IP-maskering in Universal Analytics

In Google Analytics 4 is IP-maskering niet nodig omdat IP-adressen niet worden vastgelegd of opgeslagen.

In het kort

Als een klant van Universal Analytics maskering van een IP-adres aanvraagt, kapt Analytics het adres af zodra dit technisch gezien mogelijk is. De IP-maskeringsfunctie in Universal Analytics stelt het laatste octet van IPv4-adressen van gebruikers en de laatste 80 bits van IPv6-adressen in op nullen in het geheugen, vlak nadat ze naar Google Analytics zijn gestuurd. Het hele IP-adres wordt in dit geval nooit naar de schijf geschreven.

Geografische dimensies worden later afgeleid van afgekapte IP-adressen.

In Universal Analytics is maskering van IP-adressen optioneel en wordt dit geïmplementeerd zoals beschreven in het onderstaande gedeelte In detail.

In detail

Analytics biedt de functie anonimize_ip (gtag('config', '<GA_MEASUREMENT_ID>', { 'anonymize_ip': true }) in de gtag.js-bibliotheek, waardoor website-eigenaren kunnen verzoeken om alle IP-adressen van gebruikers te maskeren binnen het product. Deze functie is ontwikkeld zodat eigenaren van sites hun eigen privacybeleid kunnen naleven of, in sommige landen, kunnen voldoen aan aanbevelingen van lokale autoriteiten op het gebied van gegevensbescherming waardoor complete gegevens van IP-adressen misschien niet mogen worden opgeslagen. IP-adressen afkappen/maskeren vindt plaats zodra Google Analytics gegevens krijgt, nog voordat deze worden opgeslagen of verwerkt.

De procedure voor de maskering van IP-adressen in Analytics vindt plaats in 2 stappen in de collectiepipeline: de JavaScript-tag en het collectienetwerk. Deze stappen worden hieronder beschreven.

De JavaScript-tag van Analytics

Als een webbrowser met JavaScript een pagina met de Analytics-tag laadt, worden 2 handelingen asynchroon uitgevoerd: de Analytics-functiewachtrij wordt geladen en verwerkt, en Analytics JavaScript wordt aangevraagd. De functiewachtrij is een JavaScript-matrix waarnaar de verschillende instellings- en collectiefuncties van Analytics worden gepusht. De eigenaar van de site stelt deze functies in tijdens de implementatie van Analytics. De functies omvatten onder meer de specificatie van het Analytics-accountnummer en de daadwerkelijke verzending van paginaweergavegegevens naar Google Analytics voor verwerking.

Als Analytics JavaScript een functie uitvoert vanuit de functiewachtrij waardoor gegevens naar Google Analytics worden gestuurd (deze functie is meestal gtag('config', '<GA_MEASUREMENT_ID>' in de gtag.js-bibliotheek), worden de gegevens als URL-parameters gestuurd bij een HTTP-verzoek voor http://www.google-analytics.com/collect. Als de functie voor maskering wordt aangeroepen vóór de functie voor paginatracking, wordt een aanvullende parameter aan het pixelverzoek toegevoegd. De parameter voor IP-maskering ziet er zo uit:

&aip=1

Het Analytics-collectienetwerk

Het Analytics-collectienetwerk is een verzameling servers die 2 belangrijke services biedt: de levering van gtag.js (Analytics JavaScript) en de verzameling van gegevens die worden verstuurd via verzoeken voor /collect.

Als er een verzoek voor gtag.js binnenkomt, bevat dit aanvullende informatie in de HTTP-verzoekheader (zoals het type browser dat wordt gebruikt) en de TCP/IP-header (zoals het IP-adres van de aanvrager).

Zodra er een verzoek binnenkomt, wordt dit in het geheugen bewaard voor afkapping. Als de parameter &aip=1 is gevonden in de verzoek-URL, wordt het laatste octet van het IP-adres van de gebruiker ingesteld op nul terwijl het nog in het geheugen zit. Het IP-adres 12.214.31.144 wordt bijvoorbeeld gewijzigd in 12.214.31.0. (Als het IP-adres een IPv6-adres is, worden de laatste 80 bits van de in totaal 128 bits ingesteld op nul.) Pas na dit afkappingsproces wordt het verzoek opgeslagen op de harde schijf zodat het kan worden verwerkt. Als de IP-afkappingsmethode wordt gebruikt, wordt nooit het hele IP-adres op de harde schijf opgeslagen, omdat de afkapping vlak nadat het verzoek is binnengekomen al in het geheugen plaatsvindt.