Verschil tussen instappunten en sessies

Informatie over waarom het aantal instappunten in uw rapporten kan verschillen van het aantal sessies.

In het kort

Analytics berekent instappunten op een andere manier dan sessies. Hoewel u mogelijk verwacht dat het aantal instappunten gelijk is aan het aantal sessies, is het mogelijk dat er verschillende waarden worden weergegeven in uw rapporten.

Instappunten worden verhoogd met de eerste paginaweergave- of schermweergavetreffer van een sessie, terwijl sessies worden verhoogd met de eerste treffer in een sessie, ongeacht het type treffer. Hierdoor kan er een verschil ontstaan tussen het aantal instappunten en het aantal paginaweergaven of schermweergaven voor property's waarbij de eerste treffer in een sessie een gebeurtenistreffer kan zijn.

Dit verschil treedt op wanneer u instappunten rechtstreeks vergelijk met sesies of wanneer u in sommige rapporten de dimensie Datum gebruikt.

In detail

In dit voorbeeld stapt een gebruiker een website in en navigeert hij of zij naar twee pagina's:

Instap → PaginaA → PaginaB → uitstap

U ziet de volgende gegevens voor de betreffende pagina's:

• PaginaA: 1 instappunt, 1 sessie, 1 paginaweergave
  • PaginaB: 0 instappunten, 0 sessies, 1 paginaweergave

De gebruiker is ingestapt op PaginaA (die ook wordt meegeteld als paginaweergave). De gebruiker bezocht vervolgens PaginaB voordat de site werd verlaten en de sessie werd beëindigd.

Als de eerste treffer van de sessie een gebeurtenistreffer in plaats van een paginatreffer is, ziet de sessie er mogelijk als volgt uit:

Instap → gebeurtenis 1 (gekoppeld aan PaginaB via paginaparameter) → PaginaA → PaginaB → uitstap

U ziet dan dat de volgende gegevens aan elke pagina in uw rapporten zijn gekoppeld:

• PaginaA: 1 instappunt, 0 sessies, 1 paginaweergave
  • PaginaB: 0 instappunten, 1 sessie, 1 paginaweergave

In dit voorbeeld is de gebruiker de site ingestapt en heeft deze meteen een gebeurtenis geactiveerd die werd gehost op PaginaB (zoals door de ontwikkelaar is gedefinieerd met de paginaparameter 'dl'). Hoewel de gebeurtenis werd gehost op PaginaB, betreft het nog altijd een gebeurtenistreffer en geen paginatreffer, waardoor Analytics het instappunt niet kan toeschrijven aan PaginaB. Het instappunt wordt gewoon toegeschreven aan PaginaA, omdat de eerste paginatreffer tijdens de sessie naar Analytics wordt verzonden wanneer de gebruiker als eerste naar PaginaA gaat nadat de gebeurtenis is geactiveerd.

Laten we nu eens naar een andere situatie kijken om het verschil met het vorige voorbeeld te illustreren. In het volgende voorbeeld is er sprake van een gelijk aantal instappunten en pagina- of schermweergaven als een gebeurtenistreffer en de eerste paginatreffer voor de sessie plaatsvinden op dezelfde pagina:

Instap → gebeurtenis (gekoppeld aan PaginaA via paginaparameter) → PaginaA → PaginaB → uitstap

De volgende gegevens worden weergegeven in uw rapporten:

• PaginaA: 1 instappunt, 1 sessie, 1 paginaweergave
  • PaginaB: 0 instappunten, 0 sessies, 1 paginaweergave

De gebeurtenistreffer is hier verzonden vanaf PaginaA. PageA was ook de eerste pagina die een paginatreffer heeft verzonden. Het instappunt en de sessie worden daarom toegeschreven aan dezelfde pagina in die sessie.

Als u een sessie met nul pagina- of schermtreffers heeft, ziet u mogelijk meer sessies dan instappunten. Als er geen pagina- of schermtreffers worden verzonden, kan Analytics geen instappunten voor uw rapporten tellen.

In dit voorbeeld zijn er slechts twee treffers in de sessie en zijn beide treffers gebeurtenistreffers:

Instap → gebeurtenis 1 → gebeurtenis 2 → Uitstap

Er zijn dus nul instappunten en nul paginaweergaven in uw rapporten:

• 0 instappunten, 1 sessie, 0 paginaweergaven

Dit kan met uw gegevens gebeuren wanneer u een segment in uw rapporten maakt dat nul paginaweergaven bevat en dit vervolgens toepast op een aantal andere rapporten, zoals een aangepast rapport of gebeurtenissenrapport.