Uitgebreide linktoeschrijving

Over uitgebreide linktoeschrijving

U kunt uw pagina's coderen met een uitgebreide functie voor het bijhouden van links waarmee u het volgende kunt doen:

• Afzonderlijke informatie bekijken over meerdere links op een pagina die dezelfde bestemming hebben. Als een pagina bijvoorbeeld twee links bevat die beide naar de pagina Contact leiden, wordt voor elke link afzonderlijke informatie weergegeven.

• Zien wanneer een pagina-element meerdere bestemmingen heeft. Zo zal een knop Zoeken op uw pagina waarschijnlijk naar meerdere bestemmingen leiden.

• Door JavaScript gegenereerde knoppen, menu's en acties bijhouden

Uw pagina coderen voor uitgebreide linktoeschrijving

U kunt Uitgebreide linktoeschrijving implementeren in zowel analytics.js of ga.js.

analytics.js

Voeg de tag toe aan uw trackingcode nadat u een trackingobject heeft gemaakt, zoals geïllustreerd door de rode tekst in het onderstaande voorbeeld:

ga('create', 'UA-XXXX-X');
ga('require', 'linkid', 'linkid.js');
ga('send', 'pageview');

ga.js

Voeg de tag toe aan uw trackingcode, vóór _trackPageview, zoals geïllustreerd door de rode tekst in het onderstaande voorbeeld:

var _gaq = _gaq || [];
var pluginUrl =
 '//www.google-analytics.com/plugins/ga/inpage_linkid.js';
_gaq.push(['_require', 'inpage_linkid', pluginUrl]);

_gaq.push(['_setAccount', 'UA-XXXXXX-Y']);
_gaq.push(['_trackPageview']);

Voor de meest nauwkeurige linktoeschrijving moeten alle links op uw pagina een unieke element-ID hebben.

Uitgebreide linktoeschrijving inschakelen in de rapporten

Nadat u uw trackingcode heeft bijgewerkt, moet u vervolgens uitgebreide linktoeschrijving inschakelen in uw property-instellingen:

1. Klik boven aan een Google Analytics-pagina op Beheerder.
  2. Navigeer naar de property waarvoor u uitgebreide linktoeschrijving wilt gebruiken en klik vervolgens op het tabblad Property-instellingen.
  3. In het gedeelte In-Page analyse selecteert u de optie Uitgebreide linktoeschrijving gebruiken.
  4. Klik op Toepassen.

Uitgebreide linktoeschrijving biedt gedetailleerdere rapporten en verduidelijkt klikken naar dezelfde bestemmingspagina die van meer dan één element op de pagina komen. De extra gegevens gaan echter wel ten koste van de snelheid van het genereren van het rapport, dus schakel deze functie alleen in wanneer u deze echt nodig heeft. U kunt de functie altijd uitschakelen wanneer u deze niet meer nodig heeft.

Waarom u mogelijk een bereik ziet in plaatst van een vast aantal klikken

In Google Analytics wordt een poging gedaan precies te achterhalen op welke elementen van de pagina gebruikers hebben geklikt. Als een element een unieke id heeft, kan met Google Analytics het aantal klikken op dat element worden bepaald. Als een element geen unieke id heeft, wordt met Google Analytics tot maximaal drie niveau's hoger in de DOM-structuur gekeken voor een unieke id (d.w.z. het niveau boven het bovenliggende niveau). Als er nog steeds geen unieke id kan worden gevonden, ziet u een bereik.

Naast elementen die geen unieke id hebben, zijn er andere redenen waarom met Google Analytics niet kan worden geïdentificeerd of gebruikers op pagina-elementen hebben geklikt. In gevallen waar gebruikers op de knop 'Vorige' hebben geklikt, de pagina hebben vernieuwd of direct naar een andere pagina van de site zijn gegaan, zijn er geen klikken die aan pagina-elementen kunnen worden toegekend en wordt in Analytics een bereik weergegeven.

Neem bijvoorbeeld deze navigatie van pagina A naar pagina B:

• Pagina A -> Pagina B, 100 navigaties toegekend aan klikken op het element-ID 1
  • Pagina A -> Pagina B, 200 navigaties toegekend aan klikken op het element-ID 2
  • Pagina A -> Pagina B, 50 navigaties die aan geen enkele element-ID kunnen worden toegekend

In dit geval:

• Element-id 1: 100-150 klikken
  • Element-id 2: 200-250 klikken
  • Elementen zonder id: 0-50 klikken