Utforskningar av förändringar

I den här artikeln:
Funktionen är endast tillgänglig på engelska i webbversionen av Analytics. I Analytics-appen kan du endast ställa frågor och få svar på engelska, oavsett vilken språkversion du använder.

Om utforskningar av förändringar

När ett mätvärde ändras från en tidsperiod till nästa, identifierar utforskningar av förändringar segment av din data som förmodligen förklarar förändringen. Om du t.ex. ser att intäkterna sjönk med 15 % förra veckan kan du ställa en fråga som Why was Revenue down last week? (Varför sjönk intäkterna i förra veckan) till Intelligence och se vilka segment som förändrades mest för det mätvärdet från vecka till vecka (t.ex. standardkanalgruppering = organisk sökning, sökord = ryggsäckar).

Se utforskningar av förändringar

Du kan se utforskningar av förändringar på två sätt:

• Ställ Why-frågor (Varför) till Intelligence via frågerutan.
  • Använd alternativet Utforska förändring som finns i vissa insikter från Intelligence om upptäckta avvikelser. Då utforskas förändringen, och resultatet visas sedan på kortet.

Hur utforskningar av förändringar fungerar

1. Ställ en fråga till Intelligence om varför ett mätvärde har förändrats. Din fråga bör innehålla
    • ordet why (varför), så att Intelligence förstår att du vill en utforska en förändring
    • mätvärdet du vill utvärdera (enligt nuvarande begränsningar) Du kan utvärdera filtrerade mätvärden.
    • de två datumintervall du vill jämföra (t.ex. maj jämfört med juni). Om du inte anger ett specifikt datumintervall väljer Intelligence ett standardintervall.
  2. Sedan beräknar Intelligence förändringen över datumintervallen. Om förändringen är mindre än 1 % utforskas den inte av Intelligence.
  3. Sedan utforskar Intelligence förändringarna i 3–5 dimensioner som ofta orsakar förändringar i mätvärdet. För Användare kan dimensionerna till exempel vara:
    • Användartyp
    • Standardkanalgruppering
      Inom en viss kanal utforskas närbesläktade dimensioner vid utforskning av förändringar. Om till exempel visningskanalen har förändrats avsevärt granskas kampanjdimensionen vid utforskningen av förändringen för att se om en viss kampanj låg bakom större delen av förändringen.
    • Land
  4. Slutligen skapar Intelligence tusentals segment baserat på alla möjliga mätvärden för var och en av de utforskade dimensionerna (t.ex. standardkanalgruppering = direkt, visning, socialt etc.). För varje segment beräknar Intelligence ett resultat för hur mycket segmentet har förändrats (resultatet är en kombination av absolut och relativ förändring). Sedan presenteras de 3–5 segmenten med högst resultat under tidsperioderna och du kan se hur mycket segmentet har förändrats.

Exempel

Anta att du märker att antalet användare minskade förra veckan. Du skulle kunna fråga Why were my users down this week? (Varför minskade antalet användare denna vecka?) och få följande svar.

Förändringar i mätvärdena från vecka till vecka

Begränsningar

Begränsningar i mätvärden

I dagsläget utforskar Analytics endast förändringar för mätvärden som kan sammanfattas, som användare, sidvisningar och intäkter. Analytics utforskar inte förändringar för kvoter som konverteringsfrekvens eller avvisningsfrekvens för e-handel.

Förändringströsklar

Mätvärdet måste ha förändrats minst 1 % mellan de två tidsperioderna om Analytics ska kunna utforska förändringen. Tänk på att resultaten från den utforskade förändringen kan tas med en nypa salt om mätvärdet har förändrats mindre än 5 %.

Utforskade dimensioner

I dagsläget finns en statisk, internt definierad lista med dimensioner för varje mätvärde. Du kan ännu inte välja vilka dimensioner du vill utforska.