Search Console-rapporter

Innehåll i artikeln:

Search Console-data

Search Console-data sammanfogas med Analytics-data via dimensionen Målsida. Med hjälp av den här integreringen kan du se hur data före klick, som sökfrågor och exponeringar, kan kopplas till data efter klick, som avvisningsfrekvens och transaktioner.

Search Console-rapporterna innehåller även en dimension som är specifik för data om Googles webbsökning:
  • Sökfrågor: Sökfrågorna på Google Sök som genererar exponeringar av dina webbadresser i Googles organiska sökresultat.

I Search Console-rapporterna i Analytics används fyra mätvärden som är specifika för data om Googles webbsökning:

• Exponeringar: Antalet gånger en användare såg en av dina webbadresser i sökresultaten, exklusive betalda exponeringar i Google Ads-söknätverket.
  • Klick: Antalet klick på dina webbadresser på en sökresultatsida på Google, exklusive klick på betalda Google Ads-sökresultat.
  • Genomsnittlig position: Webbadressernas genomsnittliga rankning för en eller flera sökfrågor. Om din webbadress till exempel visades på position 3 för en sökfråga och position 7 för en annan är den genomsnittliga positionen 5 ((3+7)/2).
  • CTR: Klickfrekvens, beräknad som klick/exponeringar * 100.

Målsidans dimension

Search Console samlar data under kanoniska webbadresser (läs mer), medan Analytics använder den faktiska målsidesadressen. Denna skillnad påverkar rapporter som inkluderar målsidesdimensionen, inklusive Målsidor och Enheter/länder (när Målsida har lagts till som en sekundär dimension). Exempelvis kan mätvärden för exponeringar och klick för webb-, mobilwebb- och AMP-webbadresser slås ihop enligt följande under en kanonisk webbadress:

Webbadress Exponeringar Klick
http://www.example.com 1 000 100
http://m.example.com 1 000 100
http://www.example.com/amp 1 000 100
Kanonisk webbadress Samlade exponeringar Samlade klick
http://www.example.com 3 000 300
Vanligtvis är målsidan och den kanoniska webbadressen samma. Du kan använda Search Console Query Inspection Tool för att hitta den kanoniska webbadress som är kopplad till en målsida.

Analytics registrerar beteendedata för de enskilda webbadresserna på målsidorna, till exempel:

Målsida Sessioner Transaktioner
http://www.example.com 100 10
http://m.example.com 100 10
http://www.example.com/amp 100 10

När Analytics-rapporter innehåller data från Search Console som slås samman i dimensionen Målsida innefattar rapporterna separat beteendedata för de enskilda målsidorna och sammanslagen data för den kanoniska webbadressen. All data i Analytics Search Console-rapporterna filtreras utifrån målsidor som också är kanoniska webbadresser. Till exempel:

Målsida Sessioner Transaktioner Exponeringar Klick
http://www.example.com 100 10 3 000 300
Data från Search Console kan inte användas med Google Analytics-segment. Om du tillämpar segment på Search Console-rapporterna segmenteras Analytics-mätvärdena men inte Search Console-mätvärdena. Returvärdet blir därför 0.

Rapporten Målsidor

Rapporten Målsidor i Search Console innehåller målsidorna för din webbplats och inkluderar mätvärdena Förvärv, Beteende och Konverteringar för alla sidwebbadresser som är kopplade till din webbplats. Endast målsidesadresser som också är kanoniska webbadresser ingår i rapporten.

Om webbadresserna till din webbplats ger bra resultat i fråga om att visas i sökresultaten (till exempel mätvärdena Exponeringar, Klick, CTR) men inte vad gäller engagemang på motsvarande sidor (till exempel mätvärdena Sessioner, Sidor per session, Konverteringar) kanske ditt innehåll inte är relevant för användarnas förväntningar, eller så kan webbplatsens utformning göra det svårt för användarna att åstadkomma det de vill. Utöver webbplatsens innehåll och utformning kan det även vara problem med webbplatsens prestanda, vilket du kan läsa mer om i rapporterna om webbplatshastighet.

Tänk på att flera unika sökfrågor vanligtvis leder till en och samma webbadress och att allmänna sökfrågor kan gynna din genomsnittliga position i sökresultaten. På en webbplats om vintagebilar kanske till exempel en allmän sökfråga om vintagebilar bara returnerar webbadressen till startsidan, medan en mer specifik sökfråga, som ”vintagebilar Ford”, returnerar webbadressen till startsidan plus andra sidor som handlar specifikt om Ford-bilar.

Rapporten Länder

I rapporten Länder kan du se vilka länder som har bäst sökresultat och användarengagemang för dina målsidor.

Om du märker att ett visst land har bra sökresultat men dåligt användarengagemang kan det vara ett bra tecken på att du bör utveckla en språkspecifik version av din webbplats för de användarna.

Rapporten Enheter

I rapporten Enheter kan du se vilka enhetskategorier (dator, surfplatta eller telefon) som har bäst sökresultat och användarengagemang.

Om du märker att vissa typer av enheter (till exempel telefoner och surfplattor) har bra sökresultat men dåligt användarengagemang kan det vara ett bra tecken på att du behöver omvärdera hur du har utvecklat innehåll och/eller utformat din webbplats för de typerna av enheter.

Rapporten Sökfrågor

Rapporten Sökfrågor visar de sökfrågor på Google Sök som har genererat exponeringar av webbadresserna på din webbplats i Googles organiska sökresultat.

När du förstår sambandet mellan hur användare söker och hur relevanta dina sidor är för deras sökfrågor kan det hjälpa dig att optimera innehållet.

Om du vet hur många exponeringar varje sida genererar och exponeringarnas genomsnittliga position kan du förstå i vilken mån sökmotorn kopplar samman ditt innehåll med användarnas sökfrågor.

Klick och klickfrekvens visar korrelationen mellan sökresultat och användarnas avsikt.

När en sökfråga leder till en enstaka webbadress på din webbplats baseras mätvärdet Genomsnittlig position på webbadressens position i sökresultaten. När en sökfråga leder till flera av dina webbadresser baseras Genomsnittlig position på den webbadress som hamnar överst i sökresultaten. För att skydda användarnas integritet grupperas sökfrågor som förekommer sällan och sökfrågor som innehåller personliga uppgifter eller känslig information tillsammans som (other).

Skillnader mellan mätvärden och dimensioner i Search Console och Analytics

I tabellen nedan beskrivs begrepp som används både i Search Console- och Analytics-rapporter.

Begrepp Användning i Search Console Användning i Analytics
Klick Avser enbart klick på Google Sök Avser klick i Google Ads och på Google Sök
Genomsnittlig position Genomsnittlig rankning i Googles sökresultat Genomsnittlig rankning i Googles sökresultat
Klickfrekvens Klickfrekvens Avser klick/exponeringar på Google Sök Klickfrekvens Avser klick/exponeringar i Google Ads och på Google Sök
Sökord Avser de söktermer som ingår i textinnehållet på sidorna på webbplatsen. Söktermerna är de viktigaste sökorden och varianterna på dem som Googles sökrobotar hittade på din webbplats. Söktermerna i kombination med sökfrågerapporten och din webbplats position i sökresultaten för dina inriktade sökord ger en bild av hur Google tolkar innehållet på din webbplats. I rapporter om betald sökning och Google Ads-rapporter avses ett betalt sökord från en resultatsida på en sökmotor. I rapporter om organisk sökning avses den faktiska sökfrågesträngen som en användare skrev vid en webbsökning.
Sökfråga Avser den faktiska sökfråga som en användare skrev i Google Sök. Används endast i Search Console-rapporter. Avser den faktiska sökfråga som en användare skrev på Google Sök.

Avvikelser i data mellan Search Console och Analytics

Sammanhang Search Console Analytics
Målsidesadresser som omdirigerar Search Console rapporterar den kanoniska webbadressen för en målsida, även om användaren klickade på en icke-kanonisk målsida.

Om

www.example.com/amp

har den kanoniska webbadressen

www.example.com

rapporterar Search Console sökmätvärden för

www.example.com
Analytics rapporterar webbadressen som är ett resultat av omdirigeringen, till exempel:

www.example.com
Sidan har ingen Analytics-spårningskod Data om sidan visas i Search Console Data om sidan visas inte i Analytics
Antal webbadresser som registreras per webbplats och dag Search Console registrerar upp till 1 000 webbadresser för målsidor Analytics har ingen gräns på 1 000 webbadresser utan kan inkludera fler målsidor
Analytics-egendom spårar flera domäner Search Console kan länka till en enda domän Om en Analytics-egendom samlar in data om flera domäner innehåller Search Console-rapporterna bara data om den enda länkade domänen.
Olika tidszoner Search Console tidsstämplar data i Pacific Daylight Time (PDT) Analytics tidsstämplar data i varje vy i tidszonen som anges i vyinställningarna
JavaScript aktiveras inte i webbläsare Search Console samlar in data oavsett om JavaScript är aktiverat eller inte Analytics samlar bara in data när JavaScript är aktiverat.

Användare kan välja bort datainsamling genom att implementera ett webbläsartillägg.