti hankintahetkellä (tietokone, matkapuhelin tai tabletti).

Kun käytät erittelyulottuvuutta, käyttäjät otetaan huomioon vain siinä erittelyn arvon esiintymässä, joka ensimmäisenä soveltuu heihin. Oletetaan esimerkiksi, että Käyttäjä A on ensin matkapuhelimen käyttäjä ja palaa samana päivänä tietokoneen käyttäjänä. Tässä tapauksessa Käyttäjä A sisältyy vain kohortin matkapuhelimia koskevaan erittelyyn.

Kohorttikartoituksen rajoitukset

• Kohorttikartoitukseen voi sisältyä enintään 60 kohorttia.
  • Kun käytät erittelyulottuvuutta, kartoituksessa näkyy enintään ulottuvuuden 15 ensimmäistä arvoa.
  • Demografisiin ulottuvuuksiin sovelletaan kynnyksiä. Jos kohorttiin kuuluvien käyttäjien määrä on niin pieni, ettei käyttäjien anonymiteettiä voida taata, kyseisiä käyttäjiä ei sisällytetä kartoitukseen.