Google Analytics gebruiken om Google Ads-conversies te ondersteunen

In dit artikel vindt u de volgende informatie:

Over het _gac-cookie

Google Analytics schrijft verschillende cookies om gegevens te versturen die zijn gekoppeld aan uw gebruikers. De _gac- en _gcl-cookies slaan campagnegegevens op, waardoor Google Ads een betrouwbaardere manier heeft om de interacties te meten die klanten hebben met uw bedrijf. Analytics schrijft campagnegegevens naar de _gac- en _gcl-cookies als een gebruiker een pagina op uw site opent via een URL waarvoor Google Ads-autotagging wordt gebruikt.

Cookienaam en -waarde

Er wordt een afzonderlijk cookie geschreven voor elke Analytics-property.

De cookienaam bevat de property-ID. Bijvoorbeeld:

"_gac_UA-123456-12" ("_gac_property-ID")

"_gcl_GB-123456-12" ("_gcl_property-ID")

De cookiewaarde _gac bevat een versienummer gevolgd door een tijdstempel en campagnegegevens in de vorm van de GCLID-waarde. Voorbeeld:

"1.123456789.CM-a9evq8dFDGUNR8BpeUWxBZB" ("versienummer.tijdstempel.GCLID-waarde")

Cookie-instellingen

U kunt de naam, het domein en de vervaldatum van het cookie aanpassen met dezelfde instellingen voor het cookieveld die u gebruikt voor andere cookies die worden geschreven door uw tags. Meer informatie

Cross-domein meting

Uw tags versturen de _gac- en _gcl-cookies samen met alle cross-domein metingsparameters, tenzij cookies schrijven is uitgezet zoals hieronder wordt beschreven.

Effect op gegevens

Analytics

De _gac- en _gcl-cookies hebben geen invloed op Analytics-gegevens of op de manier waarop de gegevens worden weergegeven in Analytics-rapporten.

Google Ads

Als u autotagging heeft aangezet, voegt Google Ads een unieke parameter (de GCLID ofwel Google-klik-ID) toe aan de URL's van uw landingspagina.

De Google Ads-tags voor conversies bijhouden op uw website gebruiken het _gac-cookie om GCLID-gegevens op te halen als de gebruiker converteert. Hierdoor kunnen conversies nauwkeuriger worden gemeten. Meer informatie

Hoewel alle Google Ads-conversietags deze informatie standaard lezen en versturen, worden de gegevens onmiddellijk verwijderd aan de serverzijde als het Google Ads-account dat eigenaar van de tag is, niet is gekoppeld aan de Analytics-property die de gegevens heeft opgeslagen in het cookie.

Als u niet wilt dat Analytics het _gac-cookie instelt, kunt u zich afmelden aan de hand van de instructies in het volgende gedeelte.

Hoe u zich afmeldt

gtag.js

Neem de volgende regel in de tag op als u zich wilt afmelden:

gtag('config', 'UA-XXXXX-Y', {'store_gac': false});

analytics.js

Analytics.js stelt het _gac-cookie standaard in. Voeg de volgende regel toe aan uw tag als u zich wilt afmelden:

ga('create', 'UA-XXXXX-Y', 'auto', {'storeGac': false});

Google Tag Manager

Gebruik een bestaande, gepubliceerde tagcontainer.

1. Ga naar In te stellen velden en dan Tagconfiguratie.
  2. Stel storeGac in op onwaar als u zich wilt afmelden.
  3. Sla de tagconfiguratie op en publiceer de container.

Zoals altijd moet u ervoor zorgen dat u gebruikers duidelijke en uitgebreide informatie geeft over de gegevens die u mogelijk verzamelt op uw websites. Ook moet u, waar vereist, toestemming verkrijgen voor de verzameling van die gegevens.