Reports

[GA4] Het rapport Gebruikersacquisitie versus het rapport Verkeersacquisitie

De rapporten Gebruikersacquisitie en Verkeersacquisitie zijn kant-en-klare gedragsrapporten in Google Analytics 4 waarmee u gedrag en betrokkenheid kunt koppelen aan waar gebruikers vandaan komen. U kunt bijvoorbeeld de betrokkenheid van gebruikers die via een nieuwsbrief op uw site zijn terechtgekomen, vergelijken met de betrokkenheid van gebruikers die afkomstig zijn van een advertentiecampagne.

De 2 gedragsrapporten verschillen in bereik. Het rapport Gebruikersacquisitie is gericht op nieuwe gebruikers, terwijl het rapport Verkeersacquisitie is gericht op nieuwe sessies. Nieuwe gebruikers kunnen uw website bijvoorbeeld op organische wijze vinden, maar u kunt deze gebruikers opnieuw betrekken via specifieke remarketingcampagnes.

In de volgende tabel beschrijven we de belangrijkste verschillen tussen de 2 rapporten:

Categorie Gebruikersacquisitie Verkeersacquisitie
Bereik Gebruiker Sessie
Focus Nieuwe gebruikers Nieuwe sessies
Doel

Krijg inzicht in hoe nieuwe gebruikers uw website of app vinden en op uw website of in uw app terechtkomen

Krijg inzicht in hoe u gebruikers opnieuw kunt betrekken in verschillende sessies

Dimensies

Inclusief gebruikersgerichte, cross-channel dimensies voor verkeersbronnen zoals Bron voor nieuwe gebruiker, Medium voor nieuwe gebruiker en Campagne voor nieuwe gebruiker

Inclusief sessiegerichte, cross-channel dimensies voor verkeersbronnen zoals Sessiebron, Sessiemedium en Sessiecampagne

Statistieken van verschillende rapporten vergelijken

De rapporten Gebruikersacquisitie en Verkeersacquisitie bevatten standaard veel van dezelfde engagementstatistieken. De rapporten bevatten bijvoorbeeld beide Sessies met engagement, Engagementpercentage, Sessies met engagement per gebruiker en Totale opbrengst.

De dimensies in de meest linkse kolom hebben een ander bereik, dus u kunt verschillende waarden voor dezelfde statistieken in verschillende rapporten verwachten. U moet daarom geen statistische waarden vergelijken in rapporten, omdat u verschillende waarden ziet voor de verschillende bereiken.

Voorbeeld 1

Als een gebruiker voor het eerst via Google op een website terechtkomt en dezelfde website later nog 10 keer rechtstreeks opent door de site-URL in te voeren, zien de 2 rapporten er zo uit:

• In het rapport Gebruikersacquisitie worden alle 11 sessies geteld in de rij Google.
  • Het rapport Verkeersacquisitie heeft 1 sessie in de rij Google en de andere 10 sessies in de rij (direct)

Met dit verschil kunt u in het rapport Gebruikersacquisitie het succes analyseren van uw inspanningen om nieuwe gebruikers te werven. Ook kunt u in het rapport Verkeersacquisitie vinden hoe u die gebruikers bij elk van hun bezoeken (sessies) bij uw site betrekt.

Voorbeeld 2

Als 'google' in de linkerkolom staat, vindt u waarschijnlijk verschillende waarden voor de statistiek Betrokkenheidspercentage:

• Het rapport Gebruikersacquisitie toont het engagementpercentage voor gebruikers die van al hun sessies op een website daar de eerste keer terecht zijn gekomen via Google.
  • Het rapport Verkeersacquisitie toont alleen het engagementpercentage voor de sessies die vanuit Google op de website zijn gestart, ongeacht wat er is gebeurd voor sessies van dezelfde gebruiker die via verschillende kanalen zijn begonnen.

De volgende afbeeldingen tonen een vergelijking van de 2 rapporten:

In deze vergelijking merkt u dat hoewel de waarde in beide rapporten de waarde 'google' is, de dimensie linksboven verschilt. Het rapport Gebruikersacquisitie toont de dimensie Bron voor nieuwe gebruiker (een gebruikersgerichte dimensie die Nieuwe gebruiker omvat). De dimensie Verkeersacquisitie toont de dimensie Sessiebron (een sessiegerichte dimensie die Sessie omvat).