Anledningen till att Google Ads-klick och Analytics-sessioner inte stämmer överens i dina rapporter

Annonsörer som länkar sina Google Ads- och Analytics-konton kan visa data från Google Ads och Analytics tillsammans. Om du jämför Klick från Google Ads och Sessioner från Analytics sida vid sida kanske du förväntar dig att siffrorna stämmer överens, men ofta gör de inte det. Det finns flera olika anledningar till detta. Vi kommer att ta upp dessa i en artikelserie.

Innehåll i artikeln:

Klick

När någon klickar på en Google Ads-annons, registreras klicket omedelbart i loggarna på annonsservern. De flesta annonstyper i Google Ads debiterar annonsören när klicket inträffar. Det finns vissa annonsformat där klicket inte alltid räknas som faktureringshändelsen, men vi tar upp sådana ovanliga fall senare.

Sessioner

Innan en session registreras händer ett antal saker:

1. När klicket inträffar dirigeras webbläsaren till annonsörens målsida.
  2. Annonsörens webbplats svarar sedan på begäran och börjar överföra data från webbservern till användarens webbläsare.
  3. När webbläsaren börjar hämta målsidan kan det finnas en begäran om flera filer samtidigt, inklusive JavaScript, CSS, bilder, video, ljud, etc. Begäranden om JavaScript inkluderar Analytics spårningskod.
  4. JavaScript-filen (ga.js eller analytics.js) måste först hämtas och tolkas av användarens webbläsare.
  5. Användarens webbläsare/enhet och säkerhetsinställningar måste stödja:
    • cookies
    • JavaScript
    • bilder
    Om något av ovanstående är inaktiverat, kan Analytics inte alltid registrera en session. Universal Analytics förlitar sig inte enbart på cookies utan användarna kan hantera användar-id på sitt eget sätt.
  6. Därefter skickar webbläsaren en separat begäran till www.google-analytics.com, där Analytics-servrarna finns.
  7. Slutligen registreras sessionen.

Följande diagram fig. 1a. illustrerar stegen.

Det viktiga här är att proceduren för att registrera ett klick är enkel, men att registrering av en session innefattar olika krav och kontroller. Hela proceduren, från klick till session, bör endast ta några sekunder. Om det uppstår fördröjningar vid någon av dessa kontroller kan klick-till-session-kvoten minskas (fler klick än sessioner registreras).

Läs mer om hur Analytics beräknar en session.

Felsöka problem med klick och sessioner

Hitta och lös problem med avvikelser mellan Google Ads-klick och Analytics-sessioner i det här felsökningsverktyget.