Over sitesnelheid

Met de rapporten voor sitesnelheid kunt u nagaan hoe snel gebruikers de content kunnen zien en er interactie mee kunnen hebben. U kunt gebieden identificeren die verbetering nodig hebben en ook de schaal van deze verbeteringen bijhouden.

In de rapporten Sitesnelheid worden 3 aspecten van vertraging gemeten:

• Laadtijd van pagina voor een voorbeeld van paginaweergaven op uw site. U kunt de gegevens weergeven voor verschillende dimensies om te kijken hoe snel uw pagina's laden vanuit een groot aantal perspectieven (bijvoorbeeld in verschillende browsers, in verschillende landen). De gegevens zijn beschikbaar in het rapport Paginatiming.
  • Uitvoeringssnelheid of laadtijd van een discrete hit, gebeurtenis of gebruikersinteractie die u wilt bijhouden (bijvoorbeeld hoe snel afbeeldingen laden, de reactietijd voor een druk op de knop). De gegevens zijn beschikbaar in het rapport Gebruikerstiming.
  • Hoe snel de browser het document parseert en beschikbaar maakt voor gebruikersinteractie. Er is geen aanvullende configuratie vereist om deze gegevens te zien. De gegevens zijn beschikbaar in het rapport Paginatiming op de subtabbladen DOM-duur.
In dit artikel vindt u de volgende informatie:

Gegevens over sitesnelheid bekijken

Er zijn geen wijzigingen in de trackingcode nodig om gegevens in de rapporten Paginatiming en Snelheidsuggesties te bekijken. Voor het rapport 'Gebruikerstiming' moeten er wel extra instellingen worden doorgevoerd. Volg de instructies in de Handleiding voor ontwikkelaars.

Bekijk zo de rapporten Sitesnelheid:

1. Log in bij Google Analytics.
  2. Ga naar uw weergave.
  3. Open Rapporten.
  4. Selecteer Gedrag > Sitesnelheid.

Rapport Paginatiming

Met het rapport Paginatiming kunt u gedetailleerde analyses van individuele paginaprestaties uitvoeren. Het rapport bevat de volgende tabbladen en subtabbladen:

• Verkenner: paginagegevens in de context van verschillende primaire en secundaire dimensies
    • Sitegebruik: standaard interactiestatistieken zoals paginaweergaven en bouncepercentages
    • Technisch: netwerk- en serverstatistieken
    • DOM-duur: statistieken over documentparsering
  • Distributie: timingbuckets voor verschillende statistieken
  • Kaartoverlay: geografische gegevens in de context van verschillende primaire en secundaire dimensies
    • Sitegebruik: standaard interactiestatistieken zoals paginaweergaven en bouncepercentages
    • Technisch: netwerk- en serverstatistieken
    • DOM-duur: statistieken over documentparsering

Rapport Snelheidsuggesties

In het rapport Snelheidsuggesties ziet u de snelheid van uw website op basis van statistieken zoals Gem. downloadtijd van pagina (sec) en Gem. serverreactietijd (sec). In het rapport kunt u zien wat u kunt verbeteren op uw site en op specifieke pagina's, waardoor uw pagina's sneller worden geladen.

Met de PageSpeed-tools kunt u ook uw website analyseren en optimaliseren. De tools bevatten ook technieken om de suggesties te implementeren.

Het rapport Gebruikerstiming

Met het rapport Gebruikerstiming kunt u gedetailleerde analyses uitvoeren van prestaties van afzonderlijke bronnen (bijvoorbeeld afbeeldingen, video's of knoppen). Dit rapport bevat de volgende tabbladen:

• Explorer: brongegevens in de context van verschillende primaire en secundaire dimensies
  • Distributie: timingbuckets voor verschillende statistieken
  • Kaartoverlay: geografische gegevens in de context van verschillende primaire en secundaire dimensies

Opmerkingen

• De sitesnelheid bijhouden heeft geen invloed op het bouncepercentage voor uw site.
  • De sitesnelheid kan alleen worden bijgehouden via browsers die de HTML5 Navigation Timing-interface ondersteunen of waarvoor de Google Toolbar is geïnstalleerd. Meestal gaat het hierbij om Chrome, Firefox 7 en hoger, Internet Explorer 9 en hoger, de browser Android 4.0 en hoger, en eerdere versies van Internet Explorer waarin Google Toolbar is geïnstalleerd.
  • De berekening van de gemiddelde paginalaadtijd is in november 2011 gewijzigd. In de gemiddelde paginalaadtijd is nu ook de omleidingstijd opgenomen. Mogelijk ziet u langere paginalaadtijden voor uw site, afhankelijk van het aantal en de betekenis van de omleidingen op uw site. Wanneer u datums vergelijkt, moet u er rekening mee houden dat in de gegevens die vóór november 2011 zijn verzameld, geen omleidingstijden zijn opgenomen.
  • Vanaf november 2011 zijn op veel sites de gemiddelde paginalaadtijden toegenomen. Deze langere laadtijden zijn niet specifiek een snelheidsprobleem voor de sites, maar zijn het gevolg van bugs tijdens de implementatie van de Navigation Timing van Firefox, met name bij hoe de start van de navigatie wordt berekend. Als gevolg hiervan hebben pagina's die in Firefox worden weergegeven, hogere waarden voor gemiddelde omleidingstijd en dus gemiddelde paginalaadtijd. Dit is opgelost als onderdeel van de release van Firefox 9 op 10 december 2011 en wordt tijdens de komende 3 tot 4 weken automatisch geüpdatet voor gebruikers. Als uw site gedurende deze periode met langere paginalaadtijden te kampen heeft, kunt u nagaan of Firefox dit veroorzaakt door de gegevens van de dimensie Browser te checken.
  • Standaard worden de statistieken voor paginatiming afgeleid van een vaste steekproef van 1% van uw gebruikers. Raadpleeg de analytics.js-documentatie voor ontwikkelaars voor meer informatie over hoe u het steekproefpercentage voor sitesnelheid kunt aanpassen.
  • Voor eerdere versies van het rapport 'Sitesnelheid' was vereist dat _trackPageLoadTime aan de trackingcode werd toegevoegd. Op sites met de verouderde aanroep worden de snelheidsgegevens nog altijd op basis van een steekproefpercentage van tien procent verzameld. Deze aanroep wordt in de toekomst echter genegeerd en het steekproefpercentage zal terugvallen naar de standaardinstelling van één procent. U kunt overwegen uw trackingcode te updaten met setSiteSpeedSampleRate(), zodat u een hogere samplingsnelheid kunt instellen.

Gerelateerde bronnen

Documentatie over Gebruikerstiming voor ontwikkelaars: