Reports

[GA4] Ostoprosessi-raportti

Ostoprosessi-raportista näet niiden käyttäjien määrän ja prosenttiosuuden, jotka ovat siirtyneet verkkokauppasivustolla tai ‑sovelluksessa kassalle ja käyneet läpi kaikki sitä seuraavat maksusuppilon vaiheet.

Ostoprosessi-raportin suppilo on suljettu: se sisältää ainoastaan ne käyttäjät, jotka ovat tulleet suppiloon sen ensimmäisessä vaiheessa (Siirry kassalle ‑vaihe).

Ostoprosessi-raporttia ei voi muokata. Jos haluat nähdä jonkin toisen kuin tässä raportissa olevan suppilon, voit kuitenkin luoda oman suppiloraportin. Lue lisää

Learn how your ecommerce business is performing in the monetization reports in Google Analytics 4

Raportin käyttötarkoitus

Raportin avulla voit tunnistaa ostoprosessin pullonkauloja. Jos esimerkiksi huomaat, että Lisää toimitus- ja Lisää maksutapa ‑vaiheiden välillä poistuu paljon käyttäjiä, sinun kannattaa tutkia, onko toimitusvaiheessa ongelmia. Näitä voivat olla vaikkapa suuret toimituskulut tai se, että maksaminen edellyttää kirjautumista.

Näin löydät raportin

1. Kirjaudu Google Analyticsiin.
  2. Valitse vasemmalla olevasta valikosta Raportit Raportit.
  3. Avaa Ostoprosessi-raportti vasemmalta Elinkaari-kokoelman Kaupallistaminen-kohdasta tai Liiketoimintatavoitteet-kokoelman Verkkomyynnin edistäminen ‐kohdasta.

Etkö näe raporttia? Jos et näe raporttia vasemmalla, raportti on voitu poistaa tai se ei sisälly oletusraportteihin. Jos olet muokkaaja tai järjestelmänvalvoja, voit lisätä raportin vasempaan navigointipaneeliin. Katso, miten raportti lisätään.

Datan alkuperä

Jotta voit nähdä dataa Ostoprosessi-raportissa, sinun on otettava käyttöön verkkokauppatapahtumat kaupassasi (verkkosivuston ohjeet, mobiilisovelluksen ohjeet). Niihin kuuluvat

• begin_checkout, joka tuottaa dataa Siirry kassalle ‑vaiheesta
  • add_shipping_info, joka tuottaa dataa Lisää toimitus ‐vaiheesta
  • add_payment_info, joka tuottaa dataa Lisää maksutapa ‐vaiheesta
  • purchase, joka tuottaa dataa Osta-vaiheesta.
Huom. Kun olet ottanut Google Analyticsin käyttöön Shopify-kaupassasi, Shopify kerää automaattisesti begin_checkout-, add_payment_info- ja purchase-tapahtumat. Niiden lisäksi sinun on otettava käyttöön add_shipping_info-tapahtuma, jotta saat tähän raporttiin tarvittavan datan. Lue lisää Shopifyn automaattisesti keräämistä tapahtumista.

Suppilon vaiheiden katsominen

Jos haluat nähdä vaiheet, joista suppilo koostuu, avaa "vain luku" ‐näkymä klikkaamalla Näytä suppilon vaiheet. Et voi muuttaa suppilon vaiheita tai ehtoja tästä näkymästä.

Raportin tulkitseminen

Ostoprosessi-raportti koostuu suppilokaaviosta ja taulukosta, jonka avulla voit ryhmitellä suppilon datan yhden ulottuvuuden mukaan.

Kussakin vaiheessa poistuneiden määrä

Poistumisprosentti näkyy niiden pylväiden alla, joiden jälkeen suppilossa on seuraava vaihe. Se kertoo niiden käyttäjien prosenttiosuuden, jotka olet menettänyt kyseisen ja seuraavan vaiheen välillä.

Jos esimerkiksi 200 käyttäjää tekee loppuun ensimmäisen vaiheen ja vain 140 käyttäjää seuraavan vaiheen, ensimmäisen vaiheen alla näkyy poistuneiden määrä ja poistumisprosentti eli 60 (tai 30 %).

Kuhunkin vaiheeseen jatkaneiden määrä

Pysyvyysprosentti on poistumisprosentin vastakohta. Se kertoo niiden käyttäjien prosenttiosuuden, jotka ovat siirtyneet edellisestä vaiheesta seuraavaan. Pysyvyysprosentti näkyy seuraavan vaiheen otsikossa. Edellisessä esimerkissä seuraavan vaiheen otsikko olisi 70 %.

Jos viet hiiren raportissa olevan vaiheen päälle, näet kyseisen vaiheen suorittaneiden käyttäjien määrän. Edellisessä esimerkissä näkisit ensimmäisen vaiheen kohdalla 200 käyttäjää ja seuraavan vaiheen kohdalla 140 käyttäjää.

Kaavion koon muuttaminen

Voit lähentää ja loitontaa pylväskaaviota klikkaamalla kaavion oikeasta alakulmasta + tai -. Lähentämällä voit suurentaa kutakin pylvästä, jotta näet pienemmät pylväät tarkemmin.

Huom. Jos lähennät niin paljon, että pylvään korkeus on suurempi kuin kaavion korkeus, Analytics lisää pylvääseen käyrän. Käyrä osoittaa, että palkki ei ole oikeassa mittakaavassa.

Raportin ulottuvuudet

Voit valita seuraavia ulottuvuuksia, joiden mukaan taulukon ulottuvuuksien arvot päivitetään.

Ulottuvuus Kuvaus Täyttötapa
Selain Selain, jossa käyttäjän toiminta alkoi. Tyypillisiä selaimia ovat Chrome, Edge, Firefox, Internet Explorer, Opera ja Safari. Ulottuvuus täyttyy automaattisesti.
Kaupunki Kaupunki, jossa käyttäjän toiminta alkoi. Jos esimerkiksi verkkosivustosi kävijä on Helsingissä, ulottuvuuteen lisätään teksti "Helsinki". Ulottuvuus täyttyy automaattisesti.
Maa Maa, jossa käyttäjän toiminta alkoi. Jos esimerkiksi verkkosivustosi kävijä on Yhdysvalloissa, ulottuvuuteen lisätään teksti "Yhdysvallat". Ulottuvuus täyttyy automaattisesti.
Laiteluokka

Laitetyyppi, jolla käyttäjän toiminta alkoi. Laitekategorioita ovat "tietokone", "puhelin" ja "tabletti".

Tämä on raportin oletusulottuvuus.

Ulottuvuus täyttyy automaattisesti.
Kieli Käyttäjän selaimen tai laitteen kieli (esim. ranska tai englanti) Ulottuvuus täyttyy automaattisesti.
Alue Maantieteellinen alue, jossa käyttäjän toiminta alkoi. Jos esimerkiksi verkkosivustosi kävijä on Helsingissä, ulottuvuuteen lisätään teksti "Helsinki". Jos joku Englannissa käy verkkosivustollasi, ulottuvuuteen lisätään teksti "Englanti". Ulottuvuus täyttyy automaattisesti.

Usein kysyttyä

En näe Ostoprosessi-raporttia. Miten voin lisätä sen?

Ostoprosessi-raportti löytyy Elinkaari-kokoelman Kaupallistaminen-kohdasta. Jos olet Google Analytics ‐mittauskokonaisuuden järjestelmänvalvoja tai muokkaaja etkä näe raporttia vasemmassa navigointipaneelissa, voit lisätä sen raporttikirjastosta.
Näin lisäät raportin vasempaan navigointipaneeliin:
  1. Klikkaa Google Analyticsissa vasemmalta Raportit Raportit.
  2. Klikkaa vasemman navigointipaneelin vasemmasta alakulmasta Kirjasto. Jos et näe tätä vaihtoehtoa, sinulla ei ole lupaa muokata navigointipaneelia.
  3. Klikkaa Kokoelmat-kohdasta Muokkaa kokoelmaa siitä paikasta, johon haluat lisätä raportin.
  4. Etsi raportti "Luo kokoelma vetämällä siihen raportteja" ‑kohdasta.
  5. Vedä ja pudota raportti vasemmalla olevaan raporttikokoelmaan.
  6. Klikkaa Tallenna.

Miten voin muuttaa raportin suppilon vaiheita?

Et voi muokata Ostoprosessi-raportin vaiheita, mutta voit luoda samat vaiheet sisältävän oman suppiloraportin. Avaa raportti kartoituksena ja luo sitten sen pohjalta suppiloraportti.
Näin avaat raportin kartoituksena:
  1. Avaa Ostoprosessi-raportti.
  2. Klikkaa oikeasta yläkulmasta Lisää vertailu .
  3. Klikkaa Muokkaa vertailuja ‐valintaikkunan alareunasta Tutki.

Google Analytics avaa kartoituksen, jonka välilehden asetukset sisältävät Ostoprosessi-raportin vaiheet. Sen jälkeen voit luoda kartoituksen pohjalta uuden oman suppiloraportin. Lisätietoa omista suppiloraporteista on artikkelissa Oman suppiloraportin luominen.