Dimensions and metrics

[GA4] Samla in data om dina användare

Förstå grupper inom din användarbas genom användarbaserade dimensioner

Användarbaserade dimensioner är dimensioner som beskriver segment inom din användarbas, baserat på sådant som språkinställningar och geografisk plats. Du kan till exempel definiera en dimension för Musikpreferenser som beskriver vilken musik användarna föredrar.

Google Analytics samlar in vissa användarbaserade dimensioner som standard. Utöver de fördefinierade användardimensionerna kan du skapa egna användarbaserade dimensioner genom att definiera upp till 25 användarattribut per Google Analytics 4-egendom.

User Properties in Google Analytics

Ange användarattribut

Innan du ställer in användarattribut måste du skapa en användarbaserad anpassad dimension i Google Analytics så att du kan rapportera om användarattributet när Analytics har samlat in det. Läs mer

Tänk på att användarattributens namn är skiftlägeskänsliga. Om du skapar två användarattribut med namn som bara skiljer sig åt vad gäller versaler eller gemener skapas två olika användarattribut. När användarattributet har ställts in tillämpas det på alla framtida händelser för den användaren (även i framtida sessioner). Användarattributet tillämpas inte på händelser som inträffat innan användarattributet ställdes in.

Använd följande rullgardinsmenyer för att se information om hur du ställer in användarattribut:

Google-tagg (webbplatser)

När du använder Google-taggen kan du använda kommandot set för att ange användarattribut för varje händelse på en sida. I följande uppsättningar anges till exempel användarattributet favorite_composer till Mahler för varje händelse på sidan:

gtag('set', 'user_properties', {
  favorite_composer: 'Mahler',
  favorite_instrument: 'double bass',
  season_ticketholder: 'true'
});

Om du vill ange användarattribut för ett dataflöde använder du i stället kommandot config, som i följande exempel:

gtag('config', 'STREAM_ID', {
  'user_properties': {
    favorite_composer: 'Mahler',
    favorite_instrument: 'double bass',
    season_ticketholder: 'true'
  }
})

Google Taggstyrning (webbplatser)

När du ställer in en händelse i Taggstyrning med en Google Analytics 4-händelsetagg lägger du till en rad i avsnittet Användarattribut för varje parameter som du vill lägga till.

Google Analytics för Firebase (appar)

När du har installerat Google Analytics för Firebase-SDK:et kan du läsa om hur du anger användarattribut i Ange användarattribut i Firebase-dokumentationen. Du kan också lägga till Taggstyrning i din app när SDK:et har installerats så att du kan fjärrkonfigurera användarattribut i Taggstyrning.

Se dina användarattribut

Du kan se dina användarattribut när de samlas in på kortet Användare efter användarattribut i realtidsrapporten. Kortet visar antalet personer som är grupperade i varje användarattribut.

När du har skapat en användarbaserad anpassad dimension för ett användarattribut kan du använda den anpassade dimensionen som jämförelse och filter i rapporterna och som kriterier för utvärdering av målgrupper.

Deduplicering av användarattribut

Google Analytics samlar in ett användarattribut från din webbplats när användarattributet anges första gången på en sida (vanligtvis vid de första händelserna på en sida) eller när värdet som tilldelats ett användarattribut ändras.

När en användare utför en åtgärd som ändrar värdet på ett användarattribut samlar Analytics endast in det ändrade värdet. Du kan till exempel se hela kassaflödet på en sida. Någon gör ett stort köp på din webbplats vilket gör att värdet som tilldelats användarattributet purchaser_size ändras i slutet av kassaflödet, men personens ålder och plats ändras inte. Analytics samlar bara in användarattributet purchaser_size när värdet ändras.

Analytics deduplicerar inte identiska användar-id:n. Du måste ange samma användar-id på varje sida så att Analytics kan placera händelserna i rätt identitetsutrymme.