[GA4] Analyticsin käyttöönotto verkkosivustolla tai sovelluksessa

Lue, miten voit ottaa Google Analyticsin käyttöön sivustolla tai sovelluksessa luomalla Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden sekä lisäämällä datastriimin ja Google Analytics ‐koodin.
Onko sinulla useita verkkosivustoja tai sovelluksia? Lue lisää siitä, miten voit järjestää Analytics-tilisi.

Analytics‑tilin luominen

Ensimmäiseksi sinun on luotava Analytics‑tili, jos sinulla ei vielä ole sitä. Jos sinulla on jo tili etkä halua luoda erillistä tiliä verkkosivustolle tai sovellukselle, siirry mittauskokonaisuuden luomiseen. Erillisen tilin luominen voi olla paikallaan esimerkiksi, jos verkkosivusto tai sovellus kuuluu toiselle yritykselle.

1. Siirry osoitteeseen https://analytics.google.com.
  2. Klikkaa Järjestelmänvalvoja-sivulta Luo ja valitse sitten Tili.
  3. Lisää tilin nimi. Valitse, mitä dataa haluat jakaa Googlelle, määrittämällä datan jakamisasetukset.
  4. Klikkaa Seuraava, niin voit lisätä tilille ensimmäisen mittauskokonaisuuden.

Uuden Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden luominen

Mittauskokonaisuuksien lisäämiseen Google Analytics ‑tilille tarvitaan muokkaajan rooli. Jos olet luonut tilin, sinulla on tämä rooli automaattisesti.

Analytics‑tilille voi lisätä enintään 2 000 mittauskokonaisuutta (minkä tahansa Universal Analytics‑ ja Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuksien yhdistelmän). Jos tarvitset useampia mittauskokonaisuuksia, ota yhteyttä tuen edustajaan.

Näin luot mittauskokonaisuuden:

1. Jatkoitko tähän edellä olevasta Analytics‑tilin luominen ‑kohdasta? Siirry siinä tapauksessa vaiheeseen 2. Muussa tapauksessa klikkaa Järjestelmänvalvoja-sivulta Luo ja valitse Mittauskokonaisuus.
  2. Nimeä mittauskokonaisuus (esim. "Oma Yritys Oy verkkosivusto") ja valitse raportoinnin aikavyöhyke ja valuutta. Jos kävijä tulee sivustollesi oman aikavyöhykkeensä mukaan tiistaina mutta sinun aikavyöhykkeesi mukaan maanantaina, käynti kirjautuu maanantaille.
    • Jos valitset aikavyöhykkeen, jolla käytetään kesäaikaa, Analytics mukautuu automaattisesti ajan muutoksiin. Jos et halua Analyticsin mukautuvan kesäaikaan, valitse Greenwich Mean Time ‑aikavyöhyke.
    • Aikavyöhykkeen vaihtaminen vaikuttaa ainoastaan tulevaan dataan. Jos muutat aiemmin luodun mittauskokonaisuuden aikavyöhykettä, datassa saattaa näkyä tasaantumista tai kasvupiikkejä. Tämä johtuu ajan siirtämisestä eteen- tai taaksepäin. Raporttidatassa saattaa näkyä vanha aikavyöhyke hetken aikaa asetusten päivityksen jälkeen, kunnes muutos on käsitelty Analytics-palvelimilla.
    • Suosittelemme, että vaihdat mittauskokonaisuuden aikavyöhykettä enintään kerran päivässä, jotta Analytics voi käsitellä muutoksen.
  3. Klikkaa Seuraava. Valitse yrityksen toimiala ja koko.
  4. Klikkaa Seuraava. Valitse, miten aiot käyttää Google Analyticsia.
    • Google Analytics räätälöi oletusraportit sen perusteella, miten aiot käyttää Analyticsia. Jos esimerkiksi valitset tavoitteeksi lisäliidien kerryttämisen, näet raportteja, joiden avulla voit mitata liidien luomista. Lue lisää Liiketoimintatavoitteet-kokoelmasta.
  5. Klikkaa Luo ja (jos olet luomassa uutta tiliä) hyväksy Analyticsin käyttöehdot ja datankäsittelyä koskeva lisäys.
  6. Kun haluat aloittaa datan keräämisen, siirry kohtaan Datastriimin lisääminen.

Datastriimin lisääminen

1. Jatkoitko tähän edellä olevasta Mittauskokonaisuuden luominen ‑kohdasta? Siirry siinä tapauksessa vaiheeseen 2. Muussa tapauksessa tee näin:
    1. Mene Järjestelmänvalvoja-sivulle ja klikkaa Datan kerääminen ja muokkaaminen ‐kohdasta Datastriimit.
    2. Klikkaa Lisää striimi.
  2. Klikkaa iOS-sovellus, Android-sovellus tai Sivusto.
iOS‑ tai Android‑sovellus

Kun lisäät sovellusdatastriimin, Analytics luo vastaavan Firebase-projektin ja ‑sovellusdatastriimin ja linkittää Firebase-projektin automaattisesti mittauskokonaisuuteesi, jos niitä ei ole jo linkitetty.

Voit luoda linkin aiemmin luotuun Firebase-projektiin. Tämä on kuitenkin tehtävä Firebasesta (ja GA4-mittauskokonaisuudelle, jota ei ole vielä linkitetty Firebaseen). Lue lisää
  1. Lisää iOS-paketin tunnus tai Android-paketin nimi, sovelluksen nimi sekä iOS-sovelluksen App Store ‑tunnus. Klikkaa sitten Rekisteröi sovellus.
  2. Klikkaa Seuraava ja lataa sovelluksen määritystiedosto ohjeiden mukaisesti.
  3. Klikkaa Seuraava ja lisää Google Analytics for Firebase SDK sovellukseen ohjeiden mukaisesti.
  4. Klikkaa Seuraava.
  5. Käynnistä sovellus varmistaaksesi, että SDK on asennettu ja että sovellus on yhteydessä Googlen palvelimiin.
  6. Valitse Valmis. (Voit myös klikata Ohita tämä vaihe, jos haluat tehdä sovelluksen määrityksen myöhemmin.)
Verkko
  1. Lisää ensisijaisen verkkosivuston URL-osoite, kuten "example.com", ja striimin nimi, kuten "Esimerkki Oy (verkkostriimi)".
  2. Voit ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä tehostetun mittauksen. Tehostettu mittaus kerää automaattisesti katselukertoja ja muita tapahtumia. Datastriimin luonnin jälkeen voit milloin tahansa palata takaisin ja poistaa yksitellen käytöstä sellaisia tehostetun mittauksen tapahtumia, joita et halua kerätä. Suosittelemme siis, että otat tehostetun mittauksen käyttöön nyt.
  3. Klikkaa Luo striimi.

Katso video-ohjeet, joissa kerrotaan, miten otat Google Analyticsin käyttöön verkkosivustolla Google Tag Managerin avulla.

Datankeruun käyttöönotto verkkosivustoilla

Tee jokin seuraavista, jotta uudessa Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa alkaa näkyä dataa:

Lisää Google-tagi sivustotyökaluun tai CMS-järjestelmään (esim. HubSpot ja Shopify) pohjautuvalle verkkosivustolle

Tarkista, voiko sisällönhallintajärjestelmääsi lisätä vain Google‑tagitunnuksen

Monissa sisällönhallintajärjestelmissä on natiivi-integrointeja Google Analytics 4:ään. Jos käytät jotakin alla mainituista sisällönhallintajärjestelmistä, etsi Google-tagitunnuksesi ja liitä se sisällönhallintajärjestelmäsi Google Analytics ‑kenttään ohjeiden mukaisesti.

Näin löydät ("G-"-alkuisen) Google-tagitunnuksesi:

1. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Datastriimit.
  2. Klikkaa datastriimiä, jonka tunnuksen tarvitset.
  3. Klikkaa Google-tagi-kohdasta Määritä tagin asetukset.
  4. Kopioi Google-tagi-kohdasta tunnus, jonka alussa on "G-" tai "AW-".

Lisää Google-tagitunnuksesi sisällönhallintajärjestelmässä olevaan kenttään:

Kaikki muut sivustotyökalut

Jos käytät sisällönhallintajärjestelmää tai sivustotyökalua, jossa ei ole kenttää Google‑tagitunnusta varten, liitä Google‑tagi sivustollesi käyttämällä sisällönhallintajärjestelmäsi HTML‑koodin muokkausominaisuutta.

1. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Datastriimit > Sivusto.
  2. Klikkaa verkkosivustosi datastriimiä.
  3. Klikkaa Google-tagi-kohdasta Katso tagin ohjeet.
  4. Valitse Asennusohjeet-sivulta Asenna manuaalisesti:
    • Näytölle tulee tilisi Google-tagin JavaScript-koodinpätkä. Google-tagi on koko näkyvissä oleva koodi, joka alkaa merkkijonolla

<!-- Google-tagi (gtag.js) -->

ja päättyy

</script>-elementtiin

Liitä Google‑tagi verkkosivustollesi käyttämällä sisällönhallintajärjestelmäsi HTML-koodin muokkausominaisuutta. Seuraa oman CMS-järjestelmäsi ohjeita:

• Cart.com: Pyydä ohjeet Cart.comin tuelta.
  • PrestaShop: Pyydä ohjeet PrestaShopin tuelta.
  • Salesforce (Demandware): Pyydä ohjeet Salesforcen tuelta.
  • VTEX: Pyydä ohjeet VTEX:n tuelta.
  • Weebly-ohjeet

Datankeruu alkaa 30 minuutin kuluessa. Sen jälkeen voit tarkistaa reaaliaikaisesta raportista, että tilillesi tulee dataa.

Lisää Google-tagi suoraan verkkosivuille

Tarvitset pääsyn verkkosivujesi HTML-koodiin. Pyydä web‑kehittäjää tekemään nämä vaiheet, jos et voi tehdä niitä itse.

1. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Datastriimit > Sivusto.
  2. Klikkaa verkkosivustosi datastriimiä.
  3. Klikkaa Google-tagi-kohdasta Katso tagin ohjeet.
  4. Valitse Asennusohjeet-sivulta Asenna manuaalisesti:
    • Näytölle tulee tilisi Google-tagin JavaScript-koodinpätkä. Google-tagi on koko näkyvissä oleva koodi, joka alkaa merkkijonolla

<!-- Google-tagi (gtag.js) -->

ja päättyy

</script>-elementtiin

Liitä Google‑tagi sivustosi jokaiselle sivulle heti <head>‑tagin jälkeen.

Datankeruu alkaa 30 minuutin kuluessa. Sen jälkeen voit tarkistaa reaaliaikaisesta raportista, että tilillesi tulee dataa.

Etkö näe Datastriimit-vaihtoehtoa Mittauskokonaisuus-sarakkeessa? Olet juuri luomasi GA4-mittauskokonaisuuden sijasta Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudessa. Siirry uuteen GA4-mittauskokonaisuuteen mittauskokonaisuusvalitsimella tai Järjestelmänvalvoja-sivulta.
Lisää tagi Google Tag Managerin avulla

Perusdatankeruuta varten voit lisätä Google Analytics: GA4‑määritys ‐tagin seuraamalla Google Tag Manager ‑ohjekeskuksen ohjeita.

Seuraavat vaiheet

Kun olet ottanut datankeruun käyttöön, sinun on tehtävä lisämäärityksiä saadaksesi enemmän hyödyllistä dataa Analyticsista. Tarkista muistilistasta, mitkä määritykset sopivat sinulle datan keräämiseen, ei‑toivotun datan suodattamiseen ja mainonnan tehostamiseen.