Best practices om te voorkomen dat persoonlijk identificeerbare informatie (PII) wordt gestuurd

Voorkom dat er persoonlijk identificeerbare informatie (PII) naar Google wordt verstuurd als u Analytics-gegevens verzamelt.

Ter bescherming van de privacy van de gebruiker mogen er volgens het beleid van Google geen gegevens aan Google worden doorgegeven die Google kan gebruiken of herkennen als persoonlijk identificeerbare informatie (PII). PII omvat, maar is niet beperkt tot, informatie als e-mailadressen, persoonlijke mobiele nummers en burgerservicenummers. Omdat de wetgeving per land of regio kan verschillen en omdat Google Analytics op allerlei manieren kan worden gebruikt, raden we u aan advies in te winnen bij een jurist als u twijfelt of bepaalde informatie als PII wordt beschouwd.

Meer informatie over wat Google als PII beschouwt

Wanneer u Google Analytics op een property implementeert, kunt u met de praktische tips in dit artikel het risico verkleinen dat u PII aan Google doorgeeft.

In dit artikel:

Gebruikers-ID's

Lees Best practices voor Gebruikers-ID voordat u gebruikers-ID's gebruikt.

Pagina-URL's en -titels

Met de algemene paginatag voor Analytics worden de pagina-URL en paginatitel verzameld van elke pagina die wordt bekeken. Via deze URL's en titels wordt vaak onbedoeld PII verstuurd. URL-paden en URL-parameters mogen geen PII bevatten. Als de kans bestaat dat de URL's, URL-parameters of paginatitels PII bevatten, verwijdert u die informatie.

In Analytics stelt u gegevens verbergen in om zo goed mogelijk e-mailadressen te verwijderen en om ingevoerde URL-queryparameters te verwijderen. Gegevens verbergen stelt u in het gedeelte Beheerder van Analytics in. U hoeft daarvoor geen code te schrijven. De functie is alleen beschikbaar voor webgegevensstreams. Meer informatie over gegevens verbergen

U kunt ook analytics.js-code toevoegen om de URL te wijzigen voordat die naar Analytics wordt verstuurd. Zo wijzigt u bijvoorbeeld de URL example.com/example?a=b:
ga('set', 'location', 'http://example.com/example?a=b');
Bekijk de referentie voor ontwikkelaars.

Op dezelfde manier past u de paginatitel aan voordat die naar Analytics wordt verstuurd. Zo wijzigt u bijvoorbeeld de titel in Nieuwe titel:
ga('set', 'title', 'New Title');
Zie de referentie voor ontwikkelaars.

Er zijn aanvullende strategieën om te voorkomen dat er via URL's PII wordt verstuurd. Lees voor meer informatie Best practices om te voorkomen dat persoonlijk identificeerbare informatie (PII) wordt verstuurd in het AdSense Helpcentrum.

Door gebruikers ingevoerde PII

Bezoekers en gebruikers van websites geven soms PII op in zoekvakken en formuliervelden. Verwijder alle PII uit de door gebruikers opgegeven informatie voordat deze naar Analytics wordt verzonden.

Gegevens importeren

Lees het beleid voor het gebruik van uploadgegevens voordat u Gegevens importeren gebruikt of gegevens uploadt naar Analytics.

Analytics-functies en het risico voor de privacy

Let er goed op dat bij gebruik van de volgende functies geen PII (zoals namen, burgerservicenummers, e-mailadressen of vergelijkbare persoonlijke identificatiegegevens) of gegevens waarmee een bepaald apparaat blijvend wordt geïdentificeerd (zoals de unieke apparaat-ID van een mobiele telefoon als deze ID niet kan worden gereset), naar Analytics worden verzonden:

• Gebruikers-ID overschrijven.
  • Alle aangepaste dimensies.
  • Campagnedimensies: bron, medium, zoekwoord, campagne, content.
    Neem geen PII op in de aangepaste campagneparameters utm_source, utm_medium, utm_term, utm_campaign, en utm_content.
  • Site Search-dimensies: Site Search-term en Site Search-categorie.
  • Gebeurtenisdimensies: gebeurteniscategorie, gebeurtenisactie, gebeurtenislabel.

Geolocatie

Als u geolocatiegegevens verzamelt, dient u zich ervan te verzekeren dat het geen GPS-gegevens of gedetailleerde locatiegegevens betreft, aangezien dit kan leiden tot redelijke inmenging in de privacy van het individu. Wat Analytics betreft, verwijst 'gedetailleerde locatiegegevens' naar informatie over een gebied dat kleiner is dan één vierkante mijl, inclusief gegevens voor lengte- en breedtegraad. In sommige gevallen, zoals in het Verenigd Koninkrijk, kan een postcode naar één woning verwijzen, waardoor de postcode niet aan Analytics mag worden doorgegeven.

AdSense

Als u AdSense gebruikt, leest en volgt u de Best practices om te voorkomen dat persoonlijk identificeerbare informatie (PII) wordt verstuurd in het AdSense Helpcentrum.