[UA] Verschil tussen instappunten en sessies

Informatie over waarom het aantal instappunten in uw rapporten kan verschillen van het aantal sessies.
Dit artikel gaat over instappunten en sessies in Universal Analytics. Ga naar [GA4] In- en uitstappunten voor informatie over in- en uitstappunten in Google Analytics 4.

In het kort

Analytics berekent instappunten op een andere manier dan sessies. Hoewel u misschien verwacht dat het aantal instappunten gelijk is aan het aantal sessies, staan er mogelijk verschillende waarden in uw rapporten.

Instappunten worden verhoogd met de eerste paginaweergave- of schermweergavetreffer van een sessie, terwijl sessies worden verhoogd met de 1e hit in een sessie, ongeacht het hittype. Hierdoor kan er een verschil ontstaan tussen het aantal instappunten en het aantal paginaweergaven of schermweergaven voor property's waarbij de 1e hit in een sessie een gebeurtenis-hit kan zijn.

Dit verschil treedt op wanneer u instappunten rechtstreeks vergelijk met sesies of wanneer u in sommige rapporten de dimensie Datum gebruikt.

In detail

In dit voorbeeld stapt een gebruiker een website in en navigeert hij of zij naar twee pagina's:

Instap → PaginaA → PaginaB → uitstap

U ziet de volgende gegevens voor de betreffende pagina's:

• PaginaA: 1 instappunt, 1 sessie, 1 paginaweergave
  • PaginaB: 0 instappunten, 0 sessies, 1 paginaweergave

De gebruiker is ingestapt op PaginaA (die ook wordt meegeteld als paginaweergave). De gebruiker bezocht daarna PaginaB voordat de site werd verlaten en de sessie werd beëindigd.

Als de 1e hit van de sessie een gebeurtenis-hit in plaats van een paginahit is, ziet de sessie er mogelijk zo uit:

Instap → gebeurtenis 1 (gekoppeld aan PaginaB via paginaparameter) → PaginaA → PaginaB → uitstap

U ziet dan dat de volgende gegevens aan elke pagina in uw rapporten zijn gekoppeld:

• PaginaA: 1 instappunt, 0 sessies, 1 paginaweergave
  • PaginaB: 0 instappunten, 1 sessie, 1 paginaweergave

In dit voorbeeld is de gebruiker de site ingestapt en heeft deze meteen een Analytics-gebeurtenis geactiveerd die werd gehost op PaginaB (zoals de ontwikkelaar heeft gedefinieerd met de paginaparameter dl). Hoewel de gebeurtenis werd gehost op PaginaB, is het toch een gebeurtenis-hit en geen paginahit, dus Analytics kan het instappunt niet toeschrijven aan PaginaB. Het instappunt wordt gewoon toegeschreven aan PaginaA, omdat de eerste paginahit tijdens de sessie naar Analytics wordt gestuurd wanneer de gebruiker eerst naar PaginaA gaat nadat de gebeurtenis is geactiveerd.

Nu kijken we naar een andere situatie om het verschil met het vorige voorbeeld te illustreren. In het volgende voorbeeld is er sprake van een gelijk aantal instappunten en pagina- of schermweergaven als een gebeurtenis-hit en de 1e paginahit voor de sessie plaatsvinden op dezelfde pagina:

Instap → gebeurtenis (gekoppeld aan PaginaA via paginaparameter) → PaginaA → PaginaB → uitstap

De volgende gegevens worden weergegeven in uw rapporten:

• PaginaA: 1 instappunt, 1 sessie, 1 paginaweergave
  • PaginaB: 0 instappunten, 0 sessies, 1 paginaweergave

Hier is de gebeurtenis-hit afkomstig van PaginaA. PaginaA is ook de 1e pagina die een paginahit heeft gestuurd. Het instappunt en de sessie worden daarom toegeschreven aan dezelfde pagina in die sessie.

Als u een sessie met nul pagina- of schermhits heeft, zijn er mogelijk meer sessies dan instappunten. Als er geen pagina- of schermhits worden gestuurd, kan Analytics geen instappunten voor uw rapporten tellen.

In dit voorbeeld zijn er maar 2 hits in de sessie en zijn beide hits gebeurtenis-hits:

Instap → gebeurtenis 1 → gebeurtenis 2 → Uitstap

Er zijn dus nul instappunten en nul paginaweergaven in uw rapporten:

• 0 instappunten, 1 sessie, 0 paginaweergaven

Dit kan met uw gegevens gebeuren als u een segment in uw rapporten maakt dat nul paginaweergaven bevat en dit daarna toepast op een aantal andere rapporten, zoals een aangepast rapport of rapport Gebeurtenissen.