[GA4] Analytics voor een website en/of app instellen

Leer hoe u Google Analytics instelt voor uw website of app door een Google Analytics 4-property te maken en een gegevensstream en uw Google Analytics-code toe te voegen.
Heeft u meerdere websites en/of apps? Ontdek hoe u uw Analytics-account structureert.

Een Analytics-account maken

De eerste stap is een Analytics-account instellen (tenzij u er al een heeft). Ga rechtstreeks naar een property maken, tenzij u een afzonderlijk account wilt maken voor deze website en/of app. U kunt bijvoorbeeld een ander account maken als deze website en/of app eigendom is van een afzonderlijk bedrijf.

1. Ga naar https://analytics.google.com.
  2. Klik in Beheerder op Maken en selecteer Account.
  3. Geef een accountnaam op. Configureer de instellingen voor gegevens delen om aan te geven welke gegevens u met Google wilt delen.
  4. Klik op Volgende om de eerste property aan het account toe te voegen.

Een nieuwe Google Analytics 4-property maken

U heeft de rol Bewerker nodig om property's aan een Google Analytics-account toe te voegen. Als u dit account heeft gemaakt, heeft u automatisch de rol van Bewerker.

U kunt maximaal 2000 property's (elke combinatie van Universal Analytics- en Google Analytics 4-property's) aan een Analytics-account toevoegen. Als u deze limiet wilt verhogen, neemt u contact op met een supportmedewerker.

Zo maakt u een property:

1. Gaat u verder vanaf Een Analytics-account maken hierboven? Zo ja, ga dan door naar stap 2. Anders klikt u in Beheerder op Maken en selecteert u Property.
  2. Voer een naam in voor de property (bijv. 'website Mijn Bedrijf') en selecteer de tijdzone en valuta voor de rapportage. Als een bezoeker op een dinsdag in hun tijdzone uw website bezoekt, maar het in uw tijdzone nog maandag is, wordt het bezoek geregistreerd alsof het op maandag plaatsvond.
    • Als u een tijdzone kiest waarin zomertijd wordt gebruikt, past Analytics de tijd automatisch aan. Gebruik Greenwich Mean Time als u geen zomertijd wilt instellen.
    • Een wijziging van de tijdzone is alleen van invloed op toekomstige gegevens. Als u de tijdzone voor een bestaande property wijzigt, merkt u wellicht een plateau of een piek op in uw gegevens doordat de tijd respectievelijk voorwaarts of achterwaarts verschoven is. In uw rapportgegevens wordt mogelijk voor korte tijd nadat u de instellingen heeft geüpdatet, verwezen naar de oude tijdzone totdat de Analytics-servers de wijziging hebben verwerkt.
    • We raden u aan de tijdzone van een property maximaal één keer per dag te wijzigen, zodat Analytics de wijziging kan verwerken.
  3. Klik op Volgende. Selecteer uw branchecategorie en bedrijfsgrootte.
  4. Klik op Volgende. Selecteer hoe u Google Analytics wilt gebruiken.
    • Google Analytics past de standaardrapporten aan op basis van de informatie die u invoert over hoe u Analytics wilt gaan gebruiken. Kiest u bijvoorbeeld Meer leads genereren, dan krijgt u een collectie rapporten waarmee u dat kunt meten. Meer informatie over de rapportcollectie Bedrijfsdoelen
  5. Klik op Maken en accepteer de Servicevoorwaarden van Analytics en het Amendement gegevensverwerking (als u een nieuw account instelt).
  6. Ga door naar Een gegevensstream toevoegen om gegevens te verzamelen.

Een gegevensstream toevoegen

1. Gaat u verder vanaf Een property maken hierboven? Zo ja, ga dan door naar stap 2. Doe anders het volgende:
    1. Klik in Beheerder onder Verzameling en wijziging van gegevens op Gegevensstreams.
    2. Klik op Stream toevoegen.
  2. Klik op iOS-app, Android-app of Web.
iOS-app of Android-app

Als u een app-gegevensstream toevoegt, maakt Analytics een bijbehorend Firebase-project en een bijbehorende app-gegevensstream en wordt het Firebase-project automatisch aan uw property gekoppeld als dit nog niet het geval is.

U kunt een property koppelen aan een bestaand Firebase-project, maar u moet dit doen vanuit Firebase (en voor een GA4-property die nog niet aan Firebase gekoppeld is). Meer informatie
  1. Voer de iOS-bundel-ID of de naam van het Android-pakket, de app-naam en (voor iOS) de App Store-ID in. Klik dan op App registreren.
  2. Klik op Volgende en volg de instructies om het configuratiebestand voor uw app te downloaden.
  3. Klik op Volgende en volg de instructies om de Google Analytics voor Firebase-SDK aan uw app toe te voegen.
  4. Klik op Volgende.
  5. Voer uw app uit om de installatie van de SDK te verifiëren en om te controleren of de app met de Google-servers communiceert.
  6. Klik op Finish (Afronden). (U kunt ook op Deze stap overslaan klikken als u de app op een later moment wilt instellen.)
Web
  1. Voer de URL van uw primaire website in, bijvoorbeeld example.com en een naam voor de stream, bijvoorbeeld Example Inc. (webstream).
  2. U kunt Verbeterde meting aan- of uitzetten. Met Verbeterde meting worden er automatisch paginaweergaven en andere gebeurtenissen verzameld. Nadat de gegevensstream is gemaakt, kunt u altijd teruggaan en de gebeurtenissen voor verbeterde meting die u niet wilt verzamelen, afzonderlijk uitzetten. We raden u aan om Verbeterde meting nu aan te zetten.
  3. Klik op Stream maken.

Bekijk een video met stapsgewijze instructies om Google Analytics op uw website in te stellen met Google Tag Manager.

Gegevensverzameling instellen voor websites

Als u gegevens in uw nieuwe Google Analytics 4-property wilt zien, voert u een van deze handelingen uit:

De tag toevoegen aan een websitebouwer of een op een CMS gehoste website (bijv. HubSpot en Shopify)

Controleren of u in uw CMS alleen uw Google-tag-ID kunt invoeren

Veel CMS-systemen hebben native integratie met Google Analytics 4. Als u een van de onderstaande CMS-systemen gebruikt, volgt u de instructies om uw Google-tag-ID te vinden en plakt u deze in het Google Analytics-veld dat uw CMS biedt.

Zo vindt u uw Google-tag-ID (G-):

1. Klik in de kolom Property op Gegevensstreams.
  2. Klik op de gegevensstream waarvoor u de ID nodig heeft.
  3. Klik in het gedeelte Google-tag op Taginstellingen instellen.
  4. Kopieer in het gedeelte Uw Google-tag de ID die begint met G- of AW-.

Geef uw Google-tag-ID op in het veld dat uw CMS biedt:

Alle andere websitebouwers

Als u een CMS of websitebouwer gebruikt die geen veld voor uw Google-tag-ID biedt, moet u uw Google-tag in uw website plakken met behulp van de eigen HTML-functie van uw CMS.

1. Klik in de kolom Property op Gegevensstreams > Web.
  2. Klik op de gegevensstream voor uw website.
  3. Klik onder Google-tag op Taginstructies bekijken.
  4. Selecteer op de pagina Installatie-instructies de optie Handmatig installeren:
    • Op het scherm ziet u het JavaScript-fragment voor de Google-tag van uw account. Uw Google-tag is het hele codefragment dat begint met:

<!-- Google-tag (gtag.js) -->

en eindigt met

</script>

Plak de Google-tag op uw website met de aangepaste HTML-functie van uw CMS. Volg hiervoor de onderstaande links naar de instructies van uw CMS:

• Cart.com: neem contact op met Cart.com-support voor instructies.
  • PrestaShop: neem contact op met PrestaShop-support voor instructies.
  • Salesforce (Demandware): neem contact op met Salesforce-support voor instructies.
  • VTEX: neem contact op met VTEX-support voor instructies.
  • Instructies voor Weebly

Het kan tot 30 minuten duren voordat gegevensverzameling start. U kunt daarna in het Realtime-rapport controleren of u gegevens binnenkrijgt.

De Google-tag rechtstreeks aan uw webpagina's toevoegen

U heeft toegang nodig tot de HTML voor uw webpagina's. Vraag uw webontwikkelaar deze stappen uit te voeren als u dat niet zelf kunt.

1. Klik in de kolom Property op Gegevensstreams > Web.
  2. Klik op de gegevensstream voor uw website.
  3. Klik onder Google-tag op Taginstructies bekijken.
  4. Selecteer op de pagina Installatie-instructies de optie Handmatig installeren:
    • Op het scherm ziet u het JavaScript-fragment voor de Google-tag van uw account. Uw Google-tag is het hele codefragment dat begint met:

<!-- Google-tag (gtag.js) -->

en eindigt met

</script>

Plak de Google-tag direct na de <head> op elke pagina van uw website.

Het kan tot 30 minuten duren voordat gegevensverzameling start. U kunt daarna in het Realtime-rapport controleren of u gegevens binnenkrijgt.

Is er geen optie Gegevensstreams in de kolom Property? Dan bevindt u zich in een Universal Analytics-property in plaats van de zojuist gemaakte GA4-property. Gebruik de propertykiezer of de pagina Beheerder om naar uw nieuwe GA4-property te navigeren.
Uw tag toevoegen met Google Tag Manager

Voor basisgegevensverzameling volgt u de instructies in het Helpcentrum van Google Tag Manager om de tag Google Analytics: GA4-configuratie toe te voegen.

Volgende stappen

Nadat u gegevensverzameling heeft ingesteld, rondt u aanvullende configuraties af om relevantere gegevens uit Analytics te halen. Neem de checklist door om na te gaan welke configuraties geschikt zijn voor u om meer gegevens te verzamelen, ongewenste gegevens te filteren en krachtige advertenties te laten lopen.