Gjenkjennelse av uregelmessigheter

Gjenkjennelse av uregelmessigheter fra Analytics Observasjon er en statistisk teknikk for å finne avvik i data for tidsrekker for gitte beregninger, samt uregelmessigheter i et segment på samme tidspunkt.

Identifisering av uregelmessigheter i beregninger over tid

Observasjon benytter en bayesiansk modell for tid og rom på de historiske dataene for å forutsi verdien av det siste datapunktet i tidsrekken. Modellen genererer en prognose og et troverdig intervall som vi bruker for å evaluere den observerte beregningen.

Ved hjelp av historiske data forutsier Analytics Observasjon verdien av beregningen i gjeldende tidsperiode og merker datapunktet som en uregelmessighet hvis den faktiske verdien faller utenfor det troverdige intervallet. Opplæringsperioden for gjenkjennelse av uregelmessigheter hver time er to uker. Opplæringsperioden for gjenkjennelse av daglige uregelmessigheter er 90 dager. Opplæringsperioden for gjenkjennelse av ukentlige uregelmessigheter er 32 uker.

Identifisering av uregelmessigheter i et segment på samme tidspunkt

Tidsrekkebasert gjenkjennelse av uregelmessigheter benytter historiske data for å merke én enkelt beregning i en enkeltstående dimensjonsverdi, men vi tilbyr også gjenkjennelse av uregelmessigheter som har oppstått samtidig på tvers av flere beregninger og dimensjonsverdier på et bestemt tidspunkt.

Med denne metoden bruker vi analyse av hovedkomponenter (PCA, Principal Components Analysis) for å utnytte korrelasjonsstrukturen til beregningene samt kryssvalidering for å merke uregelmessigheter.

Først identifiserer vi settet med dimensjoner og beregninger som skal gjennomgå analyse av hovedkomponenter. Basert på alle mulige dimensjonsverdier oppretter vi flere segmenter, og deretter normaliserer vi hver beregning etter antall brukere i et segment. Deretter kjører vi analyse av hovedkomponenter for disse segmentene og normaliserte beregningene. Hvis det påvises uregelmessig atferd i et bestemt segment for en hvilken som helst beregning, og dette segmentet omfatter minst 0,05 % av brukerne i dette området, identifiserer vi segmentet som en uregelmessighet. For øyeblikket utfører vi denne analysen hver uke.