[UA] Over Gegevens importeren

Krijg een uniforme weergave van uw gegevens
Dit artikel gaat over gegevens importeren in Universal Analytics. Ga naar [GA4] Over Gegevens importeren voor meer informatie over gegevens importeren in Google Analytics 4.

Met Gegevens importeren uploadt u gegevens uit externe bronnen en combineert u die met gegevens die u verzamelt via Analytics. Vervolgens kunt u Analytics gebruiken om al uw gegevens te ordenen en te analyseren op een manier die beter bij uw bedrijf past.

In dit artikel:

Waarom 'Gegevens importeren' gebruiken?

Als u verschillende systemen en tools gebruikt om uw bedrijf te runnen, kunt u Analytics gebruiken om deze gegevens op één plaats samen te voegen en te analyseren. Zo kunt u afzonderlijke CRM-gegevens, e-commercegegevens en Analytics-gegevens samenvoegen in één overzicht dat een totaalbeeld van uw bedrijf geeft.

Elk gegevenssysteem dat u gebruikt, produceert zijn eigen gegevensvoorraad. Uw CRM-systeem kan informatie als een loyaliteitspercentage, lifetime value en productvoorkeuren van klanten bevatten. Als u een webuitgever bent, worden in uw contentmanagementtool waarschijnlijk gegevensdimensies, zoals auteur en artikelcategorie, opgeslagen. Als u een e-commercebedrijf bent, maakt u wellicht catalogi voor uw producten, met inbegrip van beschrijvingen, prijzen, stijlen, maten, enz. En (aangezien u dit leest) u gebruikt Analytics hoogstwaarschijnlijk om het verkeer en de prestaties van uw websites, mobiele apps of apparatuur bij te houden. Meestal zijn deze gegevens in hun eigen 'informatiesilo' opgeslagen, niet beïnvloed door of op enige manier verbonden met de gegevens in andere silo's.

Met Gegevens importeren kunt u de door uw offline bedrijfssystemen geproduceerde gegevens samenvoegen met de online gegevens die Analytics verzamelt. Zo kunt u de gegevens organiseren in een uniforme gegevensweergave, en deze analyseren en gebruiken op manieren die beter aansluiten bij uw specifieke en unieke bedrijfsbehoeften. U kunt als webuitgever bijvoorbeeld hits die Analytics verzamelt, samenvoegen met gegevensdimensies die zijn geëxporteerd uit uw CMS- en CRM-systemen, zodat u de relatieve bijdragen van auteurs aan uw site kunt analyseren.

Typen gegevens die u kunt importeren

Met 'Gegevens importeren' kunt u vanaf drie punten in de gegevensverzamelings- en verwerkingsketen informatie uploaden en integreren met uw Analytics-account.

Gegevens voor hits importeren

Met 'Gegevens voor hits importeren' kunt u rechtstreeks hitgegevens in Analytics importeren. Dit biedt een alternatief voor het gebruik van de trackingcode, verzamelings-API, de SDK's voor mobiel of het Measurement Protocol. Voordat geïmporteerde hits worden verwerkt, worden ze eerst toegevoegd aan uw Analytics-property. Daarom worden uw geïmporteerde gegevens mogelijk beïnvloed door acties voor de verwerkingstijd, zoals filters. Omdat u hits importeert, kunnen deze gegevens worden bekeken in alle rapportageweergaven voor de betreffende property (tenzij u een filter gebruikt om ze uit te sluiten voor specifieke dataweergaven).

Met dit importtype kunt u deze gegevenstypen uploaden:

• Terugbetalingsgegevens: uw interne e-commercerapportage afstemmen met Analytics door terugbetalingsgegevens voor e-commerce te importeren.

Uitgebreide gegevens importeren

Door uitgebreide gegevens te importeren, voegt u gegevens toe aan de gegevens die al voor de geselecteerde rapportageweergaven zijn verzameld en verwerkt (of worden verwerkt). Deze uitgebreide gegevens worden doorgaans opgeslagen in een aangepaste dimensie of statistiek. Maar in sommige gevallen wilt u wellicht de reeds verzamelde standaardgegevens overschrijven (u wilt bijvoorbeeld de dimensie 'Bron' of 'Medium' van een campagne importeren).

U kunt deze gegevenstypen uploaden:

• Gebruikersgegevens: segmenten en remarketinglijsten maken waarin geïmporteerde metadata van gebruikers worden opgenomen, zoals een loyaliteitspercentage of totale klantwaarde.
  • Campagnegegevens: uw bestaande niet-Google-campagnecodes uitbreiden en hergebruiken door dimensies voor advertentiecampagnes, zoals bron, te importeren.
  • Geografische gegevens: aangepaste geografische regio's maken, zodat u Analytics-gegevens kunt rapporteren en analyseren op manieren die beter aansluiten bij uw bedrijf.
  • Contentgegevens: content groeperen aan de hand van geïmporteerde metadata over content, zoals auteur, publicatiedatum en artikelcategorie.
  • Productgegevens: betere inzichten in merchandising verkrijgen door metadata van producten, zoals grootte, kleur, stijl of andere productgerelateerde dimensies, te importeren.
  • Aangepaste gegevens: hiermee kunt u aangepaste datasets importeren.

Overzichtsgegevens importeren

Met 'Overzichtsgegevens' kunt u geüploade statistieken in een overzicht weergeven. De geïmporteerde overzichtsgegevens worden toegepast op de geselecteerde rapportageweergaven na verwerking en aggregatie van de verzamelde gegevens. Dit kan nuttig zijn wanneer u enige tijd na de hitverzameling gegevens in groepen ontvangt, want met overzichtsgegevens importeren kunt u uw gegevens aanvullen of updaten zodra nieuwe gegevens beschikbaar komen.

Overzichtsgegevens importeren ondersteunt op dit moment het volgende importtype:

• Kostengegevens: gegevens over klikken, kosten en vertoningen in advertentienetwerken van derden (niet Google) opnemen om een duidelijker beeld van uw uitgaven aan advertenties te krijgen.

Waar vind ik Gegevens importeren?

Data import steps: select your account, then property, then click Data Import.
Gegevens importeren openen

Zo opent u Gegevens importeren:

1. Log in bij Google Analytics.
  2. Klik op Beheerder en ga naar de property waarnaar u de gegevens wilt uploaden.
  3. Klik in de kolom PROPERTY op Gegevens importeren. De pagina Datasets verschijnt.
  4. Selecteer een bestaande dataset of maak een nieuwe set voor uw geïmporteerde gegevens.

Hoe Gegevens importeren werkt

'Gegevens importeren' werkt door tekstbestanden met externe gegevens te uploaden naar een Analytics-property. Deze gegevens worden gewoonlijk geëxporteerd uit een offline bedrijfstool (bijvoorbeeld uw CRM- of CMS-systeem). Voor kleinere hoeveelheden gegevens kunt u het uploadbestand handmatig maken met een teksteditor of spreadsheet.

Met 'Gegevens importeren' voegt u de offline gegevens die u heeft geüpload, samen met de gegevens voor hits die Analytics verzamelt van uw websites, mobiele apps of andere apparaten. Geïmporteerde gegevens kunnen worden gebruikt om uw rapporten, segmenten en remarketingdoelgroepen te verfijnen op manieren die aansluiten bij uw eigen bedrijfsbehoeften en organisatie. Het resultaat is een duidelijker, completer beeld van de online en offline activiteit van uw gebruikers.

Uw gegevens uploaden

U kunt gegevens uploaden via een van de volgende twee methoden:

• In de gebruikersinterface van Analytics gaat u naar Beheerder > (Property) > Gegevens importeren
  • Gebruik de Analytics Management API

De geüploade gegevens worden toegevoegd aan of wijzigen de gegevens die al voor die property zijn verzameld door de JavaScript-trackingcode, de mobiele SDK of het Measurement Protocol.

Hoe 'Gegevens importeren' online en offline gegevens samenvoegt

Wanneer u 'Gegevens importeren' configureert, maakt u een dataset, die een of meer dimensies definieert om te gebruiken als sleutel. 'Gegevens importeren' gebruikt deze sleutel om waarden in de geüploade gegevens te koppelen aan waarden in uw verzamelde gegevens voor hits. De extra gegevens die u uploadt, worden opgeslagen in de dimensies of statistieken die u in de dataset definieert. Dit kunnen standaard of aangepaste dimensies en statistieken zijn. Geïmporteerde gegevens kunnen worden gebruikt in rapporten, remarketingdoelgroepen en andere Analytics-tools in combinatie met standaardgegevens die worden verzameld door de websitetrackingcode, de mobiele SDK of het Measurement Protocol.

Import versus verzameling

Vouw het onderstaande gedeelte uit. Hierin worden enkele voordelen opgegeven van het importeren van gegevens ten opzichte van het verzamelen van gegevens voor hits. Voordelen van Gegevens importeren ten opzichte van hits verzamelen

Analytics verzamelt gegevens op 2 manieren:

• Door hits te verzenden die zijn verzameld door de JavaScript-trackingcode, de mobiele SDK of het Measurement Protocol.
  • Met de functie Gegevens importeren.

Hoewel u de gegevens voor hits kunt aanvullen met aangepaste gegevens door parameters door te geven in de pagina-URL of via de Google Analytics-API, zijn er verschillende redenen waarom dit mogelijk niet de beste aanpak is, waaronder:

• Voor het uitbreiden van gegevens voor hits moet een goed geïnformeerde ontwikkelaar aangepaste code schrijven.
  • De gegevens zijn gevoelig (bijvoorbeeld gebruikersgegevens), dus u kunt ze beter niet in leesbare tekst verzenden.
  • De hoeveelheid gegevens is groot, dus u kunt ze beter niet toevoegen aan elke hit.
  • De gegevens zijn mogelijk niet beschikbaar wanneer de hit plaatsvindt.

U kunt deze problemen verhelpen door gegevens in asynchrone batches te importeren.

Volgende stappen