Uitstappercentage versus bouncepercentage

In het kort

Als u het verschil tussen het uitstappercentage en het bouncepercentage wilt begrijpen voor een bepaalde pagina op uw site, houdt u rekening met de volgende punten:

1. Voor alle paginaweergaven op de pagina is het uitstappercentage het percentage pagina's dat de laatste in de sessie was.
  2. Voor alle sessies die beginnen met de pagina, is het bouncepercentage het percentage waarbij die pagina de enige in de sessie was.
  3. Het bouncepercentage van een pagina is alleen gebaseerd op bezoeken die met die pagina beginnen.

In detail

Een simpel voorbeeld kan dit laatste punt verduidelijken. Uw site bevat pagina's A tot en met C, en er bestaat slechts één sessie per dag met de volgende volgorde van paginaweergave:

• Maandag: pagina A > pagina B > pagina C
  • Dinsdag: pagina B > pagina A > pagina C
  • Woensdag: pagina A > uitstap

Het inhoudsrapport voor pagina A toont drie paginaweergaven en een bouncepercentage van 50%.  U zou misschien denken dat het bouncepercentage 33% is, maar de paginaweergave van dinsdag die is toegewezen aan pagina A wordt niet meegerekend in de berekening van het bouncepercentage. Een bounce is een sessie met slechts één interactie van de bezoeker. De sessiegerichte analyse moet antwoord geven op deze simpele ja/nee-vraag: 'Bevatte deze sessie meer dan één paginaweergave?'Als het antwoord op die vraag 'nee' is, is het belangrijk na te gaan welke pagina betrokken was bij de bounce.  Als het antwoord 'ja' is, is het alleen van belang dat de eerste pagina in de sessie tot andere paginaweergaven heeft geleid.  Om deze reden is het bouncepercentage voor een pagina alleen van betekenis wanneer de sessie in werking wordt gesteld.

Dit voorbeeld kan worden uitgebreid door de statistieken van het uitstap- en bouncepercentage voor een reeks dagen met één sessie op uw site te onderzoeken.

• Maandag: pagina B > pagina A > pagina C > uitstap
  • Dinsdag: pagina B > uitstap
  • Woensdag: pagina A > pagina C > pagina B > uitstap
  • Donderdag:pagina C > uitstap
  • Vrijdag: pagina B > pagina C > pagina A > uitstap

De berekeningen voor het uitstappercentage en het bouncepercentage zijn als volgt:

Uitstappercentage

• Pagina A: 33% (pagina A was opgenomen in 3 sessies, pagina A was de laatste pagina voor uitstap in 1 sessie)
  • Pagina B: 50% (pagina B was opgenomen in 4 sessies, pagina B was de laatste pagina voor uitstap in 2 sessies)
  • Pagina C: 50% (pagina C was opgenomen in 4 sessies, pagina C was de laatste pagina voor uitstap in 2 sessies)

Bouncepercentage:

• Pagina A: 0% (een sessie is begonnen bij pagina A maar dit was geen sessie waarbij één pagina is geladen, dus is er geen bouncepercentage)
  • Pagina B: 33% (het bouncepercentage is lager dan het uitstappercentage, omdat drie sessies met pagina B zijn begonnen, waarvan er één geleid heeft tot een bounce)
  • Pagina C: 100% (er is één sessie met pagina C begonnen en die heeft geleid tot een bounce)