[UA] Gebruiksanalyse

Het gedrag van individuele gebruikers onderzoeken op sessieniveau
Dit artikel gaat over Gebruiksanalyse in Universal Analytics. Ga naar [GA4] Gebruiksanalyse voor meer informatie over Gebruiksanalyse in Google Analytics 4.
Gegevens voor het rapport Gebruiksanalyse zijn beschikbaar vanaf 9 maart 2016.
In het rapport worden de 10.000 meest regelmatige gebruikers weergegeven voor de sorteringscriteria die u toepast.

Met het rapport Gebruiksanalyse kunt u het gedrag van individuele gebruikers apart weergeven en onderzoeken in plaats van het gedrag van alle gebruikers bij elkaar. Het gedrag van individuele gebruikers wordt gekoppeld aan een client-ID of User ID.

Inzicht in verzameld gedrag is belangrijk wanneer u grote campagnes beheert, zoals campagnes die op grote geografische gebieden zijn getarget. Inzicht in individueel gedrag is belangrijk wanneer u de gebruikerservaring wilt personaliseren, wanneer u een specifieke gebruikerservaring wilt begrijpen of wanneer u problemen met een specifieke gebruikerservaring wilt oplossen. Zo kunt u het gedrag analyseren van een gebruiker met een ongewoon hoge gemiddelde bestelwaarde of zien waar een gebruiker problemen ondervond tijdens een bestelling.

In dit artikel vindt u de volgende informatie:

Instellen

Als u in het rapport gegevens over User ID's wilt bekijken, moet u de functie User ID inschakelen in uw property-instellingen.

Client-ID's worden in het rapport standaard weergegeven voor property's waarvoor User ID niet is ingeschakeld. Meer informatie over Client-ID en User ID.

U kunt geen volledige versie van dit rapport exporteren met de exportopties van Analytics.

Gegevens van Gebruiksanalyse bekijken

Het rapport Gebruiksanalyse openen:

1. Log in bij Google Analytics.
  2. Ga naar uw weergave.
  3. Open rapporten.
  4. Selecteer Doelgroep > Gebruiksanalyse.
Standaardgegevenstabel

Voor elke Client- of User-ID ziet u de volgende oorspronkelijke gegevens:

• Sessies
  • Gem. sessieduur
  • Bouncepercentage
  • Opbrengst
  • Transacties
  • Doelconversiepercentage

Wanneer u de details van een ID bekijkt, ziet u de acquisitiedatum en het acquisitiekanaal voor de gebruiker, evenals een activiteitenlogboek met een lijst van alle acties die de gebruiker gedurende elke sessie heeft uitgevoerd op uw site.

Sessiegegevens

Standaard bevat het rapport de volgende gegevens:

• Sessies (LTV): het totale aantal sessies gedurende de levensduur van de gebruiker
  • Sessieduur (LTV): de gemiddelde sessieduur gedurende de levensduur van de gebruiker
  • Opbrengst (LTV): de totale opbrengsten gedurende de levensduur van de gebruiker
  • Transacties (LTV): het totale aantal transacties gedurende de levensduur van de gebruiker
  • Behaalde doelen (LTV) en doelwaarde (LTV)

In het linkervenster ziet u ook informatie over:

• Client-ID/User ID
  • Datum voor laatst gezien (wanneer de gebruiker voor het laatst een sessie heeft gestart)
  • Apparaatcategorie
  • Apparaatplatform
  • Acquisitiedatum
  • Kanaal
  • Bron/medium
  • Campagne
Gegevens voor deze statistieken zijn vanaf 17 december 2016 beschikbaar.

Gebruik het menu Filteren op om typen gegevens toe te voegen of te verwijderen:

Opties voor het gegevensfilter

Indien nodig kunt u individuele sessies uitvouwen en samenvouwen.

Samengevouwen en uitgevouwen sessies

Als u meer informatie wilt zien, kunt u individuele activiteiten uitvouwen.

Uitgevouwen individuele activiteit

Segmenten maken

U kunt een segment maken op basis van elke combinatie van acties die de gebruiker heeft uitgevoerd. Vervolgens kunt u het segment toepassen op het hele rapport om het collectieve gedrag te analyseren van gebruikers die dezelfde acties hebben uitgevoerd op uw site.

U kunt alleen op gebruikers gebaseerde segmenten toepassen op dit rapport en slechts één segment tegelijk.

Een segment maken:

1. Selecteer de acties die u voor het segment wilt gebruiken...
    Voor het segment geselecteerde sessieactiviteiten
    ... en klik vervolgens op Segment maken om de tool Segmenten maken te openen.
    De tool 'Segmenten maken' waarin de sessieactiviteiten zijn geïdentificeerd als voorwaarden
  2. Geef een naam op voor het segment, pas zo nodig de voorwaarden aan, kies of het segment in alle weergaven of alleen in de huidige weergave beschikbaar is, en geef aan of u het segment op het rapport wilt toepassen nadat u het heeft opgeslagen.
  3. Klik op Opslaan.

Wanneer u het segment toepast, krijgt u de eerste pagina van het rapport te zien met een lijst van ID's die aan de opgegeven voorwaarden voldoen.

Gebruikersgegevens verwijderen

U heeft de rol Bewerker nodig om de gegevens van afzonderlijke gebruikers te verwijderen.

Wanneer u een ID analyseert om de gegevens van een afzonderlijke gebruiker te bekijken, heeft u de mogelijkheid om de gegevens van die gebruiker uit het rapport en uit het Analytics-systeem te verwijderen.

U verwijdert de gegevens van een afzonderlijke gebruiker als volgt:

Klik onderaan het linkervenster op Gebruiker verwijderen.

Nadat de verwijdering is aangevraagd, worden gegevens die aan deze gebruikers-ID zijn gekoppeld, binnen 72 uur uit het afzonderlijke gebruikersrapport verwijderd. Vervolgens worden die gegevens tijdens het volgende verwijderingsproces van de Analytics-servers verwijderd. Verwijderingsprocessen vinden ongeveer om de 2 maanden plaats. Als u deze gegevens naar locaties buiten Google Analytics heeft geëxporteerd, raden we u aan ze eerst daar te verwijderen.

Dit heeft geen invloed op rapporten die zijn gebaseerd op eerder verzamelde gegevens (bijvoorbeeld gebruikersaantallen in het rapport Doelgroepoverzicht).

Meer informatie over de procedures van Google Analytics voor het gebruik van gegevens en de verplichting om de vertrouwelijkheid en veiligheid van gegevens te beschermen

Toepassingen

Reageren op specifiek gedrag in een segment

Als uit andere rapporten blijkt dat een bepaald segment zich opmerkelijk gedraagt, kunt u specifieke gebruikers binnen dat segment onderzoeken om meer inzicht te krijgen in wat er aan de hand is. Als het rapport Doelgroep > Overzicht bijvoorbeeld aangeeft dat het segment van gebruikers uit Brazilië een ongebruikelijk hoog bouncepercentage of lage gemiddelde sessieduur heeft in vergelijking met andere segmenten, kunt u dat segment op Gebruiksanalyse toepassen en enkele individuele gebruikers bekijken om te zien of het om dezelfde pagina of groep pagina's gaat die direct of voortijdig wordt verlaten.

Uit nader onderzoek van uw content blijkt mogelijk dat de afbeeldingen en tekst veel minder relevant zijn voor gebruikers uit Brazilië dan voor andere geografische segmenten.

Stel dat bepaalde sneakers die al 100 jaar worden gemaakt, door verschillende geografische groepen worden gekocht, maar om totaal verschillende redenen. De gebruikers uit Brazilië kopen ze bijvoorbeeld omdat ze plotseling uniek zijn, anders dan wat er op dat moment in Brazilië te koop is, terwijl gebruikers uit de VS ze kopen om nostalgische redenen. In een dergelijk geval wilt u de verschillende segmenten aanspreken met sitecontent die relevant is voor hun motivatie om het product te kopen.

In een dergelijk geval kunt u voor elke doelgroep een segment maken in Analytics, het segment op het rapport toepassen en de ID's voor dat segment exporteren. U kunt de site-ervaring vervolgens personaliseren op basis van ID en elke groep via uw advertenties naar de relevante content leiden.

Up-selling

U kunt ook mogelijkheden creëren om klanten met wie u een duurzame relatie ontwikkelt, naar een hoger conversieniveau te brengen. Wanneer u weet wat uw betere klanten beweegt om aankopen te doen, kunt u de groep klanten daaronder langs dezelfde weg naar meer conversies leiden. Als u bijvoorbeeld een reisbureau bent dat rondreizen van 8, 10 en 15 dagen aanbiedt, kost het misschien niet veel moeite om klanten die gewoonlijk een rondreis van 10 dagen boeken, tot een rondreis van 15 dagen te verleiden.

Met het rapport Gebruiksanalyse kunt u het gedrag van uw waardevolste gebruikers onderzoeken, zoals wat ze doen op uw site, welke paden ze volgen, waar ze de meeste tijd doorbrengen en op welke aanbiedingen ze klikken. Met die informatie kunt u de site-ervaring voor uw gemiddelde klanten personaliseren, door de content en aanbiedingen te tonen die door uw beste klanten het meest worden gewaardeerd.

In dit geval maakt u 2 segmenten: 1 voor uw gemiddelde klanten en 1 voor uw beste klanten. Pas het segment voor uw beste klanten toe op het rapport Gebruiksanalyse en onderzoek het sessiegedrag om te zien hoe zij uw site gebruiken, met welke content ze de meeste interactie hebben en welke content tot conversies leidt. Vervolgens kunt u het segment toepassen op gemiddelde klanten en hun ID's exporteren. Gebruik die lijst van ID's om hun site-ervaring te personaliseren, zodat deze meer overeenkomt met de ervaring van uw beste klanten.

U kunt de geëxporteerde lijst van ID's ook gebruiken om van die gemiddelde klanten een doelgroep te maken en die doelgroep advertenties voor de duurdere pakketreizen te laten zien.

Remarketing

Door individueel sessiegedrag te bestuderen, kunt u zien wanneer uw gebruikers hun doelen niet voltooien. U kunt bijvoorbeeld zien wanneer ze artikelen aan hun winkelwagentje toevoegen maar de transactie niet voltooien, of wanneer ze één artikel wel kopen, maar niet het andere artikel dat ze ook hebben bekeken (ze kopen bijvoorbeeld wel de muts, maar niet de sjaal).

In deze gevallen kunt u die gebruikers via remarketing makkelijk opnieuw bereiken met specifieke, aan hun ervaringen gerelateerde informatie. U kunt gebruikers er bijvoorbeeld aan herinneren welke artikelen ze precies in hun winkelwagentje hebben achtergelaten. Of als een gebruiker een muts heeft gekocht, kunt u als vervolgactie advertenties voor de bijpassende sjaal weergeven.

U kunt segmenten maken op basis van het relevante gedrag dat u vaststelt in het rapport Gebruiksanalyse en vervolgens die segmenten als basis gebruiken voor nieuwe remarketingdoelgroepen.

Klantenservice personaliseren

Als uw bedrijf een zeer responsieve klantenservice biedt, kunt u in het rapport Gebruiksanalyse een uitgebreide geschiedenis van elke gebruiker bekijken, zodat de medewerkers van uw klantenservice de context kennen en relevante ondersteuning kunnen bieden.

Als u bijvoorbeeld vakantiewoningen verhuurt, kan een medewerker van uw klantenservice zien welke woningen gebruikers in het verleden hebben gehuurd en welke woningen ze hebben bekeken voordat ze de klantenservice belden.

Personages identificeren

Als u personages onderdeel van uw marketing wilt maken, bestudeert u het gedrag van verschillende segmenten, zodat u die personages kunt baseren op de interactie van gebruikers met uw site.

U kunt bijvoorbeeld segmenten maken van mannelijke gebruikers van 18 tot en met 34 jaar met elk een andere interessecategorie (bijv. Enthousiaste investeerders, Sportfans, Muziekliefhebbers). Pas deze segmenten toe op het rapport en bestudeer daarna de sessieactiviteit. Zo ontdekt u bijvoorbeeld welke producten de gebruikers alleen bekijken en welke producten ze kopen, of welke doelen ze het vaakst voltooien.

Technieken

ID's exporteren

Wanneer u het rapport Gebruiksanalyse segmenteert, krijgt u een lijst van alle ID's die aan dat segment zijn gekoppeld. Deze lijst kunt u exporteren.

1. Pas het segment op het rapport toe.
  2. Kies in het menu Exporteren een indeling voor de geëxporteerde gegevens.

U kunt de geëxporteerde ID's vervolgens samenvoegen met uw offline gegevens.

De online en offline gegevens over uw gebruikers samenvoegen

U heeft 2 mogelijkheden:

1. U kunt de Google Analytics-gegevens exporteren en deze offline samenvoegen met uw offline gegevens.
  2. U kunt uw offline gegevens importeren en deze door Google Analytics laten samenvoegen met uw Google Analytics-gegevens.