Kontrollera om automatisk taggning i Google Ads fungerar

Se om du kan använda automatisk taggning i Google Ads på din webbplats och felsök dina inställningar.

Det finns flera fördelar med automatisk taggning i Google Ads. Därför rekommenderar vi att du använder den funktionen i stället för att använda anpassad kampanjtaggning.

Innehåll i artikeln:

Förstå vad automatisk taggning är

Automatisk taggning är en inställning på Google Ads-kontot. När inställningen är aktiv läggs ett Google-klick-id till i slutet av din webbadress, före eventuella fragment (kan också kallas namngivet ankare och anges med tecknet #). Om din webbadress redan innehåller en parameter (anges med ?) föregås gclid av & i stället för ?.

Exempel
  • example.com/foo?a=b&gclid=Tester123#xyz
  • example.com/foo?gclid=Tester123#xyz

Om din webbplats innehåller omdirigeringar är det viktigt att du bevarar webbadressparametern gclid i omdirigeringen. I Google Analytics och gtag.js-taggar förväntas gclid-parametern vara parametern på den översta nivån på sidan där taggarna läses in.

Kontrollera att automatisk taggning fungerar på din webbplats

Innan du konfigurerar funktionen bör du kontrollera att du kan använda automatisk taggning på din webbplats med verktygen för programmerare i Chrome och anvisningarna här.

Om gclid-parametern inte läggs till i dina webbadresser när sidan har lästs in helt är webbplatsen troligen inte konfigurerad för att hantera frågeparametrar på ett sätt som är kompatibelt med automatisk taggning.

1. Öppna en ny flik i Chrome. Öppna Chrome-menyn, klicka på Tools > Developer Tools för att öppna Chrome Developer Tools. Klicka på fliken Network. Där visas nätverksbegäranden (HTTP) för sidan som läses in och som måste öppnas innan sidan läses in.
  2. Kopiera den slutliga webbadressen i Googles Ads.

Obs! Om du använder en slutlig webbadress med en spårningsmall eller anpassade parametrar följer du dessa anvisningar för att få klickadressen (den webbadress kunderna faktiskt klickar på).

Klistra in denna webbadress i adressfältet i Chrome, men läs inte in sidan än. I adressfältet lägger du in en testfrågeparameter för automatisk taggning i Google Ads, t.ex. gclid=TeSter-123. Detta ger den fullständiga webbadressen: http://www.example.com/ ?gclid=TeSter-123.

Om den slutliga webbadressen redan innehåller ett frågetecken (?) följt av en frågeparameter infogar du en &-symbol som prefix före parametern gclid. Till exempel: http://www.example.com/?parameter=1&gclid=TeSter-123.

Om den slutliga webbadressen innehåller en fyrkantstagg (#) lägger du till parametern gclid före fyrkantstaggen. Till exempel: http://www.example.com/?parameter=1&gclid=TeSter-123#bookmark.

3. Läs in webbadressen och se på medan nätverksbegäran läses in.

Gå igenom avsnittet Felsökning nedan och se om du hittar en lösning.

Felsökning

Använd utvecklarverktyg i Chrome som hjälp vid felsökning.

Adressomdirigeringar

1. Aktivera Record i verktygen för programmerare i Chrome (den svarta cirkeln längst ned på fliken Network. Ange den ursprungliga slutliga webbadressen med test-gclid tillagt i adressfältet. Tryck på Enter så att webbadressen läses in.
  2. På fliken Network och panelen Headers till höger klickar du på några av de första listade begärandena. Det är oftast inte typspecifika begäranden (inga filnamnstillägg för bilder eller kod).
  3. Leta efter HTTP-statuskoden 301 eller 302 inuti begäran. Dessa koder anger en omdirigering.
  4. Leta reda på värdet Location i avsnittet Response Headers som anger vart webbläsaren har omdirigerats. (Tänk på att omdirigeringar kan bestå av flera delar. Du kan därför behöva kontrollera flera HTTP-sidbegäranden för att se var gclid går förlorad.)
  5. Om den nya webbadressen inte innehåller parametern för automatisk taggning och värdet du angav tidigare är det troligt att Analytics inte har kunnat lagra gclid-värdet.

I vissa fall kanske du inte ser gclid-parametern i den slutliga målsidesadressen. Men Analytics-koden på föregående sida kanske ändå har skickat den i samband med omdirigeringen. (Det inträffar vanligtvis så snabbt att det inte går att se med blotta ögat.) Du kan kontrollera om gclid skickades av Analytics-koden på en föregående sida genom att kontrollera den collect-begäran som görs på sidan. Klicka på filterikonen och sortera eller sök efter collect-begäranden

1. Öppna fliken Networks i utvecklingsverktyget i Chrome och klicka på begäran i den vänstra rutan.
  2. I rutan Headers till höger, i avsnittet Query Strings Parameters, letar du efter parametern dl i collect-begäranden.
  3. Du bör se gclid=TeSter-123. Om du inte ser det här värdet har gclid-parametern inte kunnat analyseras och lagras i Analytics.

Så här kan du åtgärda ett problem där Analytics-parametern för automatisk taggning tas bort av en omdirigering:

• Försök att uppdatera din Google Ads-måladress till den slutliga webbadressen. Om din måladress till exempel är www.example.com/redirect-page, men den här sidan i själva verket omdirigerar till www.example.com/new-url, använder du den senare adressen som måladress för annonsen.
  • Om omdirigeringen orsakas av en regel på serversidan, kan du pröva att konfigurera om serverinställningarna för att förhindra omdirigeringen. Alla webbservrar är olika, så metoderna kan skilja sig åt. Apache-servrar är till exempel beroende av en htaccess-fil för att konfigurera omdirigeringsregler. Om det inte går att stoppa omdirigeringen kan du konfigurera servern så att den tillåter omdirigeringar som för vidare frågeparametrar (som gclid) från den ursprungliga webbadressen till den slutliga webbadressen. Till exempel: om den slutliga webbadressen med automatisk taggning är: www.example.com/redirecting-page?gclid=TeSter-123 ska omdirigeringen vidarebefordra användaren till www.example.com/new-url?gclid=TeSter-123 när omdirigeringen sker. (Observera att gclid-parametern inte ändras när sidans webbadress ändras.)

Spårningskodfel

Kodavsnittet för Analytics-spårning kan orsaka problem om den inte har konfigurerats på rätt sätt på sidan. Använd verktyget för programmerare i Chrome och leta efter collect-begäran på fliken Network requests. Om collect-begäran inte läses in på sidan är kodavsnittet för Analytics-spårning felaktigt konfigurerat.

Dessutom måste spårningskoden placeras på varje målsida vid Google Ads-spårning.

Mer information finns i artikeln om hur du kontrollerar konfigureringen av webbspårningskoden.

Innehållsramar

Du kan använda Analytics i en HTML-ram som en <iframe>. Underordnade ramar kan dock inte läsa den överordnade ramens webbadress. Därför kan inte Analytics-spårningskoden läsa av värdet för automatisk taggning (gclid) när den är inbäddad i en iframe, även om värdet syns i webbläsarens adressfält för sidan du tittar på.

Det kan du åtgärda genom att installera Analytics på den överordnade sidan. Mer information om hur du ställer in spårning över flera domäner och över flera iframes finns i utvecklarhandboken.

Ändrat skiftläge i webbadresser

Om skiftläget i gclid-värdet för automatisk taggning (gclid) ändras av en omskrivningsmotor för webbadresser på servern kan Analytics inte avgöra vilket Google Ads-klick som är kopplat till sessionen. Det kan till exempel vara att gclid=TeSter ändras till gclid=tester (gemener). Om det finns en gclid-parameter identifieras datan som om den kommer från källan=google och mediet=cpc, men all annan klickspecifik data (som kampanj, annonsgrupp, sökord osv.) visas som (not set) i Analytics-rapporterna.

Lös problemet genom att konfigurera webbservern så att den tillåter alla ej reserverade webbadresstecken, bland annat versaler och specialtecken som - (bindestreck) och _ (understreck). Sådan tecken används i Google Ads för att skapa unika gclid-parametrar för klick.

Längd på gclid-parametern

gclid-värdet kan vara upp till 100 tecken. Kontrollera att dina system för loggning, lagring och dirigering kan hantera gclid-parametrar i denna storlek. Bekräfta att din webbplats inte trunkerar långa gclid-parametrar genom att upprepa ovanstående felsökningssteg med det här värdet: gclid=TeSter-123-ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ-abcdefghijklmnopqrstuvwxyz-0123456789-AaBbCcDdEeFfGgHhIiJjKkLl.

Om du inte kan lösa problemet med hjälp av exemplen i den här artikeln kan du överväga att använda anpassad spårning av kampanjer i stället för automatisk taggning i Google Ads.

Om du ser avvikelser mellan klick och sessioner kan du hitta och åtgärda problemen med felsökningsverktyget för klick kontra sessioner.