[GA4] Rapporteren over uw leadgeneratieformulier

Dit artikel is het vervolg op hoe u meer leads kunt genereren op uw website. We laten u zien u hoe u Google Analytics gebruikt om te rapporteren over activiteiten in uw leadgeneratieformulier.

Rapporteren over het leadgeneratieformulier

In het vorige artikel heeft u geleerd hoe u elke stap in uw trechter kunt meten. De trechter ziet er ongeveer zo uit:

Een diagram met de stappen in de leadgeneratietrechter

Nadat u het stukje JavaScript-meetcode aan elke pagina op uw site heeft toegevoegd, begint u met het verzamelen van gegevens over uw leadgeneratieformulier in Google Analytics.

Het eerste wat u waarschijnlijk wilt zien, is hoe effectief het formulier leads genereert. Voor de effectiviteit van het formulier kunt u kijken naar het percentage potentiële klanten dat bij elke stap afhaakt tussen het bezoeken van uw site en het indienen van het formulier.

Een verkenning is een meer aangepaste manier om uw gegevens te onderzoeken dan wat wordt aangeboden in de standaardrapporten. Met de volgende verkenning meten we het afhaakpercentage in elke fase tussen het bezoeken van de site en het indienen van het formulier.

Een verkenning van de stappen in de leadgeneratietrechter

Een trechterverkenning maken

U kunt elke stap in het leadgeneratieproces (of de leadgeneratietrechter) visualiseren met een trechterverkenning. Klik links in Google Analytics op Verkennen en daarna op Trechterverkenning bovenaan de pagina.

Screenshot van de verkenningsinterface

Google Analytics opent een vooraf ontworpen trechterverkenning. Klik links in de verkenning naast Stappen op Bewerken Bewerken en verwijder alle standaardstappen. Terwijl het venster is geopend, voegt u de volgende stappen toe aan de trechterverkenning.

Websitebezoekers en formulierkijkers toevoegen

Het 1e gegevenspunt in de leadgeneratietrechter is het aantal mensen dat de homepage van de site heeft bezocht. Zo voegt u het 1e gegevenspunt toe:

1. Geef 'Websitebezoeken' op in het tekstvak Stap 1.
  2. Kies in het dropdownmenu Nieuwe voorwaarde toevoegen de optie Gebeurtenissen en selecteer de gebeurtenis page_view.
  3. Klik naast het dropdownmenu op + Parameter toevoegen, klik op Overig en klik daarna op page_location.
  4. Geef in het dialoogvenster de volledige URL van de homepage op (bijvoorbeeld 'https://www.example.com/home.html').
  5. Klik op Toepassen om de voorwaarde toe te voegen.

Het 2e gegevenspunt is het aantal mensen dat de formulierpagina heeft bezocht. Zo voegt u het 2e gegevenspunt toe:

1. Klik op Stap toevoegen om een nieuwe stap aan de trechter toe te voegen.
  2. Geef 'Formulierweergaven' op in het tekstvak Stap 2.
  3. Kies in het dropdownmenu Nieuwe voorwaarde toevoegen de optie Gebeurtenissen en selecteer de gebeurtenis page_view.
  4. Klik naast het dropdownmenu op + Parameter toevoegen, klik op Overig en klik daarna op page_location.
  5. Geef in het dialoogvenster de volledige URL van de formulierpagina op (bijv. 'https://www.example.com/form.html').
  6. Klik op Toepassen om de voorwaarde toe te voegen.

De formulierinteracties toevoegen

Het 3e gegevenspunt is het aantal mensen dat het formulier heeft gestart. Mogelijk moet u tot 24 uur wachten om de gebeurtenissen in Verkenningen te zien.

Zo voegt u het 3e gegevenspunt toe:

1. Klik op Stap toevoegen om een nieuwe stap aan de trechter toe te voegen.
  2. Geef 'Formulieren starten' op in het tekstvak Stap 3.
  3. Kies in het dropdownmenu Nieuwe voorwaarde toevoegen de optie Gebeurtenissen en selecteer de gebeurtenis form_start.
    Zorg dat er een formulier op uw website staat en dat het formulier kan worden ingediend. Zorg er ook voor dat de gebeurtenis is geactiveerd. Anders ziet u de gebeurtenis niet.
  4. Klik naast het dropdownmenu op + Parameter toevoegen, klik op Overig en klik daarna op form_name.
  5. Geef 'form_name' op in het veld Naam van gebeurtenisparameter.
  6. Klik op Opslaan.
  7. Geef in het dialoogvenster de naam van het formulier op (bijv. 'lead-form').
    Deze waarde komt uit het HTML-naamkenmerk van het DOM-element <form>.
  8. Klik op Toepassen om de voorwaarde toe te voegen.

Het laatste gegevenspunt is het aantal personen dat het formulier heeft ingevuld en ingediend. Zo voegt u het laatste gegevenspunt toe:

1. Klik op Stap toevoegen om een nieuwe stap aan de trechter toe te voegen.
  2. Geef 'Formulierinzendingen' op in het tekstvak Stap 4.
  3. Kies in het dropdownmenu Nieuwe voorwaarde toevoegen de optie Gebeurtenissen en selecteer de gebeurtenis form_submit.
  4. Klik naast het dropdownmenu op + Parameter toevoegen, klik op Aangepast en klik daarna op form_name.
  5. Geef in het dialoogvenster de naam van het formulier op (bijv. 'lead-form').
  6. Klik op Toepassen om de voorwaarde toe te voegen.

Als u klaar bent, ziet u de volgende configuratie. Klik rechtsboven op Toepassen om deze stappen aan de trechter toe te voegen en gegevens te bekijken.

De configuratie van de trechterverkenning

Uw leadformulier aanpassen

Nadat potentiële klanten het leadgeneratieformulier een aantal weken hebben gebruikt, merkt u dat veel klanten op 2 momenten stoppen: tussen het bezoeken van de homepage en het bekijken van het formulier, en tussen het starten van het formulier en het indienen van het formulier.

U besluit het formulier zelf uit te proberen. Op basis van uw ervaringen en wat u in Google Analytics ziet, kunt u hypothesen bedenken over waarom mensen voortijdig stoppen.

Uw 1e hypothese is dat websitebezoekers niet naar het formulier gaan omdat de tekst op de knop onduidelijk is. De 2e hypothese is dat websitebezoekers het formulier niet invullen omdat het formulier te veel verplichte velden bevat.

Voer de volgende wijzigingen door om de hypotheses te testen:

• Wijzig de knoptekst van 'Een formulier indienen' in 'Abonneren'
  • Maak de knop blauw in plaats van wit
  • Wijzig het formulier zodat alleen het e-mailadres van de gebruiker wordt vastgelegd, zonder de naam en postcode.

Updates voor de knop en het formulier

Na een paar weken vergelijkt u de gegevens van de afgelopen maand met de gegevens van de vorige maand. Met de trechterverkenning die u al heeft gemaakt, ziet u dat er minder gebruikers afhaken tussen elke stap in de trechter.

Volgende: Conversies meten met Google Analytics