[UA] Om funktionen User-ID

Koppla flera enheter, sessioner och engagemangsdata till samma användare.
Den här artikeln handlar om hur User-ID fungerar i Universal Analytics. Information om hur användare identifieras i Google Analytics 4 hittar du i [GA4] Rapportidentitet.

Med User-ID kan du koppla ett fast id för en enstaka användare till användarens engagemangsdata från en eller flera sessioner som har initierats från en eller flera enheter.

I Analytics tolkas varje unikt användar-id som en separat användare, vilket innebär att du får en mer exakt beräkning av antal användare i dina rapporter.

När du skickar ett id och relaterad data från flera sessioner till Analytics ger rapporterna dig en mer enhetlig helhetsbild av användarens relation till ditt företag.

Innehåll i artikeln:

Så fungerar User-ID

User-ID gör det möjligt att koppla en eller flera sessioner (och aktiviteten i sessionerna) till ett unikt och fast id som du skickar till Analytics.

För att implementera User-ID måste du kunna generera egna unika id:n, tilldela användare ett id och inkludera dessa id:n när du skickar data till Google Analytics.

Du kan till exempel skicka de unika id:n som genereras av ditt eget autentiseringssystem till Analytics som värden på User-ID. Allt engagemang, som klick på länkar eller navigering på sidor eller skärmar, som sker när ett unikt id är tilldelat kan skickas och kopplas i Analytics via User-ID.

I en implementering av Analytics utan User-ID räknas en unik användare varje gång ditt innehåll används från en annan enhet och för varje ny session. Ett exempel: En sökning på en telefon en dag, ett köp på en bärbar dator tre dagar senare och en kundtjänstbegäran på en surfplatta en månad senare räknas som tre unika användare i en standardimplementering av Analytics – även om alla dessa åtgärder sker när användaren var inloggad på ett konto. Även om du kan samla in data om alla dessa interaktioner och enheter kan du inte fastställa om de har med varandra att göra. Det enda du ser är oberoende datapunkter.

När du implementerar User-ID kan du identifiera relaterade åtgärder och enheter och koppla samman dessa till synes oberoende datapunkter. Samma sökning på en telefon, köp på en bärbar dator och återengagemang på en surfplatta som tidigare såg ut som tre orelaterade åtgärder på orelaterade enheter kan nu tolkas som en enskild användares interaktioner med ditt företag.

Sessionssammanslagning

Sessionssammanslagning är en User-ID-inställning som du kan använda för att koppla ett id till träffar som samlas in innan ett User-ID tilldelas.

Läs mer

Nästa steg

För att konfigurera User-ID måste du aktivera funktionen i ditt Analytics-konto (rollen Redigerare krävs) och ändra spårningskoden. Läs mer

Du kan verifiera din konfiguration genom att kontrollera informationen i rapporten Täckning för User-ID.

Relaterade resurser

Se utvecklardokumentationen för mer information om hur du lägger till User-ID i din spårningskod.