Om Tag Assistant-inspelningar

Verifiera din webbplats och Analytics-konfiguration på ett ögonblick.

Med Google Tag Assistant-inspelningar kan du registrera vilken väg en användare tar på webben så att du kan validera en webbplats design och att du samlar in rätt data med Analytics-implementeringen på den. Du kan också validera taggarna för andra produkter från Google, som Google Ads, Campaign Manager 360 och Taggstyrning.

Innehåll i artikeln:

Problemet med dålig webbplatsdesign

Genom att registrera vilken väg användarna tar kan du själv följa samma väg och se om de stöter på problem med webbplatsens design, som följande:

• Målsidor som inte är relevanta för de annonser eller länkar som ledde dit
  • Uppmaningar som inte finns omedelbart till hands
  • Sidlayout eller navigering som inte leder användarna dit du vill.

Problemet med dålig Analytics-implementering

Om du inte har implementerat Analytics korrekt får du inte den information du behöver. Genom att registrera vilken väg användarna tar kan du se vilka taggar som har aktiverats och hur den data som samlats in bearbetas i Analytics.

Om informationen i Analytics är felaktig riskerar företaget att drabbas negativt av beslut som inte gagnar effektiviteten utan tvärtom kan motverka den. Dessutom riskerar du att missa möjligheter som hade varit uppenbara om informationen hade varit korrekt från början.

Analytics ställer visserligen automatisk diagnostik på egendomarna regelbundet, men diagnostiken har vissa begränsningar:

• Den tillämpas bara på data som redan har samlats in, så eventuell skadad eller felaktig data finns redan i kontot.
  • Den kan inte genomsöka sidor som skyddas med autentisering eller inloggning, eller som ingår i dynamiska sidflöden, som kassan i en webbutik.
  • Den kan inte tolka webbplatsens struktur eller hur användarna kan navigera mellan sidorna.
  • Den kan inte se om ett problem har korrigerats förrän mer data har samlats in och bearbetats, och vid det laget kanske du redan har samlat in ännu mer felaktig data om korrigeringen inte fungerade.

Med Tag Assistant-inspelningar slipper du dessa begränsningar.

Så fungerar Google Tag Assistant-inspelningar

Google Tag Assistant-inspelningar ingår i tillägget Google Tag Assistant för webbläsaren Chrome. När du har aktiverat Google Tag Assistant-inspelningar kan du spela in taggar, händelser och interaktioner på en godtycklig serie sidor eller webbplatser som du besöker. Med Google Tag Assistant-inspelningar kan du registrera samtliga sidor längs användarnas väg även om en del av dem inte finns på din primära domän.

Ett vanligt användarflöde kan till exempel börja med att användaren söker på webben efter din produkt och klickar på en betald annons eller organisk länk som leder till din webbplats. Användaren bläddrar i din produktkatalog, lägger en produkt i kundvagnen (som kan finnas på en annan domän), kontrollerar beställningen, uppger frakt- och betalningsuppgifter, klickar på Skicka beställningen och återgår till tacksidan på din webbplats, där det slutförda målet registreras.

Med Google Tag Assistant-inspelningar registreras samtliga dessa sidor, även sådana som inte finns på webbplatsen eller som genereras dynamiskt (till exempel sidan Granska beställningen i kassan). För varje sida görs ett antal test med Google Tag Assistant-inspelningar och resultaten visas i en rapport när inspelningen är klar. Rapporterna från Google Tag Assistant-inspelningar innehåller bara data som samlats in under den aktuella gången. Du ser alltså inte information om andra användares aktiviteter.

Du kan spara en inspelning och göra om analysen av den senare, vilket gör att du kan ändra Analytics-konfigurationen och se vilken effekt ändringarna får genom att köra inspelningen en gång till mot den nya konfigurationen. Du behöver alltså inte upprepa stegen i inspelningen. På så sätt kan du verifiera och finjustera konfigurationen i realtid.

När du gör en ny analys av en inspelning skickas inte träffarna i inspelningen till Analytics. Statistiken påverkas därför inte när du felsöker och finjusterar konfigurationen.

Med Google Tag Assistant-inspelningar kan du också granska taggarna på andra produkter från Google och på webbplatser som tillhör andra än Google.

Rapporter om Google Tag Assistant-inspelningar

Google Tag Assistant Recordings skapar två detaljerade rapporter:

Tag Assistant-rapporten

Tag Assistant-rapporten visar alla taggar som aktiverades på alla sidor som du besökte under inspelningen. Detta inbegriper Google-taggar, som Analytics-spårningskoder, Google Taggstyrning-taggar och Campaign Manager 360-remarketingtaggar, samt taggar från tredje part som kan innehålla eller hantera taggar från Google.

Analytics-rapporten

Analytics-rapporten visar hur den inspelade informationen skulle se ut om den bearbetades av den befintliga Analytics-konfigurationen. Du kan välja bland alla dina egendomar och vyer när du verifierar webbplatsen och Analytics-implementationen. Du kan ändra Analytics-konfigurationen och enkelt analysera inspelningarna på nytt när du vill testa och finjustera implementationen.

Vem ska använda Google Tag Assistant-inspelningar?

Google Tag Assistant-inspelningar är främst tänkta för två typer av användare:

Marknadsförare – alla som fattar beslut baserat på Analytics-data. Marknadsförarna kan använda Google Tag Assistant-inspelningar när de snabbt vill verifiera att webbplatsen och Analytics-konfigurationen fungerar tillsammans.

Utvecklare – alla som utvecklar webbprodukter och implementerar Analytics-taggar och andra taggar. Utvecklarna kan se detaljerad information om hur de implementerade taggarna beter sig, så att de kan verifiera sina produkter och felsöka problem.

Krav för att använda Google Tag Assistant-inspelningar

Google Tag Assistant-inspelningar är för närvarande bara tillgängligt som en del av Chrome-tillägget Google Tag Assistant.

Begränsningar hos Google Tag Assistant-inspelningar

• Inspelningar som inte sparas, lagras bara tills du stänger webbläsarfönstret eller startar en ny inspelning.
  • När du sparar en inspelning bevaras bara Analytics-delen av inspelningen. Google Tag Assistant-delen och den tillhörande rapporten sparas inte. Du kan skriva ut rapporterna i PDF-format om du vill spara dem.
  • Google Tag Assistant-inspelningar finns för närvarande bara på engelska.

Integritet

Sessioner som spelats in med Google Tag Assistant-inspelningar är privata. Ingen onlineaktivitet lagras och spåras av tillägget (frånsett träfftrafiken som skickas till Analytics som en del av analysen).

Observera också att Chrome-tillägg automatiskt konfigureras för att inte köras på inkognitoflikar. Du kan konfigurera dem så att de körs i inkognitofönster på sidan med Chrome-tillägg. Skriv chrome://extensions/ i adressfältet i webbläsaren Chrome när du vill hantera tillägg.

Läs mer om hur du hanterar Chrome-tillägg

Läs mer om hur du surfar i inkognitoläge