[GA4] Reitin kartoitus

Tutki käyttäjäpolkuja puukaaviossa.

Reitin kartoituksen avulla voit esimerkiksi

• löytää yleisimmät sivut, jotka uudet käyttäjät avaavat etusivullesi siirryttyään
  • nähdä, mitä käyttäjät tekevät sovelluspoikkeuksen jälkeen
  • tunnistaa silmukat, jotka saattavat osoittaa käyttäjien olevan jumissa
  • nähdä tapahtuman vaikutukset käyttäjien seuraaviin valintoihin.

Reitin kartoituksen luominen

1. Kirjaudu Google Analyticsiin.
  2. Valitse vasemmalta Tutki.
  1. Valitse näytön yläreunasta Reitin kartoitus ‑malli.

Näet Analyticsissa esimerkkitoteutuksen, jonka avulla pääset alkuun.

Jos haluat aloittaa uuden reitin kartoituksen, klikkaa oikeasta yläkulmasta Aloita alusta. Jos klikkaat Aloita alusta, voit valita kartoituksen aloitus- tai päätepisteen. Tämän jälkeen valitset, millaista dataa haluat käyttää kartoituksen aloitus- tai päätepisteenä.

Esimerkki:

1. Valitse ulottuvuus ALOITUSPISTE-kohdasta tai vedä ulottuvuus SOLMUTYYPPI-listasta ja pudota se ALOITUSPISTE-kohtaan.

2. Valitse aloitussolmuksi tapahtuman nimi, sivun otsikko, sivun polku, näkymän nimi tai näkymän kategoria.

3. Valitse ulottuvuudelle arvo.

Uusi reitin kartoitus tulee näkyviin. Valitsemasi aloituspiste näkyy vasemmalla. Oikealla on VAIHE +1, jossa näkyy viisi yleisintä käyttäjien katsomaa näkymää tai käynnistämää tapahtumaa aloituspisteen jälkeen. Voit myös katsoa useampia näkymiä, jos niitä on saatavilla.

Käyttäjien seuraavien vaiheiden katsominen

Näet käyttäjien seuraavat vaiheet, kun klikkaat kaaviosta arvopistettä. (Reitin kartoituksen arvopisteitä kutsutaan solmuiksi.)

Laajenna solmu klikkaamalla sitä ja lisää uusi vaihe. Tiivistä solmu klikkaamalla sitä uudelleen. Harmaalla näkyvät solmut merkitsevät käyttäjän reitin loppua, eikä niitä voi laajentaa.

Kaaviossa näytetään oletuksena vaiheen viisi yleisintä solmua. Kun klikkaat + Lisää, voit lisätä korkeintaan 20 solmua vaihetta kohti. Muut kuin 20 yleisintä solmua ryhmitellään Muut-solmuun.

Käyttäjien aiempien vaiheiden katsominen

Oletusarvoisesti reitin kartoitus ilmaisee käyttäjien toiminnan tietystä tapahtumasta tai tietyltä sivulta lähtien. Voit kuitenkin tutkia reittiä myös taaksepäin. Valitsemalla tietyn tapahtuman tai sivun näet, miten käyttäjät päätyivät kyseiseen kohtaan. Voit valita tapahtuman, kuten oston tai konversion, ja tutkia eri reittejä, joita pitkin käyttäjät ovat päätyneet tapahtumaan. Saamiesi tietojen avulla voit parantaa käyttökokemusta.

Näin luot taaksepäin suuntautuvan reitin:

1. Luo uusi reitin kartoitus toimimalla yllä annettujen ohjeiden mukaisesti.
  2. Valitse oikeasta yläkulmasta Aloita alusta.
  3. Klikkaa PÄÄTEPISTE-ruutua ja valitse solmu, johon reitti päättyy.

Voit tämän jälkeen määrittää kartoituksen loppuosan samaan tapaan kuin eteenpäin suuntautuvan reitin kartoituksen.

Näin reitin kartoitus toimii

Reitin kartoitus havainnollistaa puukaavion avulla tapahtumavirran eli käyttäjien käynnistämät tapahtumat ja heidän katsomansa näkymät.

Reitin kartoituksen kaavio sisältää seuraavat osat:

Path analysis navigation map

Kuvan selitys:

1. Aloitus-/päätepiste
  2. Solmutyyppi
  3. Solmu
  4. Lisää solmu

Aloitus-/päätepiste

Aloituspiste on näkymä tai tapahtuma, josta kartoitukseen valitsemasi reitti alkaa. Se näkyy visualisoinnissa ensimmäisenä sarakkeena vasemmalla.

Esimerkiksi verkkokaupan reitti voi alkaa sivulta, jolla esitellään erityyppisiä kenkiä (kuten miesten kengät, naisten kengät tai urheilukengät).

Päätepiste on näkymä tai tapahtuma, johon kartoitukseen valitsemasi reitti päättyy. Se näkyy visualisoinnissa ensimmäisenä sarakkeena oikealla.

Reitin kartoituksessa voi olla aloituspiste tai päätepiste mutta ei molempia.

Vaiheet

Vaiheita edustavat kaavion sarakkeet. Kaikki aloituspisteen jälkeiset tai päätepistettä edeltävät vaiheet kuvaavat peräkkäisiä tai edeltäviä valintoja, kuten näkymän katsomista tai tapahtuman käynnistämistä.

Esimerkiksi VAIHE +1 sisältää kenkien ostajien katsomat näkymät tai heidän käynnistämät tapahtumat kenkätuotesivun aloituspisteen avaamisen jälkeen.

Solmut

Solmut ovat vaiheiden sisällä olevia arvopisteitä, joista näkyy käyttäjien tai tapahtumien määrä reitin tietyssä kohdassa.

Esimerkiksi miesten kengät ‑solmusta kohdassa VAIHE +1 näkyy, kuinka moni käyttäjä avasi kyseisen sivun tai kuinka monta tapahtumaa käynnistyi tältä sivulta.

Solmutyyppi ilmoittaa kaavion kussakin vaiheessa näkyvät ulottuvuuksien arvot. Aloituspisteen solmutyyppi valitaan uuden reitin kartoituksen luomisen yhteydessä. Voit vaihtaa vaiheen solmutyyppiä vaiheen yläpuolella näkyvästä valikosta.

Reitti

Reitti on tietty sarja solmuja, jotka sisältyvät yhteen tai useampaan vaiheeseen tietyn ajanjakson aikana.

Reittien laskeminen

Reitin kartoitus alkaa valitsemastasi aloituspisteestä. Tapahtumavirrasta etsitään välittömästi lähtöpisteen jälkeen katsotut näkymät tai käynnistetyt tapahtumat. Taaksepäin suuntautuva reitin kartoitus tapahtuu päinvastaisesti, eli tapahtumavirrasta etsitään välittömästi päätepistettä edeltävät näkymät tai käynnistetyt tapahtumat.

Sitten nämä näkymät ja tapahtumat kootaan reiteiksi. Solmuissa näkyvät luvut kuvaavat reitin kyseiseen kohtaan sisältyneiden käyttäjien tai tapahtumien kokonaismäärää.

Reitit ja istunnot

Reitit lasketaan käyttäjän tapahtumavirrasta siten, että aloitus- tai päätepisteenä käytetään valitsemasi kategorian ensimmäistä arvoa.

Reitit voivat sisältää yhden tai useamman istunnon riippuen valitsemasi ajanjakson pituudesta. Uusi istunto alkaa, kun käyttäjä ei ole ollut aktiivinen 30 minuuttiin. Jos reitti sisältää useita istuntoja, solmun data on koontidata kaikista istunnoista.

Esimerkki yhdestä istunnosta

Käyttäjä avaa saman istunnon aikana seuraavat näkymät:

Etusivu > Tuote A > Etusivu > Tuote B

Alla olevasta kuvasta näkyy, miten reitin kartoitus visualisoi tämän käyttäjäpolun. Aloituspisteenä käytetään Etusivun screen_view-tapahtuman ensimmäistä esiintymää, jonka jälkeen seuraavat vaiheet lisätään laajentamalla solmut:

Path analysis single session example

Reitin aloitusnäkymä, jossa näkyvät aloituspiste ja VAIHE +1

Path analysis single session example

Reitti siten, että VAIHE +2 on laajennettu

Path analysis single session example

Reitti siten, että VAIHE +3 on laajennettu

Esimerkki useasta istunnosta

Käyttäjä käy läpi seuraavat vaiheet kahdessa eri istunnossa viikon aikana:

Istunto 1: Etusivu > Tuote A > Tuote B > Etusivu > Tuote C

Istunto 2: Etusivu > Tuote A > Kassa

Tämän reitin aloitusnäkymä sisältää tapahtumien määrän ja näyttää tältä:

Path analysis cross session example

Voit tutkia reittiä kahdella tavalla:

Näet kootut reitit laajentamalla solmun Tuote A. Silloin analyysiin lisätään Vaihe +2, josta näkyvät molemmat istunnot erillisinä reitteinä.

Path analysis cross session example

Näet koko reitin molemmista istunnoista, kun laajennat kaikki solmut. Silloin näkyviin tulevat kaikki aloituspisteen jälkeiset kahdeksan vaihetta:

Path analysis cross session example

Vaiheissa näkyvän datan tyypin muuttaminen

Solmun tyyppi kertoo, minkä tyyppistä tietoa vaiheessa näkyy. Valitse vaiheen solmutyyppi kyseisen vaiheen yläreunassa näkyvästä valikosta.

Kartoitusmittarin muuttaminen

Reitin kartoitus laskee oletuksena jokaisen kaaviossa näkyvän solmun tapahtumien määrän. Voit helposti ottaa laskennassa käyttöön eri mittarin:

Mittarin käyttöönotto:

• Valitse Muuttujat-paneelista vasemman reunan luettelosta jokin tuetuista mittareista ja vedä se Asetukset-kohdan Muuttujat-kohteeseen.

Tuetut mittarit

Reitin kartoitus tukee tällä hetkellä seuraavia mittareita:

Tapahtumien määrä

Tapahtumien määrä ‑mittari laskee reitin kussakin solmussa käynnistyneiden tapahtumien määrän. Tapahtumien määrä sisältää kootut tapahtumat kaikilta käyttäjiltä ja kaikista istunnoista reitin kartoitusjakson aikana.

Jos käyttäjä esimerkiksi avaa etusivun, siirtyy tuotesivulle, palaa etusivulle ja siirtyy lopuksi toiselle tuotesivulle 30 minuutin aikana, reitin kartoituksessa näkyy kaksi screen_view-tapahtumaa etusivulle ja yksi screen_view-tapahtuma kummallekin ensimmäisen vaiheen tuotesivulle.

Esimerkki reitin kartoitustapahtumien määrästä.

Käyttäjiä yhteensä

Käyttäjiä yhteensä ‑mittari kertoo, kuinka moni yksittäinen käyttäjä katsoi näkymää tai käynnisti tapahtuman kartoitusjakson aikana.

Jos käyttäjä esimerkiksi avaa etusivun, siirtyy tuotesivulle, palaa etusivulle ja siirtyy lopuksi toiselle tuotesivulle valitulla aikavälillä, reitin kartoituksessa näkyy yksi etusivun käyttäjä aloituspisteessä ja yksi tuotesivun käyttäjä kummallekin ensimmäisen vaiheen tuotteelle.

Käyttäjien kokonaismäärä on yksittäisten käyttäjien määrä. Jos käyttäjä kulkee useita reittejä, jotka alkavat samasta solmusta, käyttäjien määrä molemmille reiteille kuuluvassa solmussa on vähemmän kuin käyttäjien summa vain yhdelle reitille kuuluvista solmuista. Tämä johtuu siitä, että yhteisen solmun yksittäisten käyttäjien määrään ei lasketa käyttäjää useita kertoja.

Datan sisällyttäminen reitin kartoitukseen ja poissulkeminen siitä

Voit muokata reitin kartoituksessa näkyvää dataa ja keskittyä vain olennaisimpiin tietoihin seuraavien vaihtoehtojen avulla:

Kaaviossa näkyvien solmujen valitseminen

Valitse reitin kussakin vaiheessa näkyvät solmut:

• Klikkaa vaiheen yläreunasta Muokkaa Muuta.
  • Valitse niiden näkymien tai tapahtumien valintaruudut, jotka haluat sisällyttää vaiheeseen.

Valitsemasi arvot määrittävät vaiheessa näkyvät yksittäiset solmut. Valitsematta jätetyt arvot ryhmitellään + Lisää ‑solmuun.

Voit poistaa solmun kaaviosta alla olevan Solmujen poissulkeminen ‑osion ohjeiden mukaan.

Solmujen poissulkeminen

Voit poistaa solmuja, jos ne eivät ole osuvia. Solmun poissulkeminen piilottaa solmun kaaviosta mutta ei muuta reitin laskentatapaa. Jos haluat poistaa datan tapahtumavirrasta ennen kuin sitä käytetään reittien laskemiseen, kannattaa käyttää segmenttiä.

Näin voit poistaa solmun kaaviosta:

1. Klikkaa solmua kakkospainikkeella.
  2. Klikkaa Sulje solmu pois.
  3. Valitse solmun poissulkemistapa:
    • Vain valitut. Tämä vaihtoehto poistaa solmun nykyisen reitin nykyisestä vaiheesta. Kartoituksesta poistetaan myös kaikki kyseisestä solmusta lähtevät seuraavat vaiheet.
    • Kaikilta reiteiltä. Tämä vaihtoehto poistaa solmun kaikilta reiteiltä kartoituksen kaikista vaiheista.

Näet luettelon poissuljetuista solmuista Välilehden asetukset ‑kohdan SOLMUSUODATTIMET‑osiossa. Voit lisätä poistamasi solmut takaisin viemällä hiiren suodattimen päälle ja klikkaamalla X.

Näytä vain yksilölliset solmut

Tämän vaihtoehdon avulla voit tehdä reitin kartoituksen, joka sisältää vain muutokset solmujen arvoissa.

Jos esimerkiksi käyttäjät siirtyvät sivustosi sivulta toiselle tai sovelluksesi näkymästä toiseen ja sivua tai näkymää kohti on useita seurattavia tapahtumia, tämän vaihtoehdon avulla näet vain yhden solmun sivua tai näkymää kohti, vaikka käyttäjä kävi läpi useita peräkkäisiä tapahtumia sivulla tai näkymässä. Jos käyttäjä kuitenkin palaa sivulle tai näkymään käytyään välillä toisella sivulla tai näkymässä, sivu tai näkymä näkyy reitillä uudelleen.

Segmenttien lisääminen

Segmenttien avulla voit määritellä kartoitukseen sisällytettävät tai siitä poissuljettavat käyttäjien tai tapahtumien osajoukot. Voit esimerkiksi tutkia konvertoituneiden ja konvertoitumattomien käyttäjien reittejä, niin näet, miten heidän reittinsä eroavat. Voit myös luoda reitin kartoituksen tärkeiden tapahtumien osajoukon perusteella. Tämä on hyödyllistä erityisesti, jos istunnossa on paljon tapahtumia mutta haluat nähdä reitin vain tietyn tapahtumajoukon osalta.

Lue lisää segmenttien luomisesta.

Ota segmentti käyttöön näin:

Vedä segmentti vasemman reunan Muuttujat-paneelista Välilehden asetukset ‑paneelin segmenteille varattuun kohtaan.

Segmenttejä lisätään tapahtumavirtaan, ennen kuin reitin kartoitus lasketaan. Siten segmentistä poissulkemasi tapahtumat tai käyttäjät eivät sisälly kartoituksen tapahtumavirtaan eivätkä siis kuulu reitin laskentaan.

Suodattimien käyttäminen

Voit lisätä kartoitukseen suodattimia käytettävissä olevien ulottuvuuksien ja mittareiden perusteella. Voit esimerkiksi suodatinten avulla sisällyttää kartoitukseen vain reitit, joilla on vähimmäismäärä käyttäjiä tai tapahtumia tai jotka on kuljettu käyttämällä tiettyjä selaimia tai käyttöjärjestelmiä.

Suodattimet otetaan käyttöön kartoituksessa ennen reittien laskemista.

Erittelyulottuvuuden käyttäminen

Erittelyulottuvuuden avulla voit tutkia reittidatan ryhmittelyä valitun ulottuvuuden mukaan. Voit esimerkiksi tutkia käyttäjän reittiä maan tai laiteulottuvuuden mukaan.

Erittelyulottuvuuden käyttäminen:

Vedä ulottuvuus vasemman reunan Muuttujat-paneelista Välilehden asetukset ‑paneelin erittelyulottuvuuksille varattuun kohtaan.

Valitun ulottuvuuden viisi ylintä arvoa näkyvät kartoituksen alaosassa. Vie hiiri arvon päälle, niin näet erittelyn kyseisestä arvosta kussakin solmussa. Esimerkiksi alla olevassa taaksepäin suuntautuvassa reittianalyysissä käytetään erittelynä Laiteluokka-ulottuvuutta. Osoittamalla mobiili-kohtaa näet, kuinka monta mobiilikäyttäjää kussakin solmussa on.

Taaksepäin suuntautuva reitin kartoitus siten, että erittelyulottuvuus on käytössä.

Reitin kartoitus muistuttaa muita Analyticsin ominaisuuksia, mutta siinä on joitakin etuja:

• Universal Analyticsin monikanavasuppiloiden tavoin reitin kartoitus tutkii vaiheita, joita käyttäjät käyvät läpi sivustollasi tai sovelluksessasi, mutta reitin kartoituksen avulla voit tutkia useita reittejä yhden ennalta määritellyn reitin sijaan.
  • Käyttäjäliikenne‑ ja Kävijän kulku ‑raportteihin sisältyy samantyyppinen analyysi sivuista, mutta reitin kartoitus visualisoi reitit siten, että mukana ovat niin sivujen kuin näkymienkin katselukerrat sekä tapahtumat.