Om data från flerkanalstrattar

En översikt över flerkanalstrattar finns i Om flerkanalstrattar.
Innehåll i artikeln:

Översikt över data från flerkanalstrattar

Flerkanalstrattar-rapporterna genereras från konverteringsvägar, det vill säga interaktionssekvenserna (klick/länkar från kanaler) under 90 dagar1 före varje konvertering och transaktion.

Data från flerkanalstrattar sammanställs från information utan urval. Om inget annat anges i rapporterna baseras informationen från flerkanalstrattarna på alla konverteringar, transaktioner och konverteringsvägar från januari 2011 och framåt.

Datainsamlingen från flerkanalstrattar är fördröjd med två dagar. Det innebär att rapporterna inte innehåller uppgifter om innevarande och föregående dag.

Analytics registrerar upp till 5 000 interaktioner per konverteringsväg. Det finns ingen gräns för hur många unika konverteringsvägar som kan registreras.

Om det har förekommit minst en konvertering visas information om detta i Flerkanalstrattar-rapporterna.

Konverteringsvägar

En konverteringsväg skapas vid varje konvertering och transaktion som registreras i Analytics. Upprepade konverteringar från samma användare visas som olika konverteringsvägar. Du kan isolera och analysera specifika delmängder av konverteringsvägar med hjälp av konverteringssegment.

Så hanteras direkttrafik

Om direkttrafik (det vill säga när användarna använder ett bokmärke eller skriver din webbplatsadress i webbläsaren) leder till konvertering, hänförs konverteringen till kanalen Direkt i Flerkanalstrattar-rapporterna. Detta skiljer sig från övriga rapporter i Analytics, där konverteringen hänförs till den föregående icke-direkta kampanjen eller källan, om det finns en sådan.

I andra Analytics-rapporter ignoreras till exempel ”direkt”-källan om en användare kommer till din webbplats via en länk och sedan återkommer ”direkt” för att utföra en konvertering. I det fallet hänförs konverteringen till länken i stället.

I Flerkanalstrattar-rapporterna ignoreras inte ”direkt”-källan. Kanalen Direkt tillskrivs som den sista interaktionen före konverteringen, och länken räknas som ett assisterat klick.

Jämföra Flerkanalstrattar-rapporterna med andra Analytics-rapporter

Information om konverteringsvägen genereras vid varje målkonvertering och e-handelstransaktion som registreras av Analytics. Därför är antalet konverteringar och transaktioner i Flerkanalstrattar-rapporten identiskt med antalet konverteringar och transaktioner i alla övriga rapporter i Analytics. Men tänk på följande när du jämför Flerkanalstrattar-rapporter med andra rapporter i Analytics:

• Insamlingen av data från flerkanalstrattar är fördröjd med upp till två dagar. Det innebär att antalet konverteringar under de senaste två dagarna i Flerkanalstrattar-rapporterna inte överensstämmer med motsvarande värde i andra Analytics-rapporter.

• Konverteringar i Flerkanalstrattar-rapporterna är det totala antalet målkonverteringar och e-handelstransaktioner.

• I de övriga Analytics-rapporterna (utom Flerkanalstrattar) ”ärvs” kampanjen i den föregående sessionen om sessionen inte är kopplad till någon kampanj. I Flerkanalstrattar-rapporterna tolkas sessionen däremot som ”direkt”-trafik.

Om en person till exempel klickar sig fram till din webbplats från google.se och sedan återkommer som ”direkt”-trafik för att utföra en konvertering registreras en konvertering för ”google.se / organiskt” i All trafik i Analytics. Flerkanalstrattar-rapporterna visar en konvertering med vägen ”google.se / organiskt > direkt / (none)” i Bästa konverteringsvägarna, och visar ”direkt / (none)” med en Konvertering med sista klick och ”google.se / organiskt” med en assisterad konvertering.

• Flerkanalstrattar-rapporterna har en tillbakablicksperiod på 30 dagar för konverteringar. Du kan ange en längre tidsperiod för tillbakablicksperioden (högst 90 dagar). För de övriga Analytics-rapporterna finns ingen tillbakablicksperiod.

Beräkning av Konverteringar från indirekt/senaste klick eller direktinteraktion

Konverteringar från indirekt/senaste klick eller direktinteraktion avser förhållandet mellan antalet konverteringar där kanalen bidrog till konverteringar (assisterade) dividerat med antalet konverteringar där kanalen var den sista interaktionen. Om en kanal assisterade flera gånger under vägen till en enstaka konvertering räknas den bara en gång som assisterad konvertering.

Assisterade konverteringar utesluter inte varandra i kanalerna. Två kanaler som assisterade i en och samma konverteringsväg hänförs båda som en assisterad konvertering. Det innebär att det totala antalet assisterade konverteringar som hänförs till enskilda kanaler kan vara större än det totala antalet assisterade konverteringar i alla kanaler.

1 För datum före den 1 januari 2012 är tillbakablicksperioden för konverteringsvägar i interaktionshistoriken begränsad till 30 dagar. För datumintervall efter den 1 januari 2012 kan du använda datumväljaren Tillbakablicksperiod högst upp i rapporterna och ändra tidsperioden till 1–90 dagar.