Reports

[GA4] Rapporten Utcheckning

Rapporten Utcheckning visar antalet och procentandelen användare som påbörjade kassaprocessen på din e-handelswebbplats eller i din e-handelsapp och slutförde alla efterföljande steg i kassatratten.

Tratten i rapporten Utcheckning är en stängd tratt som endast innefattar användare som påbörjade processen vid det första steget (Påbörja kassabetalning), inte vid något annat steg i tratten.

Du kan inte anpassa rapporten Utcheckning. Om du vill se en annan tratt än den som visas i rapporten kan du skapa en anpassad trattrapport. Läs mer

Learn how your ecommerce business is performing in the monetization reports in Google Analytics 4

När du kan använda rapporten

Rapporten kan hjälpa dig att identifiera flaskhalsar i kassaprocessen. Om du till exempel noterar ett stort antal avhopp mellan stegen Lägg till frakt och Lägg till betalning kan du leta efter problem i fraktsteget, som höga fraktkostnader eller att användare måste logga in och inte kan välja att gå till kassan som gäst.

Se rapporten

1. Logga in på Google Analytics.
  2. Välj Rapporter Rapporter i menyn till vänster.
  3. Öppna avsnittet Intäktsgenerering i samlingen Livscykel eller avsnittet Få större onlineförsäljning i samlingen Verksamhetsmål till vänster och välj rapporten Utcheckning.

Ser du inte rapporten? Om du inte ser rapporten till vänster kan den ha tagits bort eller ingår inte i dina standardrapporter. Om du har rollen Redigerare eller Administratör kan du lägga till rapporten till vänster. Läs om hur du lägger till rapporten

Var informationen hämtas

Innan du kan se data i rapporten måste du implementera e-handelshändelserna (anvisningar för webbplats, anvisningar för app) i din butik. De inkluderar:

• begin_checkout, som fyller steget Påbörja kassabetalning
  • add_shipping_info, som fyller steget Lägg till frakt
  • add_payment_info som fyller steget Lägg till betalning
  • purchase, som fyller steget Köp.
Obs! Shopify samlar automatiskt in händelserna begin_checkout, add_payment_info och purchase efter att du har ställt in Google Analytics i din Shopify-butik. Utöver dessa händelser måste du även ställa in händelsen add_shipping_info för att få den data som krävs för rapporten. Läs mer om automatiskt insamlade händelser via Shopify.

Se stegen i tratten

Klicka på Visa steg i tratten för att öppna en skrivskyddad vy över stegen i tratten. Du kan inte ändra stegen eller villkoren i tratten från den här vyn.

Tolka rapporten

Rapporten Utcheckning består av ett trattdiagram och en tabell där du kan segmentera data i tratten utifrån en viss dimension.

Hur många användare som lämnade varje steg

Under varje stapel som har ett nästa steg i tratten visas avbrottsfrekvensen. Den anger procentandelen användare som du förlorade mellan det aktuella steget och nästa steg i tratten.

Om exempelvis 200 användare slutför det första steget och bara 140 användare slutför nästa steg blir avbrottsfrekvensen nedanför det aktuella steget 60 (30 %).

Hur många användare som stannade kvar efter varje steg

Behållandefrekvensen är motsatsen till avbrottsfrekvens. Den visar procentandelen användare som kom från föregående steg. Behållandefrekvensen visas i rubriken i nästa steg. I exemplet ovan skulle rubriken för nästa steg visa 70 %.

När du håller muspekaren över ett steg i rapporten kan du se hur många användare som slutförde det aktuella steget. I exemplet ovan ser du 200 användare när du håller muspekaren över det aktuella steget och 140 användare när du håller muspekaren över nästa steg.

Justera storleken på diagrammet

Du kan zooma in och ut stapeldiagrammet med knapparna + och - längst ned till höger i diagrammet. När du zoomar in ökar storleken på varje stapel så att du kan se mindre staplar i större detalj.

Obs! Om du zoomar in så att en stapel är högre än höjden på diagrammet läggs det till en kurva i stapeln. Kurvan anger att stapeln inte är skalenlig.

Dimensioner i rapporten

Du kan välja bland följande dimensioner, som uppdaterar dimensionsvärdena i tabellen.

Dimension Beskrivning Så fylls dimensionen
Webbläsare Den webbläsare som användaraktivitet härrörde från. Vanliga webbläsare är Chrome, Edge, Firefox, Internet Explorer, Opera och Safari. Denna dimension fylls automatiskt.
Ort Den ort som användaraktivitet härrörde från. Om någon till exempel besöker din webbplats från Stockholm fylls dimensionen med ”Stockholm”. Denna dimension fylls automatiskt.
Land Det land som användaraktiviteten härrörde från. Om någon till exempel besöker din webbplats från Sverige fylls dimensionen med ”Sweden”. Denna dimension fylls automatiskt.
Enhetskategori

Den typ av enhet som användaraktiviteten härrörde från. Enhetskategorierna är desktop, mobile och tablet.

Detta är standarddimensionen för rapporten.

Denna dimension fylls automatiskt.
Språk Språket i en användares webbläsare eller enhet (till exempel French, English). Denna dimension fylls automatiskt.
Område Den geografiska region som användaraktivitet härrörde från. Om någon till exempel besöker din webbplats från Stockholm fylls dimensionen med ”Stockholm”. Om någon besöker din webbplats från England fylls dimensionen med ”England”. Denna dimension fylls automatiskt.

Vanliga frågor

Jag ser inte rapporten Utcheckning. Hur lägger jag till den?

Du hittar rapporten Utcheckning under Intäktsgenerering i samlingen Livscykel. Om du har rollen Administratör eller Redigerare för Google Analytics-egendomen och inte ser rapporten i det vänstra navigeringsfältet kan du lägga till den från rapportbiblioteket.
Så här lägger du till rapporten i det vänstra navigeringsfältet:
  1. Klicka på Rapporter Rapporter till vänster i Google Analytics.
  2. Klicka på Bibliotek längst ned till vänster i navigeringsfältet. Om du inte ser alternativet har du inte behörighet att anpassa navigeringsfältet.
  3. Klicka på Redigera samling där du vill lägga till rapporten i avsnittet Samlingar.
  4. Sök efter rapporten under Dra rapporter för att skapa samling.
  5. Dra och släpp rapporten i rapportsamlingen till vänster.
  6. Klicka på Spara.

Hur ändrar jag stegen i tratten i rapporten?

Du kan inte ändra stegen i rapporten Utcheckning, men du kan skapa en anpassad trattrapport med samma steg. Det gör du genom att öppna rapporten som en utforskning och sedan skapa en trattrapport som baseras på utforskningen.
Så här öppnar du rapporten som en utforskning:
  1. Öppna rapporten Utcheckning.
  2. Klicka på Lägg till jämförelse högst upp till höger.
  3. Klicka på Utforska längst ned i dialogrutan Redigera jämförelser.

Då öppnas en utforskning med stegen från rapporten Utcheckning i Flikinställningar i Google Analytics. Sedan kan du skapa en ny anpassad trattrapport som utgår från trattutforskningen. Läs mer om anpassade trattrapporter i Skapa en anpassad trattrapport.