Om verktyget för modelljämförelse

Jämför upp till tre tillskrivningsmodeller samtidigt.

Med verktyget för modelljämförelse kan du jämföra hur olika tillskrivningsmodeller påverkar värderingen av dina marknadsföringskanaler.

Innehåll i artikeln:

Använda verktyget för modelljämförelse

Välj en tillskrivningsmodell (till exempel Sista interaktionen) i verktyget. I tabellen visas antalet konverteringar (eller konverteringsvärdet, beroende på vad du har valt) för varje kanal enligt tillskrivningsmodellen. Du kan välja upp till tre tillskrivningsmodeller åt gången, och jämföra resultaten från varje modell i tabellen.

När du utvärderar hur effektiva dina kanaler är, kan du använda tillskrivningsmodeller som motsvarar dina annonseringsmål och affärsmodeller. Oavsett vilken eller vilka modeller du använder, kan du testa dina antaganden med hjälp av experiment. Öka eller minska investeringarna i en kanal beroende på resultatet av modellen, och kontrollera sedan hur ändringen föll ut.

Skapa en anpassad tillskrivningsmodell

Utöver standardmodellerna, kan du använda verktyget för modelljämförelse och skapa, spara och använda en anpassad modell som använder de regler du anger. På så sätt kan du skräddarsy modeller efter de antaganden som du vill analysera i informationen om konverteringsvägarna.

Du kan skapa upp till tio anpassade attributionsmodeller per vy. Så här skapar du en anpassad attributionsmodell:

1. Klicka på rullgardinsmenyn för modeller och välj Skapa ny anpassad modell.
  2. Ge modellen ett namn.
  3. Klicka på rullgardinsmenyn Basmodell och välj vilken standardmodell du vill använda som utgångspunkt för din anpassade modell. Basmodellen anger hur det viktade värdet ska fördelas mellan kontaktpunkterna längs konverteringsvägen innan de anpassade viktningsreglerna tillämpas. Du kan använda modellen Linjär, Första interaktionen, Sista interaktionen, Theta eller Positionsbaserad som basmodell.
  4. (Valfritt) Ange Tillbakablicksperiod till och ange en tillbakablicksperiod på 1–90 dagar.
  5. (Valfritt) Ange Justera kredit för visningar till och ange hur visningarna ska värderas.
  6. (Valfritt) Ange Justera kredit baserat på användarnas engagemang till och fördela det viktade värdet proportionellt utifrån engagemangsstatistik.
  7. (Valfritt) Ange Använd anpassade kreditregler till och definiera villkor som identifierar kontaktpunkter längs konverteringsvägen utifrån exempelvis position (första, sista, mitten, indirekt) och typ av kampanj eller trafikkälla (Kampanj, Sökord och andra dimensioner). När du har definierat kontaktpunkterna, ska du ange hur deras viktade värde ska fördelas i relation till övriga kontaktpunkter. Se exempel på anpassade viktningsregler i nästa avsnitt.
  8. Klicka på Spara och använd när du vill börja använda den anpassade tillskrivningsmodellen.

Tänk på att alla regler anger relativ fördelning av det viktade värdet.

Exempel

Med modellen Linjär fördelas det viktade värdet jämnt mellan kontaktpunkterna. Om du använder en konverteringsväg med fyra interaktioner, tillskrivs varje kontaktpunkt 25 procent av värdet. Om du till exempel tillskriver kanalen Betald sökning värdet 2 och den tredje kontaktpunkten längs konverteringsvägen var Betald sökning, fördelas det viktade värdet så här:

1. Referral gets 20 percent, 2. Social Network gets 20 percent, 3. Paid Search gets 40 percent, 4. Email gets 20 percent

Observera att om du skapar flera regler som gäller samma kontaktpunkt, multipliceras värdet för regler som överlappar varandra. Om vi tillämpar en andra regel som anger att Varumärkessökning ska tillskrivas 0,1 gånger större värde än andra kontaktpunkter, får kontaktpunkterna för Varumärkessökning som också matchar regeln för Betald sökning 2 × 0,1 = 0,2 gånger större värde än andra kontaktpunkter.

Exempel på anpassade viktningsregler

När du skapar en anpassad modell, ska du ange anpassade regler för det viktade värdet. Här följer några exempel på regler som du kan använda:

Om du definierar att kontaktpunkter av typen Direkt kommer från kunder som redan har förvärvats genom en annan marknadsföringsåtgärd, vill du troligen ge Direkt-kanalen ett lägre värde. Följande anpassade regel tillskriver halva det viktade värdet till direkttrafik som är den sista kontaktpunkten i en serie sessioner:

Inkludera Position i sökväg Matchar exakt sista
OCH
Inkludera Källa Matchar exakt direkt

ger 0,5 gånger högre värde än andra interaktioner längs konverteringsvägen

Om du anser att sessioner via allmänna sökord är värda mer än sessioner via varumärkessökord, kan du ge kanalen för varumärkessökord ett lägre värde. På så sätt kan du tillskriva ett lämpligt värde till de kanaler i tratten där varumärket presenteras för kunden. Tillskriv halva värdet till varumärkes- eller navigeringssöktermer någonstans längs konverteringsvägen genom att ange sökord eller använda ett reguljärt uttryck för [varumärkestermer]).

Inkludera Sökord Innehåller [varumärkestermer]

ger 0,5 gånger högre värde än andra interaktioner längs konverteringsvägen

Så här ser du till att inget värde tillskrivs sessioner längs konverteringsvägen som resulterar i en avvisning:

Inkludera Besök på enstaka sida Matchar exakt Ja

ger 0 gånger högre värde än andra interaktioner längs konverteringsvägen

Dela en anpassad tillskrivningsmodell

När du har skapat och sparat en anpassad tillskrivningsmodell, kan du dela den direkt med andra eller lägga upp den i lösningsgalleriet.

Öppna verktyget för modelljämförelse om du vill dela en anpassad modell. Klicka på rullgardinsmenyn för modeller, leta reda på avsnittet Anpassade modeller och klicka på delningsikonen Click the share icon to share the Custom Model with others. bredvid den anpassade modell som du vill dela. Välj delningstyp, antingen Dela mallänk eller Dela i lösningsgalleriet. Klicka på Dela.

Endast konfigurationsinformationen delas. Själva informationen förblir privat. Läs mer om delning av tillgångar, bland annat hur du delar flera anpassade modeller samtidigt.

Relaterade resurser

Läs om de fördefinierade tillskrivningsmodellerna.