Om segment

Isolera och undersök delmängder av informationen.
Innehåll i artikeln:

Inledning

Segment är delmängder av Analytics-data. Ett segment kan till exempel utgöras av de av dina användare som kommer från ett visst land eller en viss ort. Ett annat segment kan utgöras av användare som köper en viss produktserie eller som besöker en viss del av din webbplats.

Med hjälp av segment kan du isolera och analysera dessa delmängder av data så att du kan undersöka och svara på olika trender i verksamheten. Om du till exempel upptäcker att användare från en viss geografisk region inte längre köper en produktserie i samma utsträckning som tidigare kan du ta reda på om en konkurrent erbjuder samma typ av produkter till lägre pris. Om det visar sig att så är fallet kan du svara genom att erbjuda en trogen kund-rabatt för dessa användare så att priset blir lägre än hos konkurrenten.

Du kan också använda segment som grund för målgruppen. Du kanske vill skapa ett segment med användare som besöker dina sidor med herrkläder och rikta in dig på enbart dessa användare (din målgrupp) med en remarketingkampanj som fokuserar på nya artiklar som du lägger till på dessa sidor. Läs mer

Typer av segment

Ett segment utgörs av en eller flera icke-förstörande filter (filter som inte förändrar underliggande data). Dessa filter isolerar delmängder av användare, sessioner och träffar:

• Exempel på delmängd av användare: Alla användare som tidigare har köpt en produkt, alla användare som har lagt till artiklar i kundvagnen men inte slutfört köpet.
  • Exempel på delmängd av sessioner: Alla sessioner som härrör från kampanj A, alla sessioner som inbegrep ett köp.
  • Exempel på delmängder av träffar: Alla träffar där intäkterna är över 100 kronor

Du kan inkludera filter för användare, sessioner och träffar i samma segment.

Analytics användarmodell illustrerar hur segmenten mappas i Analytics datahierarki:

• Användare: Människor interagerar med din egendom (exempelvis din webbplats eller app)
  • Sessioner: Interaktioner av enstaka användare grupperas i sessioner.
  • Träffar: Interaktioner under en session kallas träffar. Träffar inbegriper interaktioner som sidvisningar, händelser och transaktioner.

En enskild användare kan ha flera sessioner och varje session kan ha flera träffar.

ANVÄNDARE
session session session
träff träff träff träff träff träff träff träff träff

Använda segment

Segmenten används i rapporterna tills du tar bort dem. Du kan använda upp till fyra segment samtidigt och jämföra unik data sida vid sida i rapporterna.

Förutom att analysera data med segment kan du använda dem för att skapa målgrupper.

Analytics innehåller fördefinierade segment (systemsegment) som du kan använda direkt eller kopiera och redigera för att skapa nya anpassade segment. Du kan även skapa helt egna segment. Dessutom kan du importera segment från Lösningsgalleriet i Analytics, en kostnadsfri marknadsplats där Analytics-användare delar med sig av segment och andra lösningar som de har skapat.

Definiera segment och ange räckvidd

Du baserar segment på dimensioner och mätvärden i dina Analytics-rapporter, som till exempel:

• Användartyp matchar exakt ”Återkommande användare”
  • Land/område matchar exakt ”Sverige”
  • Konverteringsfrekvens för e-handel > ”0,2 %”

Förutom att identifiera alla dimensioner och mätvärden för enskilda filter i ett segment kan du även ange omfattningen av data för ett filter. Det finns tre olika typer av räckvidd:

• Träff: Beteendet under en enstaka åtgärd, till exempel att användarna besökte en sida eller startade en video.
  • Session: Beteendet under en enstaka session, till exempel målen som användarna slutförde eller intäkterna som de genererade under en session.
  • Användare: Beteendet under alla sessioner i det aktuella datumintervallet (upp till 93 dagar), till exempel målen som användarna slutförde eller intäkterna som de genererade under alla sessioner i datumintervallet.

Du kan också använda segmentverktyget om du vill definiera komponentfilter för ett segment.

Begränsningar för segment

Segment som du skapar eller importerar omfattas av följande begränsningar:

Totalt antal segment

• 1 000 per användare för segment som kan tillämpas/redigeras i alla vyer (Segmentets tillgänglighet: Jag kan tillämpa/redigera segment i alla vyer).
  • 100 per användare per vy för segment som kan tillämpas/redigeras endast av den användaren och endast i den vyn (Segmentets tillgänglighet: Jag kan tillämpa/redigera segment i den här vyn).
  • 100 per vy för segment som kan tillämpas/redigeras av alla användare i den vyn (Segmentets tillgänglighet: Både användare med skrivbehörighet och jag kan tillämpa/redigera segment i den här vyn).

Till exempel:

En användare kan ha

• 1 000 segment som kan användas/redigeras i valfri vy, plus
  • 100 segment som kan tillämpas/redigeras endast av användaren och endast i vy A, plus
  • 100 segment som kan tillämpas/redigeras endast av användaren och endast i vy B.

En vy kan ha

• 100 segment som kan tillämpas/redigeras endast av användaren och endast i den vyn
  • 100 segment som kan tillämpas/redigeras av alla användare endast i den vyn.

När maxgränserna har nåtts kan du inte skapa eller importera fler segment.

Dessa begränsningar gäller inte systemsegment.

Segment tillämpade på rapporter

Högst fyra segment kan tillämpas samtidigt på rapporterna.

Datumintervall

Med användarbaserade segment kan du ange ett datumintervall på högst 93 dagar i rapporterna. Om datumintervallet redan har angetts till fler än 93 dagar, återställs det till 93 dagar från startdatumet när du skapar ett användarbaserat segment.

Segment som baseras på Datum för första session är begränsade till ett datumintervall på högst 31 dagar.

Databegränsningar för användarbaserade segment

Som anges ovan får datumintervallet för användarbaserade segment högst vara 93 dagar. Under de 93 dagarna rapporterar Analytics endast de 1 000 första sessionerna för varje användare. Sessionsantal som överstiger 1 000 under en 93-dagarsperiod är vanligtvis en indikation på trafik som inte genereras manuellt.

Flerkanalstrattar

Använd inte segment tillsammans med rapporter om flerkanalstrattar. Använd konverteringssegment i stället.

Google Ads-kostnadsdata

Google Ads-kostnadsdata fungerar inte tillsammans med segment. Om du tillämpar ett segment på en Google Ads-rapport som innehåller kostnadsdata visas alla kostnadsdatavärden som noll.

Nästa steg