Sitesnelheid interpreteren

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Waar u de statistieken kunt vinden en wat ze betekenen

Rapport 'Paginatiming' > Tabbladen 'Verkenner' en 'Kaartoverlay' > Subtabblad 'Sitegebruik'

• Gem. laadtijd van pagina: de gemiddelde tijd (in seconden) voor het laden van een pagina, vanaf het begin van de paginaweergave (dat wil zeggen: de klik op een paginalink) totdat de pagina volledig is geladen in de browser.

De Gem. laadtijd van pagina bestaat uit twee delen: 1) netwerk- en servertijd en 2) browsertijd. In het gedeelte Technisch van het tabblad Verkenner vindt u details over netwerk- en serverstatistieken. De resterende tijd is de browseroverhead voor het parseren en uitvoeren van Javascript en het weergeven van de pagina.
  • Paginaweergaven: het aantal keren dat de pagina in de geselecteerde periode is bekeken.
  • Steekproef van laadtijd van pagina: het aantal paginaweergaven dat als steekproef is gebruikt om de gemiddelde laadtijd van de pagina te berekenen.
  • Bouncepercentage: het percentage weergaven van een pagina waarbij die pagina tijdens de sessie als enige werd bekeken.
  • Uitstappercentage: het percentage weergaven van een pagina waarbij deze pagina de laatste pagina in de sessie was.
  • Paginawaarde: de gemiddelde waarde van de pagina of reeks pagina's. Paginawaarde = ((transactie-inkomsten + totale doelwaarde) / unieke paginaweergaven voor de pagina of reeks pagina's).

Rapport 'Paginatiming' > tabbladen 'Verkenner' en 'Kaartoverlay' > subtabblad 'Technisch'

• Paginaweergaven: het aantal keren dat de pagina in de geselecteerde periode is bekeken.
  • Gem. laadtijd van pagina: de gemiddelde tijd (in seconden) voor het laden van een pagina, vanaf het begin van de paginaweergave (dat wil zeggen: de klik op een paginalink) totdat de pagina volledig is geladen in de browser.

De Gem. laadtijd van pagina bestaat uit twee delen: 1) netwerk- en servertijd en 2) browsertijd. In het gedeelte Technisch van het tabblad Verkenner vindt u details over netwerk- en serverstatistieken. De resterende tijd is de browseroverhead voor het parseren en uitvoeren van Javascript en het weergeven van de pagina.
  • Gem. omleidingstijd: de tijd die wordt doorgebracht in omleiding voordat de pagina wordt opgehaald. Als er geen omleidingen zijn, is de waarde van deze statistiek hoogstwaarschijnlijk 0.
  • Gem. domeinopzoektijd: de gemiddelde tijd die wordt doorgebracht in DNS-lookup voor deze pagina.
  • Gem. serververbindingstijd: de tijd die nodig is om de gebruiker te koppelen aan uw server.
  • Gem. serverreactietijd: de tijd waarin uw server een gebruikersverzoek beantwoordt, waaronder de netwerktijd van de locatie van de gebruiker naar uw server.
  • Gem. downloadtijd van pagina: de tijd waarin uw pagina wordt gedownload.

U kunt de relatie tussen deze statistieken bekijken in onderstaand diagram:

Rapport 'Paginatiming' > Tabbladen 'Verkenner' en 'Kaartoverlay' > Subtabblad 'DOM-duur'

• Paginaweergaven: het aantal keren dat de pagina in de geselecteerde periode is bekeken.
  • Gemiddelde interactieve documenttijd: de gemiddelde tijd (in seconden) die de browser nodig heeft om het document (DOMInteractive) te parseren, waaronder de netwerktijd van de locatie van de gebruiker naar uw server. Vanaf dat moment kan de gebruiker communiceren met het Document Object Model, zelfs als het nog niet volledig is geladen.
  • Gemiddelde laadtijd van documentinhoud: de gemiddelde tijd (in seconden) die de browser nodig heeft om het document te parseren en uitgestelde en door de parser ingevoerde scripts (DOMContentLoaded) uit te voeren, waaronder de netwerktijd van de locatie van de gebruiker naar uw server. Het parseren van het document is voltooid, het Document Object Model is gereed, maar stylesheets, afbeeldingen en subframes waarnaar wordt verwezen, zijn mogelijk nog niet volledig geladen. Deze gebeurtenis is vaak het beginpunt voor het uitvoeren van Javascript-frameworks, zoals JQuery's onready() callback, enz.
  • Gem. laadtijd van pagina: de gemiddelde tijd (in seconden) voor het laden van een pagina, vanaf het begin van de paginaweergave (dat wil zeggen: de klik op een paginalink) totdat de pagina volledig is geladen in de browser.

De Gem. laadtijd van pagina bestaat uit twee delen: 1) netwerk- en servertijd en 2) browsertijd. In het gedeelte Technisch van het tabblad Verkenner vindt u details over netwerk- en serverstatistieken. De resterende tijd is de browseroverhead voor het parseren en uitvoeren van Javascript en het weergeven van de pagina.

Hier vindt u meer informatie over de API voor navigatietiming en deze specifieke timingeigenschappen.

Als deze statistieken soms langere paginalaadtijden aangeven dan normaal, komt dit door het aantal voorbeelden dat u heeft gemaakt gedurende de door u geselecteerde periode.

Rapport 'Gebruikerstiming' > tabbladen 'Verkenner' en 'Kaartoverlay'

U ziet de volgende statistieken weergegeven per timingcategorie, timingvariabele of timinglabel (die u allemaal opgeeft in uw timingcode).

• Gem. gebruikerstiming: de gemiddelde tijd (in seconden) waarin de getimede code wordt uitgevoerd.
  • Voorbeeld van gebruikerstiming: het aantal gebruikte voorbeelden.

Rapporten 'Paginatiming' en 'Gebruikerstiming' > tabblad 'Distributie'

Dit tabblad bevat timingbuckets waarmee u kunt achterhalen of het grootste deel van uw pagina's/bronnen binnen de grenzen van het acceptabele worden geladen en uitgevoerd. Voor details over de snelheid van een specifieke pagina of bron kunt u details weergeven van het item in het tabblad Verkenner en dan klikken op het tabblad Distributie voor de distributie van laad-/uitvoertijden.

Bij snelheidsanalyse geeft het gemiddelde niet altijd een nauwkeurige indruk, omdat enkele uitschieters die waarde kunnen vertekenen. De distributie van waarden geeft een nauwkeuriger beeld.

Inzichten en reacties

Met het rapport Paginatiming kunt u meten waar laadtijden van uw pagina's van cruciaal belang zijn. U kunt bijvoorbeeld ontdekken dat de doelgroep voor uw site zich bevindt op een geografische locatie waar internetverbindingen over het algemeen langzamer zijn dan optimaal is voor uw pagina's. Of u ontdekt misschien dat de laadtijden voor uw pagina's sterk verschillen voor verschillende browsers. Op basis van deze informatie kunt u zeer gerichte stappen nemen om de prestaties van uw site te verbeteren. Bijvoorbeeld:

• Voor pagina's met lange laadtijden in bepaalde browsers kunt u onderzoeken of er problemen met de browser zijn en pagina's maken die sneller worden geladen in die browser.
  • Als belangrijke geografische gebieden of internetaanbieders lange laadtijden aangeven, kunt u alternatieve pagina's maken die geschikter zijn voor lagere bandbreedtes.
  • Als uw bestemmingspagina's lage snelheden laten zien, kunt u zich richten op het verbeteren van die pagina's die de meeste paginaweergaven genereren.
  • Als de gemiddelde laadtijd te hoog is, kunt u de omvang van het laadtijdprobleem bepalen door de spreiding te onderzoeken over verschillende buckets voor de laadtijd van pagina's.

Wanneer u nadenkt over in welke gebieden u de snelheid gaat verhogen, richt u dan eerst op langzaamste snelheidsstatistieken (degene met hoge waarden voor laadtijden). Bijvoorbeeld in het geval van:

• Hoge gem. omleidingstijd: analyseer of de omleidingen noodzakelijk zijn. Controleer ook uw bronnen om te zien of een specifieke verwijzende URL een hoge omleidingswachttijd veroorzaakt.
  • Hoge gem. domeinopzoektijd: overweeg uw DNS-provider te wijzigen voor consistente en lagere reactietijden.
  • Hoge gem. serverreactietijd: verlaag de back-end-verwerkingstijd of plaats uw server dichter bij uw gebruikers.
  • Hoge gem. downloadtijd van pagina: verminder de grootte van uw oorspronkelijke gegevens.