[GA4] Tapahtumaparametrit

Tapahtumaparametri on sivustolla ja/tai sovelluksessa tapahtuvaa käyttäjän interaktiota koskevaa lisädataa, joka antaa arvokasta kontekstia ja lisätietoa interaktiosta.

Kun käytät tapahtumaparametrin kautta saatua dataa, voit tutkia käyttäjien toimintaa tarkasti. Tapahtumaparametrin avulla voit esimerkiksi osoittaa, mitä videoita on katsottu, mitä painikkeita klikattu tai mitä tuotteita on lisätty ostoskoriin.

Milloin tapahtumaparametreja kannattaa lisätä?

Automaattisesti kerätyt tapahtumat (kuten klikkaus) sisältävät tapahtumaparametreja, jotka päivittyvät verkkosivustoltasi tai sovelluksestasi kerätyn datan perusteella. Klikkaustapahtuman tapahtumaparametrit päivittyvät automaattisesti, kun käyttäjä klikkaa painiketta tai linkkiä. Näin saat tarkempia tietoja käyttäjän klikkaamista asioista.

Kun lisäät sivustollesi tai sovellukseesi suositeltuja tapahtumia, näet myös tapahtumaparametrit, jotka sinun kannattaa ottaa käyttöön. Niiden avulla saat käyttöösi valmiita ulottuvuuksia ja mittareita, joita voit käyttää raporteissa ja yleisöissä.

Huom. Jos haluat tietoa automaattisesti kerättyjen ja suositeltujen tapahtumien tapahtumaparametreista sekä siitä, mitä ulottuvuutta tai mittaria kukin parametri päivittää, tutustu tähän artikkeliin.

Kun otat käyttöön suositellun tai oman tapahtuman, voit lisätä siihen myös omia tapahtumaparametreja. Näin saat lisätietoa interaktiosta. Kun olet esimerkiksi luomassa suositeltua hakutapahtumaa, voit lisätä oman haun sijainti ‑tapahtumaparametrin, joka kertoo, mitä hakuominaisuutta käyttäjä käytti verkkosivustollasi.

Tapahtumaparametrien lisääminen

Jos haluat lisätä tapahtumaparametrin, käytä avain/arvo-pareja. Parin vasemmalla puolella oleva arvo on parametri, ja sen oikealla puolella oleva arvo on parametrin arvo. Tutki esimerkiksi seuraavaa suositeltua gtag.js-tapahtumaa, jonka nimi on "level_end":

gtag("event", "level_end", {
  level_name: "Matka alkaa...",
  success: true
});

Yllä oleva tapahtuma sisältää kaksi tapahtumaparametria:

• "level_name" kuvaa sen tason nimeä, jonka loppuun pelaaja pääsi
  • "success" ilmaisee, suoritettiinko taso onnistuneesti.

Kun lisäät yllä olevan koodin esimerkiksi verkkosivustosi JavaScriptiin, tapahtuma ja sen parametrit lähetetään automaattisesti Google Analyticsiin.

Tapahtumaparametrit vs. ulottuvuudet ja mittarit

Tapahtumaparametreja käytetään datan keräämiseen verkkosivustolta tai sovelluksesta.

Tapahtumaparametreista saatu data siirtyy ulottuvuuksiin ja mittareihin. Voit käyttää ulottuvuuksia ja mittareita raporteissa, kartoituksissa ja Google Analyticsin muilla alustoilla tapahtumaparametreista tulleen datan analysointiin.

Toisin sanoen tapahtumaparametrien avulla kerätään dataa, kun taas ulottuvuuksien ja mittareiden avulla analysoidaan sitä.