[UA] Actieve gebruikers

Bekijk het aantal actieve gebruikers van uw site of app.
In dit artikel wordt beschreven hoe u het aantal actieve gebruikers op uw site of in uw app bijhoudt in Universal Analytics. Ga naar [GA4] Het rapport Gebruikersacquisitie voor meer informatie over hoe u in Google Analytics 4 bijhoudt hoe gebruikers op uw site of in uw app terechtkomen.
In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Gegevens van actieve gebruikers bekijken

Zo opent u het rapport Actieve gebruikers:

1. Log in bij Google Analytics.
  2. Ga naar uw weergave.
  3. Open Rapporten.
  4. Selecteer Doelgroep > Actieve gebruikers.

Gegevens over actieve gebruikers zijn beschikbaar in alle Analytics-accounts. Wijzigingen in de trackingcode zijn niet nodig.

De statistieken

In het rapport 'Actieve gebruikers' staan de volgende statistieken:

• Gebruikers die 1 dag actief zijn
  • Gebruikers die 7 dagen actief zijn
  • Gebruikers die 14 dagen actief zijn
  • Gebruikers die 28 dagen actief zijn

De relatie tussen de statistische waarden en uw periode

De statistieken in het rapport zijn gerelateerd aan de laatste dag in de periode die u voor het rapport gebruikt. Als uw periode bijvoorbeeld 1 januari t/m 28 januari is:

• Gebruikers die 1 dag actief zijn: het aantal unieke gebruikers dat sessies op uw site of in uw app heeft gestart op 28 januari (de laatste dag van uw periode).
  • Gebruikers die 7 dagen actief zijn: het aantal unieke gebruikers dat sessies op uw site of in uw app heeft gestart van 22 januari t/m 28 januari (de laatste 7 dagen van uw periode).
  • Gebruikers die 14 dagen actief zijn: het aantal unieke gebruikers dat sessies op uw site of in uw app heeft gestart van 15 januari t/m 28 januari (de laatste 14 dagen van uw periode).
  • Gebruikers die 28 dagen actief zijn: het aantal unieke gebruikers dat sessies op uw site of in uw app heeft gestart van 1 januari t/m 28 januari (alle 28 dagen van uw periode).

De gegevens weergeven

Gebruikers die 1 dag actief zijn wordt standaard geplot, waarbij de aanvullende statistieken worden weergegeven in de scorekaarten onder het diagram.

Lijndiagram met gebruikers die één dag actief zijn

Als u een andere statistiek wilt plotten, selecteert u de gewenste statistiek…

Opties om aanvullende statistieken te selecteren voor diagrammen

...waarna die statistiek in het diagram wordt weergegeven:

Lijndiagram met gebruikers die één dag en zeven dagen actief zijn

Wellicht ziet u een wijziging in de lijnen in het diagram naarmate u meer statistieken toevoegt en de schaal van de Y-as verandert om de nieuwe waarden te kunnen onderbrengen.

Wat het allemaal betekent

Zoals elk ander bedrijf, wilt u de mate van interesse van gebruikers bijhouden.

Als de cijfers op consistente wijze overeenstemmen met uw verwachtingen, zit u op de goede weg.

Als de cijfers niet aan uw verwachtingen voldoen, kunt u uw marketinginspanningen opnieuw evalueren om te bekijken of u de juiste doelgroep target, en of uw advertenties veilingen winnen. U kunt ook naar negatieve berichten en sociale content zoeken die mogelijk invloed hebben op het verkeer. Zelfs als alle marketing en sociale aandacht positief is, zijn er mogelijk technische belemmeringen waarmee de gebruikers van uw site of app te maken hebben.

In gevallen waarin u veel actieve gebruikers op dag 1 heeft, maar de cijfers voor gebruikers op langere termijn dalen, kan dit betekenen dat er problemen zijn met een nieuwe release of dat het aanvankelijke enthousiasme niet leidt tot betrokkenheid op lange termijn. Veel gebruikers downloaden bijvoorbeeld een app en ontdekken daarna dat de app niet voldoet aan hun verwachtingen of dat ze niet echt zijn geïnteresseerd in de app.