Kostnadsdata och verktyget för modelljämförelse

Analysera importerad kostnadsdata med tillskrivningsmodeller.

Om du har importerat Google Ads-kostnadsdata eller annan kostnadsdata till ditt Analytics-konto, visas informationen i nya kolumner i verktyget för modelljämförelse. Kolumnerna visas inte om du inte har importerat kostnadsdata. I kolumnen Utgifter visas de totala utgifterna under det valda datumintervallet.

Välj Konverteringar och CPA eller Konverteringsvärde och avkastning på annonsörsutgifter (ROAS) på rullgardinsmenyn för mätvärden i tabellen. Då visas motsvarande mätvärden för kostnadsdata för de tillskrivningsmodeller du har valt. CPA (kostnad per förvärv) beräknas genom att dividera de totala utgifterna med antalet konverteringar som tillskrivs en kanal enligt en viss modell. ROAS (avkastning på annonsörsutgifter) beräknas genom att dividera konverteringsvärdet (baserat på e-handelsintäkter eller målvärde) med utgifterna för kanalen.

I kolumnen % förändring visas den procentuella skillnaden i det valda mätvärdet enligt varje tillskrivningsmodell. Eftersom ROAS är ett beräknat mätvärde som baseras på konverteringsvärdet, blir den procentuella skillnaden mellan modellerna identisk med skillnaden i konverteringsvärde, och visas därför inte i tabellen.

Procentandelarna i kolumnen % förändring visas med en symbol:

• En grå punkt visar att det inte finns någon identifierbar förändring mellan referens- och jämförelsemodellen. Med andra ord värderas marknadsföringsaktiviteten på samma sätt i båda modellerna.
  • En uppåtriktad pil visar en positiv förändring jämfört med värderingen enligt referensmodellen.
  • En nedåtriktad pil visar en negativ förändring jämfört med värderingen enligt referensmodellen.

Om absolutvärdet för skillnaden mellan tillskrivningsmodellerna är tio procent eller mer, visar pilarnas färg om förändringen är positiv eller negativ.

• Grönt visar en gynnsam förändring till jämförelsemodellens fördel, till exempel lägre CPA enligt jämförelsemodellen. Också en ökning av antalet konverteringar skulle visas med en grön pil.
  • Rött visar en gynnsam ändring till referensmodellens fördel, till exempel högre CPA enligt jämförelsemodellen.

Innebörden av ”0” och ”—” i tabellposterna

Både ”0” och ”—” (långt tankstreck) kan förekomma i kolumnerna Utgifter och Konverteringar.

Kolumnen Utgifter

• ”0,00 kronor”: Kostnadsdata finns tillgänglig för en given kanal, källa, ett givet medium, sökord och så vidare, men de totala utgifterna under det valda datumintervallet är 0 kronor.
  • ”—”: Kostnadsdata finns inte tillgänglig, till exempel om du inte har överfört kostnadsdata eller om kanalen saknar kostnad, som Länkar.

Kolumnen Konverteringar

• ”0,00”: Den valda tillskrivningsmodellen tillskriver inget konverteringsvärde till den aktuella tabellposten under det valda datumintervallet.
  • ”—”: Det finns ingen data om konverteringsvägen för tabellposten.