Tämä artikkeli koskee Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuksia. Jos käytät vielä Universal Analytics ‑mittauskokonaisuutta, joka lopettaa datan käsittelyn 1.7.2023 (Analytics 360 ‑mittauskokonaisuudet 1.7.2024), tutustu Universal Analytics ‑osioon.

[GA4] Analyticsin käyttöönotto verkkosivustolla tai sovelluksessa

Lue, miten otat Google Analyticsin käyttöön sivustolla tai sovelluksessa luomalla Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden sekä lisäämällä datastriimin ja Google Analytics ‐koodin.
Tämä artikkeli on tarkoitettu kaikille niille, jotka haluavat ottaa Analyticsin käyttöön uudella verkkosivustolla tai uudessa sovelluksessa (käyttämällä Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuutta). Jos tarvitset "UA-"-alkuisen seurantatunnuksen, lue sen sijaan tämä artikkeli.
Onko sinulla useita verkkosivustoja tai sovelluksia? Lue lisää siitä, miten voit järjestää Analytics-tilisi.

Analytics‑tilin luominen

Ensimmäiseksi sinun on luotava Analytics‑tili. Jos sinulla on jo tili etkä halua luoda erillistä tiliä verkkosivustolle tai sovellukselle, siirry mittauskokonaisuuden luomiseen. Erillisen tilin luominen voi olla paikallaan esimerkiksi, jos verkkosivusto tai sovellus kuuluu toiselle yritykselle.

1. Klikkaa Järjestelmänvalvoja-sivun Tili-sarakkeesta Luo tili.
  2. Lisää tilin nimi. Valitse, mitä dataa haluat jakaa Googlelle, määrittämällä datan jakamisasetukset.
  3. Klikkaa Seuraava, niin voit lisätä tilille ensimmäisen mittauskokonaisuuden.

Uuden Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden luominen

Jotta voit lisätä Google Analytics ‑tilille mittauskokonaisuuksia, tarvitset muokkaajan roolin. Jos olet luonut tämän tilin, sinulla on automaattisesti muokkaajan rooli.

Analytics‑tilille voi lisätä enintään 100 mittauskokonaisuutta (joihin voi kuulua sekä Universal Analytics‑ että Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuksia). Jos haluat lisätä useampia mittauskokonaisuuksia, ota yhteyttä tuen edustajaan.

Näin luot mittauskokonaisuuden:

1. Jatkoitko tähän edellä olevasta Analytics‑tilin luominen ‑kohdasta? Siirry siinä tapauksessa vaiheeseen 2. Muussa tapauksessa tee näin:
    • Varmista Järjestelmänvalvoja-sivun Tili-sarakkeesta, että olet valinnut oikean tilin. Klikkaa Mittauskokonaisuus‑sarakkeesta Luo mittauskokonaisuus.
  2. Nimeä mittauskokonaisuus (esim. "My Business, Inc website") ja valitse raportoinnin aikavyöhyke ja valuutta. Jos kävijä vierailee verkkosivustollasi oman aikavyöhykkeensä mukaan tiistaina mutta sinun aikavyöhykkeesi mukaan maanantaina, käynti tallennetaan raportoinnissa maanantaille.
    • Jos valitset aikavyöhykkeen, jolla käytetään kesäaikaa, Analytics mukautuu automaattisesti ajan muutoksiin. Jos et halua Analyticsin mukautuvan kesäaikaan, valitse Greenwich Mean Time ‑aikavyöhyke.
    • Aikavyöhykkeen vaihtaminen vaikuttaa ainoastaan tulevaan dataan. Jos muutat aiemmin luodun mittauskokonaisuuden aikavyöhykettä, datassa saattaa näkyä tasaantumista tai kasvupiikkejä. Tämä johtuu ajan siirtämisestä eteen- tai taaksepäin. Raporttidatassa saattaa näkyä vanha aikavyöhyke hetken aikaa asetusten päivityksen jälkeen, kunnes muutos on käsitelty Analyticsin palvelimilla.
    • Suosittelemme, että vaihdat mittauskokonaisuuden aikavyöhykettä enintään kerran päivässä, jotta Analytics voi käsitellä muutoksen.
  3. Klikkaa Seuraava.Valitse yrityksen toimiala ja koko.
  4. Klikkaa Luo ja hyväksy Analyticsin käyttöehdot ja Datan käsittelyä koskeva muutos.

Datastriimin lisääminen

1. Jatkoitko tähän edellä olevasta Mittauskokonaisuuden luominen ‑kohdasta? Siirry siinä tapauksessa vaiheeseen 2.  Muussa tapauksessa:
    1. Varmista Järjestelmänvalvoja-sivun Tili-sarakkeesta, että valittuna on haluamasi tili. Tarkista sitten Mittauskokonaisuus‑sarakkeesta, että valittuna on haluamasi mittauskokonaisuus.
    2. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Datastriimit > Lisää striimi.
  2. Klikkaa iOS-sovellus, Android-sovellus tai Sivusto.

iOS‑sovellus tai Android‑sovellus

Kun lisäät sovellusdatastriimin, Analytics luo vastaavan Firebase-projektin ja ‑sovellusdatastriimin ja linkittää Firebase-projektin automaattisesti mittauskokonaisuuteesi, jos projektia ja mittauskokonaisuutta ei ole jo linkitetty.

Voit luoda linkin aiemmin luotuun Firebase-projektiin. Tämä on kuitenkin tehtävä Firebasesta (ja GA4-mittauskokonaisuudelle, jota ei ole vielä linkitetty Firebaseen). Lue lisää
  1. Lisää iOS-paketin tunnus tai Android-paketin nimi, sovelluksen nimi sekä iOS-sovelluksen App Store ‑tunnus. Klikkaa sitten Rekisteröi sovellus.
  2. Klikkaa Seuraava ja lataa sovelluksen määritystiedosto ohjeiden mukaisesti.
  3. Klikkaa Seuraava ja lisää Google Analytics for Firebase SDK sovellukseen ohjeiden mukaisesti.
  4. Klikkaa Seuraava.
  5. Käynnistä sovellus varmistaaksesi, että SDK on asennettu ja että sovellus on yhteydessä Googlen palvelimiin.
  6. Valitse Valmis. (Voit myös klikata Ohita tämä vaihe, jos haluat tehdä sovelluksen määrityksen myöhemmin.)
Verkko
  1. Lisää ensisijaisen verkkosivuston URL-osoite, kuten "example.com", ja striimin nimi, kuten "Esimerkki Oy (verkkostriimi)".
  2. Voit ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä tehostetun mittauksen. Tehostettu mittaus kerää automaattisesti katselukertoja ja muita tapahtumia. Datastriimin luonnin jälkeen voit milloin tahansa palata takaisin ja poistaa yksitellen käytöstä sellaisia tehostetun mittauksen tapahtumia, joita et halua kerätä. Suosittelemme siis, että otat tehostetun mittauksen käyttöön nyt.
  3. Klikkaa Luo striimi.

Katso video-ohjeet Google Analyticsin käyttöönottoon verkkosivustolla Google Tag Managerin avulla.

Datankeruun käyttöönotto verkkosivustoilla

Lisää sivuillesi Google‑tagi, niin uudessa Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa alkaa näkyä dataa.

Google-tagin lisääminen sivustotyökaluun tai sisällönhallintajärjestelmää (esim. WordPress tai Shopify) hyödyntävälle verkkosivustolle

Google Sites, HubSpot, Wix, WooCommerce ja WordPress.com

Jos käytät Google Sitesia, HubSpotia, Wixiä, WooCommercea tai WordPress.comia, etsi "G-"-alkuinen tunnus ja liitä se sisällönhallintajärjestelmässä olevaan Google Analytics ‐kenttään alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Näin löydät "G-"-alkuisen tunnuksesi:

1. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Datastriimit.
  2. Klikkaa verkkosivustosi datastriimiä.
  3. "G-"-alkuinen tunnuksesi näkyy oikeassa yläkulmassa.Measurement ID in the Web stream details pane

Lisää "G-"-alkuinen tunnuksesi sisällönhallintajärjestelmässä olevaan kenttään:

Kaikki muut sivustotyökalut

Jos käytät sisällönhallintajärjestelmää tai sivustotyökalua, jossa ei ole kenttää "G-"-alkuista tunnusta varten, liitä Google-tagi sivustollesi käyttämällä sisällönhallintajärjestelmäsi HTML-koodin muokkausominaisuutta.

1. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Datastriimit > Sivusto.
  2. Klikkaa verkkosivustosi datastriimiä.
  3. Klikkaa Google-tagi-kohdasta Katso tagin ohjeet.
  4. Valitse Asennusohjeet-sivulta Asenna manuaalisesti:
    • Näytölle tulee tilisi Google-tagin JavaScript-koodinpätkä. Google-tagi on koko näkyvissä oleva koodi, joka alkaa merkkijonolla

<!-- Google-tagi (gtag.js) -->

ja päättyy

</script>-elementtiin

Liitä Google‑tagi sivustollesi käyttämällä sisällönhallintajärjestelmäsi HTML‑koodin muokkausominaisuutta. Seuraa oman sisällönhallintajärjestelmäsi ohjeita:

• Blogger-ohjeet
  • Cart.com: Pyydä ohjeet Cart.comin tuelta.
  • PrestaShop: Pyydä ohjeet PrestaShopin tuelta.
  • Salesforce (Demandware): Pyydä ohjeet Salesforcen tuelta.
  • Shopify-ohjeet
  • VTEX: Pyydä ohjeet VTEX:n tuelta.
  • Weebly-ohjeet

Datankeruu alkaa 30 minuutin kuluessa. Tämän jälkeen voit tarkistaa reaaliaikaisesta raportista, että vastaanotat dataa.

Google-tagin lisääminen suoraan verkkosivuille

Tarvitset pääsyn verkkosivujesi HTML-koodiin. Pyydä web‑kehittäjää tekemään nämä vaiheet, jos et voi tehdä niitä itse.

1. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Datastriimit > Sivusto.
  2. Klikkaa verkkosivustosi datastriimiä.
  3. Klikkaa Google-tagi-kohdasta Katso tagin ohjeet.
  4. Valitse Asennusohjeet-sivulta Asenna manuaalisesti:
    • Näytölle tulee tilisi Google-tagin JavaScript-koodinpätkä. Google-tagi on koko näkyvissä oleva koodi, joka alkaa merkkijonolla

<!-- Google-tagi (gtag.js) -->

ja päättyy

</script>-elementtiin

Liitä Google‑tagi sivustosi jokaiselle sivulle heti <head>‑tagin jälkeen.

Datankeruu alkaa 30 minuutin kuluessa. Tämän jälkeen voit tarkistaa reaaliaikaisesta raportista, että vastaanotat dataa.

Etkö näe Datastriimit-vaihtoehtoa Mittauskokonaisuus-sarakkeessa? Olet juuri luomasi GA4-mittauskokonaisuuden sijasta Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudessa. Siirry uuteen GA4-mittauskokonaisuuteen mittauskokonaisuusvalitsimella tai Järjestelmänvalvoja-sivulta.
Lisää tagi Google Tag Managerin avulla

Perusdatankeruuta varten voit lisätä Google Analytics: GA4-määritys ‐tagin seuraamalla Google Tag Manager ‑ohjekeskuksen ohjeita.

Etsi "G-"-alkuinen tunnuksesi (koskee kaikkia alustoja, jotka hyväksyvät "G-"-alkuisen tunnuksen)

Jos haluat käyttää Google Analyticsia palvelussa tai alustalla, joka hyväksyy "G-"-alkuisen tunnuksen, etsi "G-"-alkuinen tunnuksesi seuraamalla näitä ohjeita. Lisää sitten "G-"-alkuinen tunnuksesi palvelussa tai alustalla olevaan kenttään.

Näin löydät "G-"-alkuisen tunnuksesi:

1. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Datastriimit.
  2. Klikkaa verkkosivustosi datastriimiä.
  3. "G-"-alkuinen tunnuksesi näkyy oikeassa yläkulmassa.Measurement ID in the Web stream details pane