Set up and manage consent

Ställa in samtyckesläget

Den här artikeln är avsedd för personer som redan har en samtyckeslösning på sin webbplats eller i sin app och vill skicka in användarsamtycke till Google.

Innan du börjar

Innan du kan ställa in Googles samtyckesläge behöver du ha en mekanism för att inhämta användarsamtycke, till exempel en banner på din webbplats.

I den här artikeln kan du läsa om

• skillnaden mellan grundläggande och avancerat samtyckesläge
  • Ställa in samtyckesläget beroende på din befintliga infrastruktur

Grundläggande kontra avancerat samtyckesläge

Du kan implementera samtyckesläget på din webbplats eller i din app på två sätt: grundläggande eller avancerat.

Grundläggande samtyckesläge

När du implementerar samtyckesläget i den grundläggande versionen förhindrar du att Google-taggar läses in innan en användare interagerat med en samtyckesbanner. Med denna inställning skickas ingen data till Google innan användaren interagerat med samtyckesbannern. Om användaren ger sitt samtycke läser Google-taggarna in och kör API:erna för samtyckesläget. Taggarna skickar samtyckesstatus till Google i följande ordning:

1. Skickar standard samtyckesstatusar.
  2. Skickar uppdaterade samtyckesstatusar.

Om användaren inte ger sitt samtycke överförs däremot ingen data alls till Google, inte ens samtyckesstatusen. Google-taggarna blockeras helt från att aktiveras. Samtyckeslägets konverteringsmodellering i Google Ads utgår därefter från en allmän modell.

Avancerat samtyckesläge

När du implementerar samtyckesläget i den avancerade versionen läses Google-taggar in när en användare öppnar webbplatsen eller appen. Taggarna läser in API:et för samtyckesläge och gör följande:

1. Anger standard samtyckesstatusar. Som standard nekas samtycke om du inte anger egna standardinställningar.
    Även om samtycke nekas skickar Google-taggarna pingar utan cookies.
  2. Väntar på att användare interagerar med bannern och uppdaterar samtyckesstatusar.
    Det är bara efter att en användare ger sitt samtycke till datainsamling som Google-taggarna skickar all mätdata. Läs mer om taggbeteende.

Denna implementering ger bättre modellering än den grundläggande eftersom modellen blir annonsörsspecifik och inte allmän.

Översikt

Funktion

Grundläggande samtyckesläge

Avancerat samtyckesläge

Inläsning av tagg

Blockeras tills användaren interagerat med en samtyckesbanner.

Läses in med standardinställningen nekad om inget annat har konfigurerats.

Dataöverföring

Ingen data skickas innan användaren ger sitt samtycke, inte ens standard samtyckesstatus.

Om samtycke nekas skickas samtyckesstatus och pingar utan cookies.
Om samtycke beviljas skrivs cookies och all mätdata skickas.

Samtyckesstatusar

Anges efter användares interaktion.

Standardinställningen nekas om inget annat konfigureras. Uppdateringar baseras på användares val.

Taggbeteende efter användares interaktion

Läser in och kör API:er för samtyckesläge endast efter att en användare har gett sitt samtycke.

Anpassar taggbeteendet baserat på användares samtyckesval.

Konverteringsmodellering

Allmän modell (mindre detaljerad modellering).

Annonsörsspecifik modell (mer detaljerad modellering).

Ställa in samtyckesläget

Hur du ställer in samtyckesläget beror på din infrastruktur.

Webbplatser: Ställ in samtyckesläget med en Google-certifierad plattform för samtyckeshantering (CMP)

När du har installerat en Google-certifierad CMP-banner på webbplatsen kan du använda grundläggande eller avancerat samtyckesläge.

Ställa in grundläggande samtyckesläge

När du använder en banner från en CMP måste du vanligtvis logga in på CMP:ns webbplats och konfigurera bannern. Många banners har en inställning som blockerar taggar från Google innan samtycke har getts.

Följande lista innehåller länkar till dokumentation om taggblockering för specifika CMP:er. Om anvisningarna för din CMP saknas kan du kontakta din CMP-representant eller ditt supportteam för att få hjälp.

Ställa in avancerat samtyckesläge

När du använder en banner från en CMP måste du vanligtvis logga in på CMP:ns webbplats och konfigurera bannern. Många banners har en inställning som blockerar taggar från Google innan samtycke har getts.

Om du vill använda avancerat samtyckesläge med en CMP-banner måste du kontrollera om bannerinställningarna blockerar Google-taggar. Läs om hur du återaktiverar taggar med en CMP.

Webbplatser: Konfigurera samtyckesläget med en banner som du hanterar

Om du är utvecklare och hanterar en banner, kan du läsa dokumentationen om samtyckesläge här: Konfigurera samtyckesläge på webbplatser

Appar: Ställa in samtyckesläge för appar

Om du är utvecklare och använder Google Analytics för Firebase SDK för att mäta appar, kan du läsa dokumentationen om samtyckesläge här: Ställa in samtyckesläge för appar