[GA4] Händelseparametrar

En händelseparameter är ytterligare data om en användarinteraktion på en webbplats och/eller i en app som erbjuder värdefulla sammanhang och detaljer om interaktionen.

Genom att använda data från en händelseparameter kan du analysera användarbeteendet på en mycket detaljerad nivå. Du kan till exempel använda en händelseparameter för att ta reda på exakt vilka videor som visades, vilka knappar användarna klickade på och vilka produkter som lades till i en kundvagn.

När du ska lägga till händelseparametrar

Automatiskt insamlade händelser, till exempel klick, innehåller händelseparametrar som uppdateras med data från din webbplats och/eller app. Händelseparametrarna för en klickhändelse uppdateras automatiskt när en användare klickar på en knapp eller länk så att du kan se vad en användare klickade på.

Vi tillhandahåller också en lista över händelseparametrar som du bör konfigurera när du lägger till rekommenderade händelser på din webbplats och/eller i din app. Dessa händelseparametrar ger åtkomst till fördefinierade dimensioner och mätvärden som du kan använda i rapporter och målgrupper.

Obs! Information om händelseparametrar för automatiskt insamlade och rekommenderade händelser och hur varje parameter uppdaterar en dimension eller ett mätvärde i Google Analytics finns i Google Analytics-händelseparametrar.

När du konfigurerar en rekommenderad eller anpassad händelse kan du lägga till anpassade händelseparametrar för att ta reda på mer om interaktionen. När du till exempel ställer in den rekommenderade sökhändelsen kan du lägga till den anpassade händelseparametern search_location för att ta reda på vilken sökfunktion som användes på din webbplats.

Så här lägger du till händelseparametrar

Använd nyckel-värdepar för att lägga till en händelseparameter. Värdet till vänster i paret är parametern och värdet till höger är parameterns värde. Ta till exempel den rekommenderade gtag.js-händelsen level_end:

gtag("event", "level_end", {
level_name: "Resan börjar...",
  success: true
});

Händelsen ovan innehåller två händelseparametrar:

• level_name beskriver namnet på nivån där spelaren nått slutet
  • success anger om nivån slutfördes på rätt sätt

När du till exempel lägger till koden ovan i JavaScript på din webbplats skickas händelsen och dess parametrar automatiskt till Google Analytics.

Händelseparametrar kontra dimensioner och mätvärden

Händelseparametrar används för att samla in data från en webbplats eller app.

Data från händelseparametrar överförs till dimensioner och mätvärden. Dimensionerna och mätvärdena är tillgängliga i rapporter, utforskningar och på andra plattformar i Google Analytics så att du kan analysera data från händelseparametrar.

Med andra ord kan du använda händelseparametrar för att samla in data, medan du kan analysera data med dimensioner och mätvärden.