[UA] Skapa nya segment

I den här artikeln beskriver vi hur du skapar nya segment i Universal Analytics. Information om hur du skapar segment i Google Analytics 4 finns i [GA4] Segmentverktyget.

Använd segmentverktyget för att skapa de enskilda filter som tillsammans utgör ett segment. Tillämpa sedan segmenten på dina rapporter och översikter så att du kan se den aktuella informationen.

Innehåll i artikeln:

Segmentverktygets användargränssnitt

Segmentverktyget.

Med segmentverktyget kan du skapa de filter som ska ingå i segmentet baserat på dimensioner och mätvärden från Analytics. Skapa villkoret för filtret genom att välja en dimension eller ett mätvärde och en jämförelseoperator och ange ett värde. I många fall kan du också välja dataräckvidd (träff, session eller användare). Exempel:

Språk - matchar exakt - "fr"
(dimension - operator - dimensionsvärde)

Intäkter - per användare - > - "100"
(mätvärde - omfattning - operator - mätvärdets värde)

I vissa fall är operatorn underförstådd, till exempel när du använder dimensionen Ålder eller Kön:

Ålder - 18–24 (Ålder=18–24)
(dimension - underförstådd operator - dimensionsvärde)

Ett segment kan bestå av upp till 20 filter.

Dataomfattning

Varje filter i segmentet definierar informationen enligt en eller flera omfattningar:

• Träff: Beteendet under en enstaka åtgärd, till exempel att användare besökte en sida eller startade en video.
  • Session: Beteendet under en enstaka session, till exempel målen som användare slutförde eller intäkterna som de genererade under en session.
  • Användare: Beteendet under alla sessioner i det aktuella datumintervallet (upp till 93 dagar), till exempel målen som användare slutförde eller intäkterna som de genererade under alla sessioner i datumintervallet.
  • Produkt: Beteende som är kopplat till produkter. Endast tillgängligt när du använder ett produktrelaterat mätvärde.

För vissa filter kan du välja omfattning, för andra är den fördefinierad. När du kan välja omfattning visas en eller flera menyer, till exempel:

Villkorsfilter med alternativ för dataomfattning.

När ett filter innehåller flera omfattningar fungerar de tillsammans som i exemplen nedan:

Sessioner där Intäkt per träff > 10

Användare där Intäkt per session > 10

Användare där Intäkt per träff > 10

Omfattning för filterkategorier, dimensioner och mätvärden
Kategori Dimension/mätvärde Omfattning
Demografi Ålder Användare
Kön Användare
Språk Session
Intressegruppskategori Användare
Segment med köpavsikt Användare
Annan kategori Användare
Plats Session

Teknik Alla dimensioner Session

Beteende Sessioner Användare
Dagar sedan senaste session Användare
Transaktioner Träff/Session/Användare
Sessionslängd Session/Användare

Datum för första session Första session Användare

Trafikkällor Alla dimensioner Session/Användare

Förbättrad e-handel Alla dimensioner Användare
Intäkt (mätvärde) Användare + Träff/Session/Användare
Alla dimensioner och mätvärden Utöver Träff/Session/Användare kan du tillämpa en allmän gräns på dessa filter baserat på särskilda köpaktiviteter:
  • utförde en åtgärd
  • lade en produkt i kundvagnen
  • köpte en produkt
Exempel:
Användare som har köpt en artikel OCH vars intäkter var mer än 10

Produktrelaterade mätvärden Produkt

Villkor Alla dimensioner och mätvärden Session/användare
Vissa mätvärden Sessioner/användare + träff, session, användare eller produkt

Sekvenser Alla dimensioner och mätvärden

Session/användare

Observera att Campaign Manager 360 bara har stöd för användarbaserad omfattning.

Vissa mätvärden Sessioner/användare + träff, session, användare eller produkt

Utvärdera filtren

Med OCH-villkor i ett användarfilter måste alla villkor vara uppfyllda i varje enskild träff.

Med OCH-villkor i ett sessionsfilter måste alla villkor vara uppfyllda i en valfri kombination av träffar inom samma session.

Flera värden i samma dimension kopplas samman med ett ELLER-villkor. Exempel:

• Ålder: 18-24 ELLER Ålder: 25-34

Data tas med om den uppfyller något av villkoren.

Flera dimensioner och värden i samma kategori kopplas samman med ett OCH-villkor. Exempel:

• (Demografi/Ålder: 18-24) OCH (Demografi/Kön: Kvinna)

Data tas med om den uppfyller båda villkoren.

Flera mätvärden i samma kategori kopplas samman med ett OCH-villkor. Exempel:

• Beteende: Sessioner > 1 OCH Beteende: Transaktioner per användare > 1

Data tas med om den uppfyller båda villkoren.

Mätvärden och dimensioner i samma kategori kopplas samman med ett OCH-villkor. Exempel:

• E-handel: Intäkt per användare > 10 OCH E-handel: Produkt = T-shirt

Data tas med om den uppfyller båda villkoren.

Filter från flera kategorier kopplas samman med ett OCH-villkor. Exempel:

• Demografifilter OCH Teknikfilter OCH Sekvensfilter

Informationen tas med om den uppfyller alla villkor.

Använda villkor och sekvenser

Villkors- och sekvensfilter baseras också på dimensioner och mätvärden, men har dessutom ytterligare alternativ:

• Med den här typen av filter är du inte begränsad till särskilda kategorier. Du kan skapa filter för valfria dimensioner och mätvärden.
  • Filtren kan inkludera eller exkludera specifik data.
  • Filtren kan innehålla OCH- och ELLER-villkor.
  • När du använder användar- och sessionsbaserade regler i samma filter kopplas de samman med OCH-villkor. Data tas med om den uppfyller båda villkoren.
  • Med sekvensfilter kan du ange om sekvensen börjar med den första användarinteraktionen eller med en valfri användarinteraktion.
  • När du definierar flera steg i ett sekvensfilter kan du ange att ett visst steg kan följa ett annat när som helst eller omedelbart efteråt. Det efterföljande steget kan förekomma under samma session eller i en senare session.

Sessioner kontra Antal sessioner

När du skapar ett segment kan du välja att använda mätvärdet Sessioner i avsnittet Beteende eller dimensionen Antal sessioner i avsnittet Villkor.

Både Sessioner och Antal sessioner anger antalet sessioner på användarnivå, men de skiljer sig åt när det gäller tidsperioden:

• Sessioner anger hur många gånger användare initierade sessioner under det angivna datumintervallet i rapporten. Exempel: Sessioner = 5 eller Sessioner > 5 från 1 januari till 15 januari.
  • Antal sessioner anger hur många gånger användare initierade sessioner under en livstid, där den sista sessionen inträffade under datumintervallet i rapporten (oberoende av om föregående sessioner inträffade under datumintervallet). Exempel: Antal sessioner = 5 avser antalet användare som initierade sin femte session under datumintervallet i rapporten. Antal sessioner > 5 avser antalet användare som initierade sin sjätte session eller senare under datumintervallet i rapporten.

Skapa nya segment

Ta reda på segmentgränserna per användare och per visning. När du når gränserna kan du inte skapa eller importera fler segment.

Du kan inte skapa ett segment som har båda av följande:

Om du försöker skapa ett segment med båda typerna av villkor kan du inte förhandsgranska eller skapa segmentet förrän du tar bort ett av dem.

Om inget av de befintliga segmenten är tillämpligt på informationen du vill analysera kan du skapa nya segment och göra dem breda eller snäva efter behov.

Så här skapar du ett segment:

1. Logga in på ditt Analytics-konto.
  2. Öppna vyn med den data som du vill analysera.
  3. Öppna Rapporter. Du kan börja med vilken rapport som helst.
  4. Klicka på + Lägg till segment …
    Målgruppsöversikt + Lägg till markerat segment.
    … för att öppna segmentlistan.
    segmentlistan.
  5. Klicka på + Nytt segment.
    segmentlistan med + Nytt segment markerat.
    … för att öppna segmentverktyget.
    Segmentverktyget.
  6. Ge segmentet ett namn.
  7. Ställ in filtren för segmentet med hjälp av alternativen i kategorierna.
    Obs! Chrome har implementerat uppdateringar för att öka användarnas integritet genom att reducera detaljnivån för data som finns tillgänglig via webbläsaren. På grund av de här uppdateringarna kan följande fält nu ha begränsad eller ingen tillgänglig data:
    • Varumärke på mobil enhet
    • Produktnamn på mobil enhet
    • Mobiltelefonmodell
    • Indataväljare för mobil
    • Operativsystemsversion
    • Skärmupplösning

När du lägger till filter uppdateras översiktsrutan så att du kan se ungefär hur många användare och sessioner som ingår i segmentet. Uppskattningen baseras på samplad data, och syftet är inte att den exakt ska matcha antalet användare eller sessioner som ingår när du slutligen tillämpar segmentet på rapporten.
    Översikten uppdateras i takt med att du lägger till filter.
  8. När filtren är klara kan du förhandsgranska och testa segmentet.

Klicka på Testa för att se hur stor procentandel av alla användare och sessioner som matchar segmentfiltren.

Klicka på Förhandsgranska för att se hur segmentet påverkar den aktuella rapporten. Om du inte ser informationen som du vill ta med i rapporten kan du redigera segmentet ytterligare och sedan förhandsgranska igen. (Testfunktionen startas automatiskt när du klickar på Förhandsgranska.)
  9. Klicka på Spara när segmentet innehåller exakt den data du vill ha. Segmentverktyget stängs och segmentet tillämpas på rapporterna.

Kopiera och modifiera befintliga segment

Du kan skapa nya segment genom att utgå från befintliga.

Börja till exempel med systemsegmentet Sessioner med konverteringar och kopiera segmentet. Sedan kan du lägga till ytterligare filter för sådant som Land/område och Kampanj, om du vill fokusera på data om länderna där konverteringarna skedde och kampanjerna som ledde till sessioner med konverteringar.

Så här kopierar du ett segment:

1. Öppna segmentlistan och leta reda på segmentet du vill kopiera.
    Segmentlistan med sessioner med konverteringssegment markerade.
  2. Klicka på Åtgärder > Kopiera.
    Segmentlistan, sessioner med konverteringssegment, Åtgärd > Kopiera.
    … för att öppna segmentverktyget med konfigurationen för det aktuella segmentet:
    Standardfilterkonfiguration för sessioner med konverteringssegment.
  3. Ge segmentet ett nytt namn.
  4. Redigera befintliga filter och/eller lägg till nya. Exempel:
    Sessioner med konverteringssegment modifierade för att innehålla filter för Land/område och Kampanj.
    I den ursprungliga konfigurationen innehöll segmentet bara sessioner där antalet slutförda mål var större än noll. Efter en mindre modifiering begränsas segmentet nu till att bara innehålla sessioner som initierades i USA och som är ett resultat av sommarens badklädeskampanj.
  5. Klicka på Spara när du är klar.