Vanliga problem med rapporter för visualisering av trattar och målflöden

När du granskar rapporterna Visualisering av trattar och Målflöde kan du upptäcka vissa avvikelser. I tabellen nedan kan du se några av de viktigaste egenskaperna hos de båda rapporterna och varför det kan förekomma avvikelser. I allmänhet är rapporten Målflöde mer flexibel och speglar mest rättvisande användarnas väg innan de slutför ett destinationsmål.

Visualisering av trattar Målflöde

Slingor

Vad händer om någon väljer vägen /steg1 > /steg2 > /steg1?

Rapporten Visualisering av trattar visar bara en session i varje steg i tratten. Om en användare ser samma steg två gånger, antingen genom att gå tillbaka dit från ett annat steg eller uppdatera sidan/skärmen, visas den andra sessionen som en utgång till sidan/skärmen för det steget.

I vårt exempel skulle du se en session på /steg1, en session på /steg2 och en utgång från /steg2 till /steg1.

Rapporten Målflöde visar slingor. Om en användare går tillbaka eller uppdaterar en viss sida/skärm ser du två sid-/skärmvisningar. (Du kan behöva öka detaljnivån för att se fler kopplingar.)

I vårt exempel skulle du se en sidvisning från /steg1 till /steg2 och sedan en slinga till /steg1.

Fylla upp steg i tratten

Vad händer om någon hoppar över ett av stegen i tratten?

Rapporten Visualisering av trattar fyller upp överhoppade steg mellan steget där användaren kom in i tratten och steget där användaren lämnade den.

Anta till exempel att tratten har definierats som /steg1 > /steg2 > /steg3 > mål, och att en användare går från /steg2 till målet och hoppar över /steg1 och /steg3. I rapporten Visualisering av trattar skulle du se en ingång till /steg 2, en fortsättning till /steg 3 och en fortsättning till mål.

Rapporten Målflöde fyller inte upp steg på det här sättet. I den rapporten ser du flöden från den ursprungliga dimensionen till det första steg som användaren såg i tratten. Det kan hända att vissa flöden hoppar över ett steg helt och hållet.

Ordning på stegen i tratten

Speglar rapporten i vilken ordning användarna visade stegen i tratten?

Nej. Ordningen i vilken användarna visade stegen framgår inte av rapporten Visualisering av trattar. Analytics analyserar varje session, kontrollerar om ett visst steg visades och ökar det steget med 1 i rapporten Visualisering av trattar.

Ingången till tratten tilldelas alltid det steg längs vägen som fanns överst i tratten (dvs. steget med lägst nummer) även om användaren i själva verket kom in i tratten längre ned. Utgången från tratten tilldelas alltid det steg längs vägen som fanns underst i tratten (steget med högst nummer), även om användaren i själva verket lämnade tratten högre upp. Det är därför du kan komma att se ingångar från eller utgångar till oväntade sidor/skärmar.

Anta att tratten definieras som /steg1 > /steg2 > /steg3.html > mål.html. En användare valde följande väg under sessionen: /xyz > /steg3 > /steg2 > /abc. Rapporten Visualisering av trattar visar en ingång från /xyz till /steg2, en fortsättning till /steg3 och en utgång från /steg3 till /abc.

Ja. Om vi fortsätter med exemplet i kolumnen Visualisering av trattar, skulle rapporten Målflöde visa en ingång till /steg3 från den ursprungliga dimensionen, en slinga till /steg2 och en utgång (”red waterfall”) från /steg2 till /abc.

Information om tidigare resultat

Om jag lägger till en ny tratt i ett mål eller ändrar en befintlig tratt, kan jag då se tidigare information om den tratten?

Nej. Rapporten Visualisering av trattar visar bara information framåt i tiden, inte retroaktiv data.

Ja. Rapporten Målflöde visar retroaktiv data.

100 % utgångsfrekvens eller fortsättningsfrekvens

Varför ser jag ibland 100 % utgångsfrekvens från ett steg eller 100 % fortsättningsfrekvens?

I rapporten Visualisering av trattar kan det hända att du ser en utgångsfrekvens på 100 % från det första steget, eller en fortsättningsfrekvens på 100 % om flera steg innehåller samma sidor eller skärmar. Tänk på att du kan använda reguljära uttryck i steg i tratten. Om det första steget exempelvis är startsidan, d.v.s. ”/” matchar det alla sidor som innehåller eller börjar med ”/”. I detta exempel får du en utgångsfrekvens på 100 % från det första steget. Du kan åtgärda problemet genom att ändra det reguljära uttryck som du använder i stegen i tratten.

Rapporten Målflöde visar sid-/skärmvisningar för varje steg i tratten. Det innebär att du sällan eller aldrig bör se en utgångs- eller fortsättningsfrekvens på 100 %.

Avancerad segmentering

Kan jag visa tratten för ett visst sessionssegment?

Nej. Rapporten Visualisering av trattar saknar stöd för avancerad segmentering.

Ja. Rapporten Målflöde har stöd för avancerad segmentering. Du kan använda ett standardsegment eller anpassat segment åt gången i rapporten. Dessutom kan du använda dimensionsväljaren högst upp till vänster i rapporten om du vill segmentera rapporten efter en annan dimension.

Datumjämförelse

Kan jag jämföra två datumintervall?

Funktionen för datumjämförelser i rapporten Visualisering av trattar visar skillnaden mellan den totala konverteringsfrekvensen för ett specifikt mål, men den visar inte skillnaden mellan olika steg i tratten.

Ja. Med kalenderfunktionen i rapporten Målflöde kan du jämföra två datumintervall för alla steg i tratten.

Obligatoriskt första steg

Vad händer om jag markerar det första steget i tratten som obligatoriskt i inställningarna?

Det obligatoriska första steget används bara på rapporten Visualisering av trattar. När du markerar ett första steg som obligatoriskt visar rapporten Visualisering av trattar bara målkonverteringar som passerar igenom det obligatoriska steget. Övriga sessioner tas helt enkelt bort från rapporten.

Om du ser en konverteringsfrekvens i andra rapporter men ingen konverteringsfrekvens i rapporten Visualisering av trattar, tyder det på att användarna inte valde det obligatoriska steget vid sessioner som ledde till konvertering.

Det obligatoriska första steget tas inte i beaktande i rapporten Målflöde. Om en användare till exempel hoppar över det första steget, visas ett flöde från den ursprungliga dimensionen till det andra steget.

Total konverteringsfrekvens

Varför visar rapporterna olika konverteringsfrekvens?

Konverteringsfrekvensen i rapporten Visualisering av trattar avser antalet sessioner som slutförde målet dividerat med antalet sessioner som kom in i tratten. Antalet sessioner som kom in i tratten kan vara mindre än det totala antalet sessioner på webbplatsen. Du kan beräkna det totala antalet sessioner som kom in i tratten genom att addera värdena i fetstil till vänster i varje steg.

Kom ihåg att om det första steget är obligatoriskt påverkar detta hur många användare som kommer in i tratten och slutför målet enligt rapporten Visualisering av trattar.

Konverteringsfrekvensen i rapporten Målflöde beräknas på samma sätt som för andra Analytics-rapporter, d.v.s. antalet sessioner som slutförde målet dividerat med det totala antalet sessioner på webbplatsen.

Dataurval

När sker urvalet av informationen i rapporten?

Rapporten Visualisering av trattar visar upp till 50 000 unika vägar per dag. Om det finns fler än 50 000 unika vägar per dag, kan texten (annat) visas i rapporten.

Rapporten Målflöde använder ett urval som baseras på 100 000 sessioner. Du kan minska effekterna av urvalet genom att pröva ett snävare datumintervall.

Dataaktualitet

När kan jag förvänta mig att det visas data i rapporten?

Informationen i rapporten Visualisering av trattar bör uppfylla normala krav på dataaktualitet. För standardkonton kan det ta upp till 24 timmar och för 360-konton 4 timmar att hämta information.

Rapporten Målflöde har vanligtvis längre eftersläpning. Det kan hända att rapporten inte visar information från innevarande dag, vare sig för standardkonton eller 360-konton.

Slutförda mål flera gånger under samma session

Registreras ett nytt mål varje gång en användare slutför samma mål under en och samma session?

Nej. Varje mål registreras en gång per session.

Nej. Varje mål registreras en gång per session.

I tabellen under diagrammet visas antalet sessioner där varje steg slutfördes.

Unika sid-/skärmvisningar

Varför matchar inte antalet slutförda mål alltid antalet unika sid- eller skärmvisningar?

Mål är en siffra på hur många sessioner som har nått en viss sida/skärm eller grupp med sidor/skärmar. Detta kanske inte stämmer exakt överens med antalet unika sid- och skärmvisningar. Anta till exempel att användaren besökte /index > /steg1 > /tack > /tack/bekräftelse, och att du definierade målet som /tack med rubrikmatchning eller matchning av reguljära uttryck. I vårt exempel finns det två unika sidvisningar för /tack och ett slutfört mål.

För webbvisningar bestäms antalet unika sidvisningar av kombinationer av URI:n och sidnamnet. Om du till exempel har URI:n /tackbekräftelse med namnen ”Tack” och ”Bekräftelse” registreras två unika sidvisningar, men bara ett mål.

(Samma)

Typer av mål

Kan jag skapa trattar för alla typer av mål?

Nej, du kan bara skapa trattar för destinationsmål. För närvarande fungerar trattar inte med andra typer av mål.

(Samma)