Reports

[GA4] Käyttäjähankinta- ja Liikenteen hankinta ‑raporttien vertailu

Käyttäjähankinta- ja Liikenteen hankinta ‑raportit ovat Google Analytics 4:n valmiita toimintaraportteja. Niiden avulla voit yhdistää toiminnan ja aktivoitumiset siihen, mistä käyttäjät ovat tulleet. Voit esimerkiksi verrata uutiskirjeen kautta sivustollesi saapuneiden käyttäjien aktivoitumisia sellaisiin käyttäjiin, jotka ovat tulleet mainoskampanjan kautta.

Näillä toimintaraporteilla on erilainen laajuus. Käyttäjähankinta-raportti koskee uusia käyttäjiä ja Liikenteen hankinta ‑raportti uusia istuntoja. Saatat esimerkiksi nähdä raporteista, että uudet käyttäjät löytävät sivustosi orgaanisesti mutta pystyt aktivoimaan käyttäjiä uudelleen tietyillä uudelleenmarkkinointikampanjoilla.

Raporttien merkittävimmät erot näkyvät alla olevassa taulukossa.

Kategoria Käyttäjähankinta Liikenteen hankinta
Laajuus Käyttäjä Istunto
Painopiste Uudet käyttäjät Uudet istunnot
Tavoite

Selvittää, miten uudet käyttäjät löytävät sivustosi tai sovelluksesi ja tulevat sinne

Selvittää, miten pystyt aktivoimaan käyttäjiä uudelleen istuntojen välillä

Ulottuvuudet

Sisältävät käyttäjää koskevat, monikanavaiset liikenteen lähteiden ulottuvuudet, esimerkiksi Käyttäjän ensimmäisenä aktivoinut liikenteen lähde, Käyttäjän ensimmäisenä aktivoinut tulotapa ja Käyttäjän ensimmäisenä aktivoinut kampanja

Sisältävät istuntoa koskevat, monikanavaiset liikenteen lähteiden ulottuvuudet, esimerkiksi Istuntoon liittyvä liikenteen lähde, Istuntoon liittyvä tulotapa ja Istuntoon liittyvä kampanja

Raporttien mittareiden vertaaminen

Käyttäjähankinta- ja Liikenteen hankinta ‑raporteissa on oletuksena monia samoja aktivoitumismittareita. Kumpikin raportti sisältää esimerkiksi seuraavat mittarit: Aktivoivat istunnot, Aktivoitumisprosentti, Aktivoivat istunnot käyttäjää kohden ja Kokonaistulot.

Ensimmäisessä sarakkeessa vasemmalla olevat ulottuvuudet ovat kuitenkin laajuudeltaan erilaisia, joten samoilla mittareilla on raporteissa eri arvot. Siksi mittareiden arvoja ei kannata vertailla raporttien kesken.

Esimerkki 1

Jos käyttäjä tulee sivustolle ensimmäisen kerran Googlen kautta ja avaa saman sivuston myöhemmin 10 kertaa lisäämällä sen URL-osoitteen suoraan selaimeen, raporteissa on seuraavat tiedot:

• Käyttäjähankinta-raportissa kaikki 11 istuntoa on kirjattu Google-riville.
  • Liikenteen hankinta ‑raportissa yksi istunto on kirjattu Google-riville ja loput 10 istuntoa (direct)-riville.

Eron ansiosta voit analysoida Käyttäjähankinta-raportin avulla toimia, joita olet tehnyt uusien käyttäjien hankkimiseksi, ja Liikenteen hankinta ‑raportin avulla toimia, joita olet tehnyt aktivoidaksesi käyttäjät jokaisen sivustokäynnin (istunnon) aikana.

Esimerkki 2

Jos ensimmäisessä sarakkeessa vasemmalla lukee "google", Aktivoitumisprosentti-mittarilla on todennäköisesti raporteissa erilaiset arvot:

• Käyttäjähankinta-raportissa näkyy niiden käyttäjien aktivoitumisprosentti, jotka ovat tulleet sivustolle ensimmäisen kerran Googlen kautta. Mittari koskee käyttäjien kaikkia istuntoja kyseisellä sivustolla.
  • Liikenteen hankinta ‑raportissa näkyvä aktivoitumisprosentti koskee vain istuntoja, jotka ovat alkaneet sivustolla Googlen kautta, riippumatta siitä, mitä on tapahtunut saman käyttäjän istunnoissa, jotka ovat alkaneet eri kanavissa.

Seuraavista kuvista näet raporttien vertailun:

Huomaathan, että vaikka arvo on molemmissa raporteissa "google", ylhäällä oleva ulottuvuus on eri. Käyttäjähankinta-raportissa näkyy Käyttäjän ensimmäisenä aktivoinut liikenteen lähde ‑ulottuvuus (joka on käyttäjää koskeva), kun taas Liikenteen hankinta ‑raportissa näkyy Istuntoon liittyvä liikenteen lähde ‑ulottuvuus (joka on istuntoa koskeva).