Reports

[GA4] Rapporten Användarförvärv jämfört med rapporten Trafikförvärv

Rapporterna Användarförvärv och Trafikförvärv är fördefinierade beteenderapporter i Google Analytics 4. De visar hur beteende och engagemang kopplas till varifrån användarna kommer. Du kan till exempel jämföra engagemanget från användare som kom till din webbplats från ett nyhetsbrev med användare som kom till webbplatsen från en annonskampanj.

De två beteenderapporterna skiljer sig åt i fråga om omfattning. Rapporten Användarförvärv visar nya användare, medan rapporten Trafikförvärv visar nya sessioner. Nya användare kan till exempel hitta din webbplats organiskt, men du kan engagera användarna på nytt genom specifika remarketingkampanjer.

Den här tabellen sammanfattar de viktigaste skillnaderna mellan de båda rapporterna:

Kategori Användarförvärv Trafikförvärv
Omfattning Användare Session
fokus Nya användare Nya sessioner
Mål

Ta reda på hur nya användare hittar och hamnar på din webbplats eller i din app

Ta reda på hur du kan engagera användare på nytt mellan olika sessioner

Mått

Omfattar användarbaserade dimensioner för trafikkällor över flera kanaler, till exempel Källa för användarens första interaktion, Medium för användarens första interaktion och Kampanj för användarens första interaktion

Omfattar sessionsbaserade dimensioner för trafikkällor över flera kanaler, till exempel Sessionens källa, Sessionens medium och Sessionens kampanj

Jämföra mätvärden i olika rapporter

Rapporterna Användarförvärv och Trafikförvärv innehåller många av samma engagemangsmätvärden som standard. Båda rapporterna innehåller till exempel Engagerade sessioner, Engagemangsgrad, Engagerade sessioner per användare och Totala intäkter.

Dimensionerna i kolumnen längst till vänster skiljer sig åt i omfattning, så du kan förvänta dig att se olika värden för samma mätvärden i rapporterna. Därför bör du inte jämföra mätvärdena mellan rapporterna, eftersom du ser olika värden för de olika omfattningarna.

Exempel 1

Om en användare kommer till en webbplats för första gången från Google och senare öppnar samma webbplats ytterligare tio gånger direkt genom att ange webbadressen visar de två rapporterna följande:

• Rapporten Användarförvärv räknar alla elva sessioner på raden Google.
  • Rapporten Trafikförvärv innehåller en session på raden Google och de övriga tio sessionerna på raden (direkt).

Med hjälp av denna skillnad kan du analysera dina ansträngningar för att förvärva nya användare i rapporten Användarförvärv och dina ansträngningar för att engagera dessa användare vid varje besök på din webbplats i rapporten Trafikförvärv.

Exempel 2

Om du ser ”google” i den vänstra kolumnen ser du troligen olika värden för mätvärdet Engagemangsgrad:

• Rapporten Användarförvärv visar engagemangsgraden för användare som kom till webbplatsen från Google först av alla sina sessioner på webbplatsen.
  • Rapporten Trafikförvärv visar endast engagemangsgraden för sessioner som påbörjades på webbplatsen från Google, oavsett vad som hände för sessioner med samma användare som påbörjades från olika kanaler.

Följande bilder ger en verklig jämförelse sida vid sida av de två rapporterna:

I den här jämförelsen kan du se att även om värdet är ”google” i båda rapporterna skiljer sig dimensionen högst upp till vänster åt. Rapporten Användarförvärv visar dimensionen Källa för användarens första interaktion (som är en användarbaserad dimension och inkluderar Användarens första interaktion), medan rapporten Trafikförvärv visar dimensionen Sessionens källa (som är en sessionsbaserad dimension och omfattar Session).