[UA] Kampanjer og trafikkilder

Denne artikkelen handler om kampanjer og trafikkilder i Universal Analytics. Se informasjon om kampanjer og trafikkilder i Google Analytics 4 i artikkelen[GA4] Kampanjer og trafikkilder.
I denne artikkelen:

Oversikt

Brukere kommer til nettstedet ditt eller appen din via en rekke ulike kilder, blant annet reklamekampanjer, søkemotorer og sosiale nettverk. I denne artikkelen kan du lese om hvordan Analytics samler inn, behandler og rapporterer om kampanje- og trafikkildedata.

Hvis du opplever uventede svingninger eller uoverensstemmelser i trafikken, kan du bruke dette feilsøkingsprogrammet for å identifisere og løse problemene.

En forklaring av kampanjer og trafikkilder

I Analytics faller annonsekampanjene, søkemotorene, de sosiale nettverkene og andre kilder for brukere til området ditt, inn under samlebenevnelsen kampanjer og trafikkilder. Prosessen der data om kampanjer og trafikkilder sendes til Analytics og brukes i rapporter, kan beskrives slik:

Du kan tilpasse atferden ved innsamling, behandling og rapportering.

Innsamling

I Analytics brukes de følgende feltene når det sendes data om kampanjer og trafikkilder ved hjelp av SDK-er og sporingskoder:

Feltnavn Protokollparameter Feltbeskrivelse Eksempelverdi
Kampanjekilde &cs Angir kildedimensjonen i rapporter. email_promo
Kampanjemedium &cm Angir mediumdimensjonen i rapporter. email
Kampanjenavn &cn Angir dimensjonen for kampanjenavn i rapporter. januarreklame_for_støvletter
Kampanjeinnhold &cc Angir innholdsdimensjonen i rapporter. email_variation1
Kampanjeterm &ck Angir termdimensjonen i rapporter. winter%20boots
Dokumentplassering &dl Angir dimensjoner når det finnes innebygde egendefinerte kampanjeparametere (utm). http://butikk.example.com/støvletter?utm_source=reklame-e-post &utm_medium=e-post&utm_campaign=januarreklame &utm_content=tekstvariant1
Dokumentets henvisningsadresse &dr Beskriver henvisningskilden og kan angi dimensjoner når det ikke er angitt verdier i noen andre felter for kampanjer eller trafikkilder. http://blogg.blogger.com/støvletter

Merk at hver økt bare kan tilordnes én kampanje eller trafikkilde. Hvis noen er midt i en økt på innsamlingstidspunktet, idet det sendes nye verdier for kampanjer eller trafikkilder til Analytics, fører det til at den pågående økten avsluttes, og at det startes en ny økt.

Behandling

Under behandlingen blir verdiene i trafikkilde- og kampanjefeltene gjort om til dimensjonsverdier og tilskrevet økter. Behandlingslogikken er illustrert i flytdiagrammet for behandling av kampanje- og trafikkilder.

Metodene nedenfor brukes i behandlingen av utm_-parameterverdier (f.eks. «bannerannonse», «sosialt», «e-post» og «betalt søk»).

• Kildeprioritet: Et besøk per direkte trafikk som etterfølger et besøk per henvisning, kommer aldri til å overstyre en eksisterende henvisning.
  • Kampanjeprioritet: Alle besøkene på nettstedet ditt som kommer fra ulike betalte kilder – for eksempel fra en betalt søkemotorlink, en Google Ads-tilknytning eller en bannerannonse – overstyrer kampanjeinformasjon som er basert på informasjonskapsler fra en tidligere kilde.
  • Én kampanje per økt: Alle besøkene på nettstedet ditt som kommer fra ulike kampanjer – organiske eller betalte – utløser en ny økt. Det spiller ingen rolle hvor lenge den gjeldende økten har vart. Mer spesifikt er det en verdiendring i en av parameterne nedenfor i kampanjens nettadresse som utløser en ny økt: utm_source, utm_medium, utm_term, utm_content, utm_id, utm_campaign, gclid. Se mer informasjon om økter i artikkelen Slik defineres økter i Analytics.

Behandling av egendefinerte kampanjer

En økt behandles som en egendefinert kampanje dersom det er lagt inn egendefinerte kampanjeparametere i Dokumentplassering-feltet eller det er angitt en verdi i Kampanjekilde-feltet. Når en egendefinert kampanje behandles, blir verdiene for de egendefinerte kampanjeparameterne direkte tilordnet dimensjonene i rapportene.

Som et eksempel kan vi nevne denne feltverdien for dokumentplassering:

&dl=http://store.example.com/boots
?utm_source=promo_email
&utm_medium=email
&utm_campaign=january_promo
&utm_content=copy_variation1

Den blir omsatt til disse endelige dimensjonsverdiene:

source=reklame-e-post
medium=e-post
campaign=januarreklame
content=tekstvariant1

Behandling av betalte henvisninger fra søkemotorer

En økt behandles som en betalt søkehenvisning dersom egendefinerte kampanjeparametere eller klikk-ID-er fra Google Ads eller Google Marketing Platform brukes i destinasjonsadressen til annonsen og sendes til Analytics via feltet for dokumentplassering.

Finn ut mer om hvordan du kan bekrefte at automatisk tagging fungerer i Google Ads.

Hvis det ikke er brukt egendefinerte kampanjeparametere eller klikk-ID-er, kan det hende at økten i stedet behandles som en organisk henvisning.

Behandling av organiske henvisninger fra søkemotorer

Henvisningsdata fra søkemotorer blir behandlet ved at vertsnavnet og søkeparameteren i feltet for dokumentets henvisningsadresse blir sammenlignet med en liste over kjente søkemotorer og de tilhørende søkeparameterne. Den første kjente søkemotoren som samsvarer med både vertsnavnet og søkeparameteren i verdien for dokumentets henvisningsadresse, blir brukt for å angi verdiene for rapportdimensjonen.

Se listen over standard søkemotorer.

Du kan konfigurere standardlisten ved å legge til flere egendefinerte søkemotorer.

Merk at de fleste Google-søk går via HTTPS, noe som fører til at dimensjonen for søkeord automatisk angis som (not provided).

Behandling av henvisninger fra sosiale nettverk

Henvisningsdata fra sosiale nettverk behandles ved at vertsnavnet som er angitt i Dokumenthenvisningsadresse-feltet, sammenlignes med en liste over kjente sosiale nettverk. Det første kjente sosiale nettverket som inneholder strengen med vertsnavnet, blir brukt for å fylle ut kildedimensjonen i rapportene.

Behandling av direkte trafikk

En økt behandles som direkte trafikk dersom det ikke finnes noen tilgjengelig informasjon om henvisningskilden, eller dersom konfigurasjonen av henvisningskilden eller søketermen tilsier at det aktuelle elementet skal ignoreres. Finn ut mer om ekskludering av henvisningsadresser og søketermer.

Rapportering

Etter behandlingen blir følgende dimensjoner og beregninger for kampanje- og trafikkilder tilgjengelige i rapporter:

Dimensjoner

Nettgrensesnitt Core Reporting API Beskrivelse
Kilde ga:source Henvisningskilden for området ditt.
Medium ga:medium Typen av henvisninger til området ditt (f.eks. email, cpc osv.)
Kampanje ga:campaign Navnet på markedsføringskampanjen som fører brukere til området ditt.
Annonseinnhold ga:adContent En beskrivelse av annonse- eller reklameteksten som brukes for å sende brukere til området ditt.
Søkeord ga:keyword Søkeordet som brukere søker med for å komme til området ditt.
Sosialt nettverk ga:socialNetwork Navnet på det sosiale nettverket som henviste brukere til området ditt.
Henvisningsbane ga:referralPath Banen til henvisningsadressen (f.eks. verdien i Dokumenthenvisningsadresse-feltet).
Sosial kildehenvisning ga:hasSocialSourceReferral Indikerer hvorvidt en økt var en henvisning fra et sosialt nettverk. Mulige verdier er Yes og No

Beregninger

Nettgrensesnitt Core Reporting API Beskrivelse
Organiske søk ga:organicSearches Antallet organiske søk som inntraff i løpet av en økt. Denne verdien omfatter søk fra søkemotorer.

For betalte Google Ads- eller Google Marketing Platform-kampanjer finnes det flere felt som kan fylles ut automatisk ved å angi klikk-ID-er for Google Ads eller Google Marketing Platform eller manuelt ved å importere kostnadsdata.

Avanserte konfigurasjonsalternativer

Du kan angi følgende avanserte konfigurasjonsalternativer på områdenivå:

Periode før kampanje får tidsavbrudd

Det er perioden før en kampanje får tidsavbrudd som bestemmer hvor lenge en bestemt kampanje eller trafikkilde blir tilknyttet en unik bruker.

Finn ut hvordan du kan konfigurere perioden før en kampanje får tidsavbrudd.

Eksisterende data om kampanje- eller trafikkilder for en bestemt bruker blir overskrevet av nye data om kampanje- eller trafikkilder, uavhengig av tidsperioden som er angitt for tidsavbrudd. Tidsavbruddet for en kampanje telles fra tidspunktet da kampanjen først ble registrert.

Tilpassede kilder for organiske søk

Du kan konfigurere tilpassede kilder for organiske søk på områdenivå. Disse tilpassede kildene kan du legge til i standardlisten over søkekilder. Finn ut hvordan du kan tilpasse kilder for organiske søk.

Ekskludering av henvisningsadresser og søketermer

Brukere kan ekskludere visse henvisningskilder eller organiske søketermer fra rapporter ved å angi disse ekskluderingene på områdenivå.

For å forhindre at det oppstår «egenhenvisninger» når du måler data fra nettet, bør du ekskludere henvisningsadressene til de vertsnavnene du selv måler, og til vertsnavnene til betalings-gatewayer fra tredjeparter. Finn ut hvordan du ekskluderer henvisningsadresser og hvordan du ekskluderer søketermer.

Flytdiagram ved behandling

I flytdiagrammet nedenfor kan du se hvordan ulike dimensjonsverdier beregnes på grunnlag av parametere for kampanje- og trafikkilder som er sendt til Analytics i ett enkelt treff.