Over data-driven-attributie

Wijs de juiste waarde toe aan uw marketingcontactpunten.
Deze functie is alleen beschikbaar in Google Analytics 360, een onderdeel van Google Marketing Platform.
Meer informatie over Google Marketing Platform.

Anders dan attributiemodellen met een standaardpositie of op regels gebaseerde attributiemodellen maakt data-driven-attributie gebruik van werkelijke gegevens uit uw Analytics-account om een aangepast model te genereren. Dat model wordt gebruikt om conversietegoed toe te wijzen aan marketingcontactpunten gedurende het gehele traject dat de klant aflegt. Uw aangepaste data-driven-attributiemodel biedt een vollediger en actiegerichter overzicht van de digitale kanalen en zoekwoorden die het best presteren. Hierdoor kunt u betere beslissingen nemen over hoe u uw marketingbronnen inzet.

In dit artikel:

Welke gegevens worden geanalyseerd

Naast gegevens die afkomstig zijn uit verkeer via organisch zoeken, direct verkeer en verwijzingsverkeer, analyseert data-driven-attributie gegevens uit alle Google-producten die u heeft gekoppeld aan Analytics, zoals Google Ads, het Google Display Netwerk en Campaign Manager. Ook gegevens die u importeert via de functie Kostengegevens uploaden, worden meegeteld. Voor data-driven-attributie wordt gebruikgemaakt van de conversiepadgegevens van multi-channel trechters, evenals van de padgegevens van gebruikers die geen conversie genereren.

Hoe het werkt

Data-driven-attributie maakt gebruik van het oplossingsconcept Shapley-waarde uit de coöperatieve speltheorie om aanbevelingen voor algoritmische toeschrijvingen te bieden voor de kanalen die zijn opgegeven in de standaardkanaalgroepering. Er wordt een gedeeltelijke bonus toegekend aan marketingcontactpunten op basis van het effect van uw marketinginspanningen op de relevante waarden voor succes die u heeft ingesteld.

Meer informatie

Uw aangepaste model bekijken

Met het rapport Modelverkenner kunt u de specifieke wegingen van uw gegevensgestuurde model verkennen op basis van het kanaal en de positie. Modellen worden elke week vernieuwd en elke week krijgen conversiegegevens een eigen model. In de loop der tijd worden modellen dan ook automatisch geüpdatet om wijzigingen in uw marketing weer te geven.

Data-driven-attributie en de tool voor het maken van aangepaste modellen

U kunt data-driven-attributie gebruiken als het baselinemodel wanneer u de Analytics-tool voor het maken van aangepaste modellen gebruikt. Zo kunt u aangepaste regels toevoegen aan het data-driven-attributiemodel.

Analytics berekent het data-driven-attributiemodel aan de hand van een gedefinieerde set van uw gegevens. Aangepaste regels zijn niet van invloed op de gegevens die beschikbaar zijn gesteld voor de modelverwerking. En als u data-driven-attributie als baselinemodel gebruikt, heeft de optie Overzichtsperiode in de tool voor het maken van aangepaste modellen geen effect.

Vereisten voor het gebruik van data-driven-attributie

Als u data-driven-attributie wilt gebruiken, moet u aan de volgende vereisten voldoen:

• U bent een Google Analytics 360-klant.
  • U heeft E-commerce bijhouden of Doelen ingesteld.
  • U heeft een Google Ads-account met minimaal 15.000 klikken op Google Zoeken en een conversieactie met ten minste 600 conversies binnen 30 dagen.

Als u het model wilt blijven gebruiken, moet u voldoen aan de huidige minimale conversiedrempel voor de afgelopen 28 dagen:

• 400 conversies per conversietype met een padlengte van twee of meer interacties
    EN
  • 10.000 paden in de geselecteerde rapportageweergave (ongeveer equivalent aan 10.000 gebruikers, hoewel één gebruiker meerdere paden kan genereren)

Data-driven-attributie instellen

Als u een Google Analytics 360-gebruiker bent en rechten voor bewerken bezit, ziet u hier hoe u data-driven-attributie inschakelt voor een van uw accountweergaven:

1. Log in bij Google Analytics.
  2. Klik op Beheerder en ga naar de weergave waarvoor u data-driven-attributiemodellen wilt inschakelen.
  3. Klik op Instellingen weergeven.
  4. Vink onder Modelleringsinstellingen het selectievakje Data-driven modellen inschakelen aan.
    Als u deelneemt aan de integratie van Campaign Manager, selecteert u tevens de Floodlight-conversietypen waarvoor u een model wilt maken. U kunt maximaal twintig typen selecteren.
    Select Floodlight conversions
  5. Klik op Opslaan.

Data-driven-attributie begint meteen uw gegevens te analyseren. Uw eerste data-drivenattributiemodel is binnen zeven dagen beschikbaar in uw Attributie-rapporten.