Unieke gebeurtenissen en Unieke dimensiecombinaties (Universal Analytics)

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

De statistiek Unieke gebeurtenissen

Unieke gebeurtenissen zijn interacties met content door één gebruiker binnen één sessie die u los van pagina- of schermweergaven kunt bijhouden. Voorbeelden van interacties die u als unieke gebeurtenissen kunt bijhouden, zijn downloads, klikken op mobiele advertenties, videoweergaven en interacties met gadgets, Flash-elementen en ingesloten AJAX-elementen.

De statistiek 'Unieke gebeurtenissen' wordt met 1 verhoogd wanneer Google Analytics tijdens een sessie een gebeurtenis ontvangt met een unieke combinatie van categorie/actie/label. Volgende gebeurtenissen met dezelfde combinatie van categorie/actie/label worden gedurende de rest van de sessie genegeerd.

De statistiek 'Totaal aantal gebeurtenissen' omvat elke gebeurtenis, ongeacht de combinatie van categorie/actie/label.

Voorbeeld: Tijdens dezelfde sessie klikt een gebruiker bij dezelfde video vijf keer op de knop Afspelen:

• Unieke gebeurtenissen = 1
  • Totaal aantal gebeurtenissen = 5

In de onderstaande tabel wordt aangegeven hoe de gebeurtenisgegevens van meerdere sessies worden geteld voor unieke combinaties van categorie/actie/label voor één video. De videospeler is getagd met de acties Afspelen, Onderbreken en Stoppen.

Categorie/actie/label Sessies/gebeurtenissen Totalen
Video/afspelen/video A 10 sessies
22 klikken
Unieke gebeurtenissen: 10
Totaal aantal gebeurtenissen: 22
Video/onderbreken/video A 8 sessies
16 klikken
Unieke gebeurtenissen: 8
Totaal aantal gebeurtenissen: 16
Video/stoppen/video A 3 sessies
4 klikken
Unieke gebeurtenissen: 3
Totaal aantal gebeurtenissen: 4
    Unieke gebeurtenissen: 21
Totaal aantal gebeurtenissen: 42

De statistiek Unieke dimensiecombinaties

Unieke dimensiecombinaties zijn het aantal unieke combinaties van dimensiewaarden voor elke dimensie in een rapport. Deze statistiek maakt het mogelijk om gecombineerde (samengevoegde) dimensies achteraf op te nemen in een rapport, zonder uw trackingcode te updaten of sets met aangepaste dimensies toe te voegen.

Voorbeeld: U neemt de dimensies Regio, Taal en Informatie over mobiel apparaat op in een rapport en voegt Unieke dimensiecombinaties toe als statistiek. Google Analytics telt dan het aantal keer dat dezelfde combinatie van dimensiewaarden voorkomt in elke rij van het rapport (bijvoorbeeld het aantal keer dat Nederland + nl-NL + Google Nexus 5X voorkomt).

Als u weet hoe vaak bepaalde combinaties van dimensiewaarden voorkomen en hoe vaak de dimensiewaarden afzonderlijk voorkomen, kan dit waardevolle inzichten bieden in het gedrag van gebruikers. Stel dat u een auto wilt promoten met verschillende kleuropties en in verschillende uitvoeringen die gebruikers op uw site kunnen kiezen. Als u weet welke combinaties het populairst zijn, kunt u uw voorraad daarop afstemmen en voor de meeste klanten de levertijd verkorten.

Met het volgende voorbeeld illustreren we het verschil tussen analyse van afzonderlijke en gecombineerde dimensiewaarden.

Als u kijkt naar de afzonderlijke waarden voor de dimensie Lak, ligt het voor de hand om de rode lak te promoten.

Lak Sessies
rood 100
blauw 75
zwart 75

En gezien de afzonderlijke waarden voor de dimensie Uitvoering, is de comfortuitvoering de meest logische keuze.

Uitvoering Sessies
comfort 100
sport 75
off-road 75

Maar als u de statistiek 'Unieke dimensiecombinaties' toevoegt, ziet het resultaat er opeens heel anders uit: gebruikers kiezen het vaakst voor de off-road uitvoering in blauwe lak.

Lak Uitvoering Unieke dimensiecombinaties
blauw off-road 75
rood comfort 50
rood sport 50
zwart comfort 50
zwart sport 25

Aan de hand van deze informatie kunt u de autoconfiguratietool aanpassen en standaard instellen op blauwe lak en de off-road uitvoering. Bovendien kunt u meer auto's met deze configuratie inkopen en in voorraad houden, zodat ze zo snel mogelijk aan klanten kunnen worden geleverd.

De statistieken gebruiken in uw rapporten

Beschikbaarheid in Google Analytics

'Unieke gebeurtenissen' is standaard beschikbaar in alle standaardrapporten.

Unieke dimensiecombinaties is beschikbaar als aanvullende waarde in alle standaardrapporten.

Beide statistieken zijn ook beschikbaar in aangepaste rapporten.

Wanneer u de statistieken gebruikt

U gebruikt 'Unieke gebeurtenissen' wanneer u gebeurtenissen wilt analyseren. Met deze statistiek worden gebeurtenisgegevens voor categorie, actie en label tijdens één sessie ontdubbeld, ongeacht hoe u gebeurtenissen implementeert. Hierdoor krijgt u een overzichtelijk rapport en een duidelijke analyse van unieke gebeurtenissen.

U gebruikt 'Unieke dimensiecombinaties' wanneer u gegevens wilt verkrijgen die niet noodzakelijkerwijs te maken hebben met gebeurtenissen, maar die het gedrag van gebruikers weerspiegelen. U kunt deze statistiek gebruiken met elke combinatie van dimensies en om verschillende combinaties van dimensiewaarden te analyseren.

Het is doorgaans niet aan te raden deze statistieken in hetzelfde rapport op te nemen, maar het verschil tussen de twee wordt wel duidelijk wanneer we er dezelfde gegevens mee bijhouden. In dit voorbeeld nemen we de volgende dimensiewaarden op in de aangepaste rapporten:

• Dimensies: Pagina, Gebeurteniscategorie, Gebeurtenisactie, Gebeurtenislabel
  • Statistieken: 'Unieke gebeurtenissen', 'Unieke dimensiecombinaties'

Met de dimensies en statistieken wordt het volgende gebruikersgedrag bijgehouden:

• Sessie 1
    • Bekijkt pagina Product_A.html
      • Activeert gebeurtenis
        • Categorie: Aankoopactiviteit
        • Actie: Toevoegen aan winkelwagentje
        • Label: Maat M
    • Bekijkt pagina Product_A.html
      • Activeert gebeurtenis
        • Categorie: Aankoopactiviteit
        • Actie: Toevoegen aan winkelwagentje
        • Label: Maat L
  • Sessie 2
    • Bekijkt pagina Product_B.html
      • Activeert gebeurtenis
        • Categorie: Browse-activiteit
        • Actie: Toevoegen aan verlanglijstje
        • Label: Maat L

Gegevens wanneer alle dimensies worden opgenomen:

Pagina Gebeurteniscategorie Gebeurtenisactie Gebeurtenislabel Unieke gebeurtenissen Unieke dimensiecombinaties
Product_A Aankoopactiviteit Toevoegen aan winkelwagen Maat M 1 1
Product_A Aankoopactiviteit Toevoegen aan winkelwagen Maat L 1 1
Product_B Browse-activiteit Toevoegen aan verlanglijstje Maat L 1 1
Totaal 3 3

Gegevens wanneer er één dimensie (Gebeurtenislabel) wordt weggelaten:

Pagina Gebeurteniscategorie Gebeurtenisactie Unieke gebeurtenissen Unieke dimensiecombinaties
Product_A Aankoopactiviteit Toevoegen aan winkelwagen 2 1
Product_B Browse-activiteit Toevoegen aan verlanglijstje 1 1
Totaal 3 2

De telling van 'Unieke gebeurtenissen' is in beide rapporten hetzelfde (3) omdat 'Gebeurtenislabel' nog steeds wordt bijgehouden, ongeacht of deze dimensie wordt opgenomen in het rapport. Gebeurtenissen met gebeurtenislabel Maat M en Maat L worden daarom in beide rapporten gezien als unieke gebeurtenissen.

De telling van Unieke dimensiecombinaties verschilt in het eerste (3) en het tweede rapport (2) omdat de dimensie Gebeurtenislabel is weggelaten. Hierdoor worden tijdens de 2 sessies slechts 2 unieke combinaties van dimensiewaarden geteld.