Avisering om att spårningskoden saknas

Verktyget Diagnostik gör regelbundna och periodiska utvärderingar av din Analytics-implementering, och skickar aviseringer som påminner dig om hur du finjusterar Analytics så att du får bästa möjliga data, resultat och analyser.

Innehåll i artikeln:

Översikt

Google Analytics försöker regelbundet hitta webbplatssidor där spårningskoden inte är installerad på rätt sätt. Systemet kontrollerar resultaten av Googles genomsökning på webbplatser med Google Analytics-konton. En del av dessa sidor genomsöks med JavaScript aktiverat, och vi granskar körningsresultaten för att bekräfta att förväntade träffar skulle ha skickats. Observera att dessa träffar aldrig skickas till Google Analytics och därför inte påverkar din trafikstatistik.

Om sidorna inte ser ut att skicka spårningsdata visas en avisering om problemet:

Begränsningar

Diagnostik kontrollerar inte sidor som inte är offentligt genomsökbara, antingen på grund av en inloggningsvägg eller uteslutningar via robots.txt. För sådana sidor bör du använda Google Tag Assistant och kontrollera taggningen själv. Normalt sett är det inte möjligt att genomsöka alla tänkbara sidor på grund av den stora volymen. Dessutom kan systemet välja att utesluta vissa sidor på grund av körningskostnaden, men sidor som får mycket trafik prioriteras.

Genomsökningsfrekvensen varierar från några dagar upp till flera veckor. Tänk därför på att de senaste ändringarna eller uppdateringarna i spårningskoden kanske inte syns i resultatet förrän vid nästa granskning.

Sökroboten måste kunna köra JavaScript utan fel, vilket innebär att den inte kan fortsätta om nödvändiga skriptfiler har blockerats av robots.txt. Detta gäller främst spårningskod som implementeras med anpassad JavaScript-kod eller via tagghanterare från tredje part.

Undersök och åtgärda

När du får en avisering om att spårningskoden saknas, ska du först kontrollera om spårningskoden har installerats korrekt på de angivna sidorna enligt de här anvisningarna. Om du ser att spårningskoden saknas, ska du installera spårningskoden på sidorna. Sidorna som anges i aviseringen är bara ett utdrag, och listan är inte fullständig. Kontrollera därför också alla övriga sidor på webbplatsen.

Om sidorna tillhör en annan webbplats eller om spårningskoden är installerad korrekt, kan du läsa vidare här nedan.

Rapporterade sidor tillhör inte webbplatsen

Om sidorna tillhör en okänd domän har ditt Google Analytics-konto troligen angetts av misstag i spårningskoden på den aktuella webbplatsen. Börja med att skapa ett filter som utesluter oönskad trafikdata från den okända domänen så snart som möjligt. Försök sedan kontakta den webbansvariga om att åtgärda problemet.

Om sidorna tillhör en känd eller relaterad domän men inte ingår på webbplatsen, har du förmodligen flera webbplatser under samma domän med otydliga webbplatsgränser.

Våra system kan hantera enkla konfigurationer för flera webbplatser där sökvägarna på översta nivån motsvarar olika webbplatser. Om sökvägarna http://www.example.com/glas/ och http://www.example.com/fiber/ mappas till olika webbplatser och olika Analytics-konton är installerade på de olika webbplatserna förstår våra algoritmer gränserna mellan webbplatserna.

Vid mer komplexa mappningar mellan sökväg och webbplats, där webbplatsgränserna anges på en djupare sökvägsnivå eller inte följer ett förutsägbart mönster, finns det risk för att sidor från andra webbplatser tas med i resultatet av misstag. Vi rekommenderar att du ställer in aviseringen på ”Ignorera”, så att du slipper få information om det här problemet.

Spårningskoden är korrekt

En rapporterad webbadress kan visa sig vara falskt alarm. Spårningskoden är i själva verket korrekt installerad och skickar data som den ska. Enstaka falskt positiva svar kan förekomma då och då, eftersom nätverks- och systemavvikelser och tidsgränser vid JavaScript-körningar kan medföra ett litet antal fel. Tänk också på att det kan ta flera veckor innan nyligen gjorda korrigeringar och ändringar har genomsökts och bearbetats. Om däremot flertalet av resultaten är falskt positiva finns det troligen inkonsekventa implementeringar av spårningskoden på webbplatsen. Vissa av sidorna på en webbplats kanske till exempel spåras med standardmässig rekommenderad Google Analytics-spårningskod medan övriga sidor använder en anpassad implementering.

Spårningskodsverifieraren har inte stöd för icke-standardiserade implementeringar där nödvändiga JavaScript-filer blockeras från sökrobotar via robots.txt. Om verifieraren inte hittar någon installerad spårningskod på hela webbplatsen upphör genomsökningen med antagandet att en icke-standardiserad implementering används. Om spårningskoder som stöds blandas med spårningskoder som inte stöds förväntar sig genomsökningsverktyget att det ska kunna fortsätta eftersom Analytics har hittats på vissa sidor. I så fall visas felaktigt ett meddelande om att spårningskoden saknas på alla sidor med implementeringen som inte stöds.

I allmänhet rekommenderar vi att du använder en enhetlig metod för att implementera spårningskod som du använder konsekvent på hela webbplatsen. Om det inte är möjligt att åtgärda felen kan du ställa in aviseringen på ”Ignorera” så att du inte får information om problemet.