IP-osoitteiden piilottaminen Universal Analyticsissa

Google Analytics 4:ssä IP-osoitteiden piilottaminen ei ole välttämätöntä, sillä IP-osoitteita ei kirjata tai tallenneta.

Lyhyesti

Kun Universal Analyticsin asiakas pyytää IP-osoitteen piilottamista, Analytics katkaisee osoitteen heti, kun se on teknisesti mahdollista. Universal Analyticsin IP-osoitteiden piilotusominaisuus määrittää käyttäjien IPv4-tyyppisten IP-osoitteiden viimeisen oktetin ja IPv6-tyyppisten osoitteiden 80 viimeistä bittiä muistissa nolliksi pian sen jälkeen, kun ne on lähetetty Google Analyticsiin. Tällöin kokonaista IP-osoitetta ei missään vaiheessa kirjoiteta levylle.

Maantieteelliset ulottuvuudet johdetaan myöhemmin katkaistujen IP-osoitteiden pohjalta.

Universal Analyticsissa IP-osoitteen piilottamisen voi ottaa käyttöön alla olevassa Tarkempia tietoja ‑osiossa kuvatulla tavalla.

Tarkempia tietoja

Analytics tarjoaa anonymize_ip-ominaisuuden (gtag('config', '<GA_MEASUREMENT_ID>', { 'anonymize_ip': true }) gtag.js-kirjastossa), jotta verkkosivustojen omistajat voivat pyytää kaikkien käyttäjiensä IP-osoitteiden piilottamista tuotteen sisällä. Tämä ominaisuus auttaa sivuston omistajia noudattamaan omia tietosuojakäytäntöjään tai joissakin maissa paikallisten tietosuojaviranomaisten suosituksia, jotka voivat estää IP-osoitteiden täydellisten tietojen tallennuksen. IP-osoitteiden katkaiseminen/piilottaminen tapahtuu heti, kun Google Analytics on vastaanottanut datan (ennen tallennusta tai käsittelyä).

IP-osoitteiden piilottaminen Analyticsissa tapahtuu datankeruun kahdessa vaiheessa: JavaScript-tagissa ja kokoelmaverkostossa. Näistä vaiheista kerrotaan tarkemmin alla.

Analyticsin JavaScript-tagi

Kun JavaScriptia tukeva selain lataa sivun, jolla on Analytics-tagi, se tekee kaksi asiaa asynkronisesti: se lataa ja käsittelee Analyticsin funktiojonon sekä pyytää Analyticsin JavaScriptia. Funktiojono on JavaScript-taulukko, johon Analyticsin erilaiset määritys- ja keräysfunktiot siirretään. Sivuston omistaja määrittää nämä funktiot Analyticsin käyttöönoton yhteydessä. Funktioita voivat olla esimerkiksi Analytics-tilinumeron määritys ja sivun katseludatan lähetys Google Analyticsiin käsittelyä varten.

Kun Analyticsin JavaScript suorittaa funktiojonossa olevan funktion, joka käynnistää datan lähetyksen Analyticsiin (tämä funktio on tyypillisesti gtag.js-kirjastossa gtag('config', '<GA_MEASUREMENT_ID>'), se lähettää datan URL-parametreina, jotka on liitetty URL-osoitetta http://www.google-analytics.com/collect koskevaan HTTP-pyyntöön. Jos piilotusfunktiota on kutsuttu ennen sivun seurantafunktiota, pikselipyyntöön lisätään toinen parametri. IP-osoitteiden piilotusparametri näyttää tältä:

&aip=1

Analyticsin kokoelmaverkosto

Analyticsin kokoelmaverkosto on palvelimien joukko, jolla on kaksi pääasiallista tehtävää: pitää yllä gtag.js-kirjastoa (Analyticsin JavaScript) sekä kerätä /collect-pyyntöjen kautta lähetettyä dataa.

Saapuva gtag.js-pyyntö sisältää lisätietoja HTTP-pyynnön otsikossa (käytettävän selaimen tyyppi) ja TCP/IP-otsikossa (pyytäjän IP-osoite).

Pyyntö tallennetaan muistiin katkaisua varten heti, kun se saapuu. Jos pyynnön URL-osoitteessa on &aip=1-parametri, käyttäjän IP-osoitteen viimeinen oktetti asetetaan nollaksi, kun tiedot ovat vielä muistissa. Esimerkiksi IP-osoite 12.214.31.144 muutettaisiin muotoon 12.214.31.0. (Jos IP-osoite on IPv6-osoite, viimeiset 80 bittiä 128 bitistä asetetaan nolliksi.) Pyyntö kirjoitetaan levylle käsittelyä varten vasta katkaisun jälkeen. Jos IP-osoitteen katkaisua käytetään, koko IP-osoitetta ei missään vaiheessa kirjoiteta levylle, koska kaikki katkaisuun liittyvät toiminnot tapahtuvat muistissa lähes heti pyynnön vastaanottamisen jälkeen.