Fördelar med digital analys

Inom marknadsföring representerar en köptratt olika faser av kundengagemang. En grundläggande köptratt innefattar

• förvärv, det vill säga att skapa medvetenhet och väcka kundernas intresse
  • beteende, det vill säga när människor interagerar med ditt företag
  • konvertering, när en person blir kund och genomför en transaktion med ditt företag.

I den fysiska världen kan den här processen vara svår att mäta. I onlinevärlden däremot kan vi mäta många olika aspekter av tratten med hjälp av digital analys. Vi kan spåra vilket onlinebeteende som ledde till köp och använda denna data för att fatta välgrundade beslut om hur du kan nå nya och befintliga kunder.

Digital analys i praktiken

Tänk dig en onlinebutik, till exempel Google Merchandise Store. Anta att målet för butiken är att sälja fler t-shirts. Med hjälp av digital analys kan butiken samla in och analysera data från sina onlineannonskampanjer för att se vilka som är mest effektiva, och bygga vidare på dessa marknadsföringsinitiativ.

Butiken kanske till exempel analyserar geografisk försäljningsdata för att ta reda på om människor på vissa platser köper många tröjor. I så fall kan butiken köra ytterligare annonskampanjer i de områdena. Butiken kan även använda analys för att ta reda på hur kunderna använder kundvagnen online. Om det visar sig att användare har problem med ett visst steg på webbplatsen kan butiken göra ändringar för att lösa problemet.

Olika typer av företag kan dra fördel av digital analys:

• Utgivare kan använda digital analys för att bygga upp en lojal och engagerad målgrupp och få bättre överensstämmelse mellan annonseringen på webbplatsen och användarnas intressen.
  • E-handelsföretag kan använda digital analys för att ta reda på kundernas onlineköpbeteende och förbättra marknadsföringen av sina produkter och tjänster.
  • Webbplatser för generering av potentiella kunder kan samla in användarinformation så att säljteam kan ta kontakt med potentiella kunder.

Här fokuserar vi i första hand på insamling av data från en webbplats, men Google Analytics kan även samla in beteendedata från en mängd olika system, som appar, onlinekassasystem, tv-spelkonsoler, system för kundrelationshantering och andra internetanslutna plattformar.

Denna data sammanställs i Analytics-rapporter som du kan använda för att göra djupgående analyser och skapa dig en tydligare bild av dina kunder och deras köpvägar. Sedan kan du testa nya lösningar för att förbättra verksamheten.